Arbatos ceremonija - gydymuisi

DELFI komanda su Asmik susitiko vėlyvą rytą vienoje jaukių sostinės arbatinių. „Nemėgstu arbatų, jas geriu tik kaip vaistą. Esu „kavinė“, - paaiškina šiek tiek peršalusi Asmik.

Matės su medumi užsisakiusi operos solistė tąvakar turėjo pasirodymą vieno prabangaus sostinės restorano vakarėlyje. Rytojaus dieną jai reikėjo skristi į Ispaniją, kur jos laukė koncertas. Todėl peršalimo simptomams numalšinti arbata tikrai nepakenkė.

„Mano diena prasideda labai skirtingai. Daug kas priklauso nuo to, ar esu Lietuvoje, ar užsienyje. Ar tuo metu reikia repetuoti pastatymuose. Kartais jau 10 ryto būnu repeticijoje, o kartais miegu iki vidurdienio, nes spektaklio pasirengimo darbai išvakarėse baigiasi trečią nakties. Tačiau jei turėčiau galimybę rinktis, visai nemiegočiau ir eičiau gultis vėlai, o kelčiausi anksti“, - sako Asmik, savo artimiausių bičiulių vadinama tiesiog Asta.

Nors jos oficialus vardas pase yra Asmik, mokyklos laikų draugai ir tie, kurie pažįsta nuo senų laikų, operos solistę iki šiol vadina Asta. Taip pat ją vadina ir jos mama bei sūnus. „Lietuvoje aš visada buvau Asta, nes jį man davė mama. O tėtis visada vadindavo Asmik. Tačiau prasidėjus operos solistės karjerai tekdavo pasirašinėti dokumentus oficialiu vardu. Turbūt taip jis ir prigijo“, - gurkšnojant arbatą prie spragsinčio židinio užsiminė dainininkė.

Sotūs kaukazietiški pietūs

Visą dieną kaip bitutė po avilį dūzgusi operos solistė automobilyje taip pat nesėdėjo rankų sudėjusi. Po miestą reikalus tvarkiusi Asmik klausėsi ausinuko. Tik ne muzikos, bet naujausių savo partijų – taip ji mokosi žodžius. „Mokykloje nemėgau mokytis, tai dabar mokausi ir mokausi, - juokiasi ji. - Aš nelabai moku ilsėtis. O jei ir turiu laisvą akimirką, tai vis tiek randu, kaip save išvarginti“.

Pietauti A. Grigorian užsuko į sostinėje esantį jaukų gruzinų restoraną „Ganecvale“. Čia dainininkę su bučiniais ir apkabinimais pasitiko restorano šeimininkas bei netikėtai sutikti bičiuliai.

„Labai smagu turėti tokią vietą, kurioje visi yra savi, - sako pasigrožėti paskutinėmis šiltomis rugsėjo dienomis restorano lauko terasoje nutarusi Asmik. - Čia visada ateinu kaip į svečius pas artimą bičiulį. Kur galiu būti savimi.“Armėniško kraujo turinti operos solistė prisipažįsta, kad į kaukazietišką dvasią skleidžiantį restoraną ją atvilioja ir antrosios jos gimtinės ilgesys.

„Šiauriečiai labai skiriasi nuo kaukaziečių. Todėl jaučiu tam tikrą ilgesį ir tos kultūros trūkumą“, - sako ji. Kaimyninės šalys turi ne tik kultūrinių panašumų, bet ir panašią virtuvę. Todėl Asmik jau žino, kokių patiekalų restorane užsisakyti.

Ant stalo patiekiami Asmik mėgstamiausi užkandžiai su baklažanais, tradicinis gruziniškas sūris, pomidorų bei agurkų salotos, kaukazietiškai vytinta dešra, tradicinis „adjaruli khachapuri“ - paplotėlis su varške bei joje išmaišytu žaliu kiaušiniu. Žinoma, pietūs neapsiėjo be charčio sriubos ir pagrindinio patiekalo – šašlykų.

Pakomentuoti, iš ko ir kaip gaminami gruziniški patiekalai, pasisiūlė vienas restorano lankytojas iš tolimosios Gruzijos, Lietuvoje viešėjęs pirmą kartą.

Tokios gausios vaišės, reikia pripažinti, lieknutės ir smulkutės operos solistės figūrai nekenkia. Kaip jai tai pavyksta? „Daug dirbame“, - paslaptingai nusišypso Asmik. Iš tiesų, tiek bėgiojant ir dirbant, su jogurto indeliu ir salotos lapu nei iki pusiaudienio neištemptum...

Kaip peršokti tėvų užkeltą kartelę

Užsienyje neretai dainuojanti A. Grigorian Lietuvoje darbuojasi su „Bohemiečių“ kompanija. Naujausias jos vaidmuo – Giacomo Puccini operoje „Mamon Lesko“, kurios premjera – jau spalio 5 dieną Vilniaus Kongresų rūmuose.

„Tai – vienas įsimintiniausių mano sukurtų vaidmenų, - prisipažįsta operos solistė. - Moterų, kurios renkasi tarp meilės ir materialinės gerovės, man labai gaila. Bet Manon buvo tokia asmenybė, kuriai savęs niekada nebuvo gaila. Tačiau joje aš linkusi įžvelgti kur kas daugiau, nei vien tik meilės ir pinigų priešprieša.“

Vienu sunkiausių vaidmenų Asmik įvardina Lovet heroją Stepheno Sondheimo muzikiniame trileryje „Svynis Todas - Demonas kirpėjas“. Šiam vaidmeniui Asmik mokėsi išties ypatingai – nemokėdama anglų kalbos. Tačiau nepaisant to, ji savo partijas atliko meistriškai ir netgi su puikiu britišku akcentu.

