Taip Beata kartu su „Maisto banku“ pradėjo iniciatyvą „Kviečiu į svečius“, kuri ragina Lietuvos žmones ruošti pusryčius, vakarėlius ar piknikus, o savo dėkingumą vaišių šeimininkui išreikšti litais, kurie vėliau pervedami į „Maisto banką“.

„Žinau, daugeliui patinka ši idėja, tačiau jaučiasi nepatogiai - kaip aš čia iš draugų prašinėsiu pinigų... Šią situaciją puikiai išspręs kampe pastatyta speciali dėžutė ar taupyklė, į kurią jūsų svečiai įmes tiek litų, kiek norės ir kada norės. Vaišių šeimininkui liks tik perduoti juos „Maisto bankui“. Pabandykite - „Kviečiu į svečius“ inicijuotos vaišės gali tapti smagiu, o svarbiausia, prasmingu ateinančio savaitgalio akcentu“, - įsitikinusi Beata.

Beatos svečiai ne tik kartu su šeimininke sukosi virtuvėje, kepė blynus, karštus sumuštinius, ruošė kavą, bet ir domėjosi „Maisto banko“ veikla. Pagrindinis klausimas, kurį jie uždavė „Maisto banko“ direktorei Deimantei Žebrauskaitei, buvo „Kaip įmanoma už vieną „Maisto bankui“ paaukotą litą suteikti paramos maistu už 23 litus?

Deimantė paaiškino štai kaip: „Maisto bankas” didžiąją dalį maisto gauna iš maisto gamintojų, prekybininkų ir ūkininkų – tai dėl įvairių priežasčių neparduodamas, bet puikiai tinkamas vartoti maistas (pvz. bekepant susprogę ir prekinę išvaizdą praradę duonos kepalai). Už paaukotus, tarkim, 50 litų nupirkę degalų ir nuvažiavę į gamyklą paimti šimtus kilogramų maisto veikiame daug efektyviau, nei tiesiog už tą penkiasdešimtinę nupirkdami maisto parduotuvėje. Tokiu būdu pernai „Maisto bankas“ nepasiturintiems suteikė 17,3 mln. litų vertės paramą maistu, tam išleidęs tik 700 tūkst. litų. Taip pat maistą sugebame operatyviai patiekti įvairioms socialinėms grupėms – dienos centrus lankantiems vaikams, neįgaliesiems, bedarbiams, pagyvenusiems, daugiavaikėms šeimoms, todėl esame parankūs bendrovėms, kurios nori atiduoti maistą“.

Tuo tarpu Beata po pusryčių dalijosi savo įspūdžiais:

Kaip ir dauguma šeimininkių, laukdama svečių jaudinausi, buvau suplanavusi padaryti daug daugiau nei padariau. Na, bet svarbu neperlenkti lazdos vien tik būnant virtuvėje - juk reikia ir su savo svečiais pabendrauti. Labai džiaugiuosi, kad šiandien turėjau daug pagalbininkų virtuvėje. Patikėkite, visi mėgsta pasisukinėti virtuvėje, tik nereikia bijoti savo svečiams deleguoti kai kurių darbų.

Žinoma, šiek tiek pasiruošiau iš anksto - iškepiau visada visiems patinkančių keksiukų su moliūgais, kurių tikrai dabar netrūksta, tada paskrudinau granolos, kuri labai buvo giriama, ypač susluoksniuota su keptais obuoliais ir jogurtu. Na, o karšti dalykai - sumuštiniai ir omletas su lašiša bei špinatais - ilgai lėkštėje taip pat neužsisėdėjo.
Visi mano svečiai buvo dosnūs - surinkome 700 litų. Taigi, suskaičiavus gaunasi taip: aš pusryčiams išleidau apie 200 litų, pamaitinau apie dvidešimt žmonių, kurie suaukojo 700 litų, o už juos „Maisto bankas“ galės paremti maistu už 16 100 litų.

Tai aišku tik skaičiai, bet svarbu, kad mūsų pastangos tikrai turi didelį efektą: mes visi puikiai pasibuvom, apsikeitėm įdėjomis, aš tikiuosi, kad savo bičiulius užkrėčiau ir įkvėpiau iniciatyvai „Kviečiu į svečius“.

Rugsėjo paskutinį savaitgalų vaišes rengsiantys jau gali registruotis specialiai projektui sukurtoje interneto svetainėje www.kvieciuisvecius.lt. Beje, kiekvienas surengęs vaišes ir labdarai surinkęs ne mažiau nei 100 litų gaus dovanų – naująją Beatos Nicholson kepinių knygą. Šia maža dėkingumo dovanėle pasirūpins iniciatyvos rėmėjas – „Vilkyškių pieninė“.

Besiruošiantiems dalyvauti „Kviečiu į svečius“ iniciatyvoje, Beata pataria:

• Pirmiausiai nuspręskite, kur rengsite vaišes - savo namuose, kieme, darbovietėje, o gal parke? Sėdėsite prie stalo ar stovėsite? Rugsėjo pabaigoje paprastai oras dar geras – labai rekomenduoju pasidžiaugti paskutiniais rudens saulės spinduliais ir surengti ką nors lauke – pvz. paskutinį pikniką su šašlykais... ar rudeniškus pusryčius lauke su pikantiškais pyragais bei pyragėliais.
• Antras svarbus žingsnis – meniu sudarymas. Galbūt Jūsų sode užderėjo kibirai obuolių? Ar turite labai daug moliūgų? Gal silpna darosi pagalvojus, kaip norisi cepelinų?
• Neapsunkinkite savęs gaminimu – suplanuokite patiekalus taip, kad nors vienas, o geriausiai bent du patiekalai būtų paruošti prieš keletą valandų. Juk geras šeimininkas yra ne tas, kuris prapuolęs virtuvėje :)
• Apgalvokite vaišių temą – juk svarbu gerai praleiskite laiką. Jūsų draugai ar kolegos gali būti maloniai nustebinti Jūsų išradingumu :)
• Ir svarbiausia - mėgaukitės tuo ką darote!

Pernai surengtose projekto „Kviečiu į svečius“ vaišėse dalyvavo 700 skanaus su meile pagaminto maisto gerbėjų – jie labdarai paaukojo beveik 15 000 litų. Už surinktas lėšas „Maisto bankas“ skurdžiai gyvenančius žmones pamaitino 126 000 kartų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)