„Tas vaidmuo mokytis man iš tiesų sekėsi sunkiai. Nors esu iš tų, kuri jei mokosi, tai išmoksta, tačiau ruoštis šiai partijai buvo labai sunku“, - sako nuo vaikystės teatre augusi dainininkė.

Armėnų kilmės tenoro Gehamo Grigoriano ir operos solistės Irenos Milkevičiūtės dukra neslepia, kad ji ilgą laiką bėgusi nuo žinomų tėvų šešėlio.

„Mano tėvai yra daug pasiekę ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Todėl kartelę užkėlė labai aukštai. Tačiau dėl visko esu labai dėkinga Daliai (Ibelhauptaitei – DELFI), kuri sąmoningai skyrė man tokius vaidmenis, kurių nebuvo atlikusi mano mama. Tai yra atsakymas į daugumą diskusijų. Pavyzdžiui, kodėl man buvo skirtas Miuzetės, o ne Mimi vaidmuo (G. Puccini opera „Bohema“ - DELFI). Dalia man duodavo roles, kurių nebuvo dainavusi mama. Taip pat esu labai dėkinga savo artimiems draugams, su kuriais praleidau didžiąją savo sąmoningo gyvenimo dalį ir kurie mane visada mokė, kad viską galima daryti kitaip. Ir, manau, mums pavyko. Nes šiandien Asmik Grogorian, Irena Milkevičiūtė ir Geham Grigorian yra visiškai skirtingi menininkai“. Nors iš savo tėvų ir šiandien stengiuosi daug ko išmokti“, - pasakojo A. Grigorian.

Penas kūnui ir sielai

Po sočių pietų Asmik nuskubėjo į GK sveikatingumo ir grožio kliniką, esančią pačiame sostinės centre. Operos solistei buvo atliktas veido pilingas. Asmik prisipažino, kad čia dažniausiai lankosi atstatyti sveikatos po sunkių darbų ar prireikus skubios pagalbos susirgus. Bet po atliktos procedūros susimąstė: „Gal reikia daugiau dėmesio skirti savęs palepinimui? Tuomet ir ligos rečiau kibs.“

Palepinusi kūną ir, kaip prisipažino, labai aptingusi, pakeliui į repeticiją A. Grigorian nutarė papenėti ir savo sielą – užsukti į knygyną. Kaip juokavo operos solistė, pastaraisiais metais jai dažniausiai tenka skaityti natas.

„Nepamenu, kada skaičiau knygą Lietuvoje. Paprastai skaitau keliaudama. Štai ir dabar, pakeliui į Ispaniją skaitysiu Piotro Čaikovskio, Sergejaus Rachmaninovo biografinę knygą. Nes Ispanijoje atliksiu romansus pagal šių kompozitorių kūrybą“, - užsimena ji. Operos solistė įsitikinusi, kad kiekviena knyga pasirenka neatsitiktinai. „Kiekviena knyga pasirenkama pagal tai, ko žmogui tuo metu labiausiai reikia“, - mano Asmik.

Todėl knygyne ji nesidomi skaitomiausių literatūros šedevrų TOP 10-tukais, nepasikliauja kitų rekomendacijomis. Knygą renkasi vadovaudamasi širdimi. Tiesa, šįkart sau Asmik nieko nerado, nes jau susiplanavo, ką skaitys šioje kelionėje. Tačiau nupirko vaikišką knygelę „Miško vaikai“ savo sūnui.

Repeticija ir pasirodymas su įspūdingu numeriu

Iš knygyno operos solistė nuskubėjo į repeticiją. Ji su pianistu atliko Piotro Čaikovskio, Sergejaus Rachmaninovo romansus – su šia programa ji viešės Ispanijoje.

„Pabudinusi“ savo balsą, A. Grigorian važiavo į vieno sostinės restoranų naujojo sezono atidarymo pokylį. Čia jos laukė išskirtinis pasirodymas su arijomis iš elektroninės operos XYZ. Vakaro karaliene virtusi Asmik turėjo pasipuošti Juozo Statkevičiaus kurti unikaliu kostiumu su didžiule plunksnų karūna. Kostiumas, beje, buvo iš premjerinės operos „Manon Lesko“. Tačiau įspūdingo dydžio karūna spektaklyje puošėsi Asmik kolegė. Todėl kilo šiokių tokių nesklandumų pritvirtinant galvos apdangalą, nes jo dydis ir forma buvo pritaikyta kitos operos solistės galvai.

Tačiau A. Grigorian supusių meistrų dėka su šia užduotimi buvo susidorota. Tiesa, teko gerokai pasistengti ir nubraukti ne vieną prakaito lašą.

Po pasirodymo, kuris baigėsi likus bemaž valandai iki vidurnakčio, A. Grigorian atsisveikino su DELFI skaitytojais. Ji išskubėjo į namus, kur jos laukė dar nesukrauti lagaminai - ankstyvą rytą Asmik jau buvo pakeliui į Ispaniją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (49)