Egmontas ir Reda paiso Divos interesų

Egmontas Bžeskas ir Reda Gikytė
E.Bžesko ir jo mylimosios Redos Gikytės namuose šėlsta ir šeimininkų iš akių nepaleidžia šešių mėnesių Džeko Raselo terjero veislės kalytė Diva. Muzikos prodiuseris sako, kad augintinės jis su širdies drauge niekur nepalieka. Ilgiausias laikas, kiek Diva yra viena buvusi namie, kelios valandos, kai šeimininkai lankėsi oficialiuose priėmimuose, kur augintiniai tikrai nepageidaujami.

„Kai vykstame atostogauti, kartu imame ir Divą, o viešbučius renkamės pagal tai, ar galima juose laikyti augintinius. Jei reikia, mokame didesnę pinigų sumą, svarbiausia, kad augintinė būtų šalia“, – sako Egmontas.

Paklaustas, ar yra kokių šunybių prikrėtusi Diva, Egmontas su šypsena prisimena įvykį, kai viename Palangos viešbutyje viena palikta kalytė pridarė nuostolių už 1000 litų. „Tai buvo vienintelis kartas, kai ji taip pasielgė. Turbūt taip padarė vedina pykčio, kad turėjo likti viena“, – svarstė Egmontas.

Kad Divai nebūtų liūdna ir ilgu, šeimininkai nuolat papildo Divos žaislų arsenalą.

R.Lukoševičiūtė: Šunų viešbutį pirmiausiai apžiūrėčiau pati

Rūta Lukoševičiūtė (Žurnalo "MIESTE" nuotr.)
Garsios tekstų autorės ir žurnalistės Rūtos Lukoševičiūtės namuose taip pat netrūksta šurmulio, nes ji augina kadaise nuo mirties išgelbėtą kalytę Leirą. Šiuo metu augintinė vasaroja pas Rūtos vyro mamą sodyboje, kur jai yra skiriamas ypatingas dėmesys ir meilė.

„Sodyboje Leira gali išsidūkti, ji puikiai jaučiasi tarp ją mylinčių ir globojančių žmonių“, – mintimis dalijasi vasariškai nusiteikusi Rūta. Dainininkė atvirauja, kad stengiasi Leiros vienos namuose nepalikti, tačiau jei vis dėlto taip nutinka, Rūta pasistengia, kad jos augintinei nieko netruktų.

Paklausta, ką mano apie šunų viešbučius, R. Lukoševičiūtė sako, kad jei neturėtų kitos išeities, tikrai šunelį ten paliktų. „Šunų viešbutį pirmiausiai apžiūrėčiau pati. Pasidomėčiau jame esančiomis sąlygomis. Jei Leirai ten būtų gera ir saugu, tada ją palikčiau“, - sako pašnekovė.

I.Martinkėnaitė: Tuti patogu vežiotis kartu

Ingrida Martinkėnaitė (žurnalo "MIESTE" nuotr.)
Šiuo metu Lietuvoje prie jūros atostogaujanti „69 danguje“ grupės atlikėja I.Martinkėnaitė jau šešerius metus savo namuose augina jorkšyro terjero veislės kalytę Tuti. Ingrida sako, kad savo augintinės ji niekur nepalieka ir, jei tik leidžia sąlygos, ją visur vežasi su savimi. 

„Prieš pirkdama Tuti, gerai apsvarsčiau, ką reikės daryti, jei teks ilgesniam laikui išvykti. Todėl ir pasirinkau mažą šunelį, kurį būtų patogu vežiotis. Su Tuti smagu ne tik man, bet ir dukrytei Tėjai, kuri skiria dėmesį šuneliui, išdykauja ir šėlsta su juo kartu“, – atvirauja Ingrida. Ji taip pat sako, kad su Tuti smagu ne tik būti namuose kartu, bet ir pasikaitinti saulėje.

Specialistės komentaras

Ar galima augintinį palikti namuose? Ir ar teisingai daro Lietuvos žvaigždės, nusprendusios šunis vežtis į keliones su savimi? Į šiuos ir kitus klausimus apie augintinių priežiūrą vasaros metu atsako veterinarijos klinikos VETA veterinarijos gydytoja, gydyklos vedėja Irena Kaminskaitė.

Gydytoja teigia, kad kačiukus namuose ilgesniam laikui palikti galima, tačiau tokiu atveju juos būtina aprūpinti vandeniu ir ėdalu. Vienų šunų vertėtų nepalikti, nes jiems būtina kelis kartus išeiti į lauką ir atlikti fiziologinius reikalus. 

„Katės, paliktos namuose vienos, dažniausiai snūduriuoja arba giliai miega, o grįžus šeimininkui, jo nebuvimą kompensuoja su kaupu“, – sako gydytoja Irena. Šunys – atvirkščiai. Jiems nuolat reikia dėmesio ir veiksmo. Dažnai nutinka taip, kad šunys, pasilikę vieni namuose, prisigalvoja pačių įvairiausių laiko praleidimo būdų, kurie nemaloniai nustebina grįžusį šeimininką.

Patarimas: grįžkite visada laiku

„Neįmanoma šuniui ar katei paaiškinti, kad tikrai grįšite namo, tačiau jei kiekvieną dieną tai darysite vienodu laiku, laikui bėgant jūsų augintinis lauks prie durų ir vilsis, kad vieną akimirką jūs pro jas įeisite“, – patarimais dalijasi gydyklos vedėja.

Gyvūnų kerštas – nepiktybinis

Gydytoja sako, kad dažniausiai augintiniai kerštauja dėl dėmesio stokos. Neretai augintiniai sugraužia šeimininko šlepetes arba apgraužia stalo kampą, tačiau visa tai, anot Irenos, vyksta nepiktybiškai – tiesiog gyvūnams reikia išsidūkti ir išnaudoti sukauptą energiją.

AKTUALU

• Krauname šuns lagaminą:
Pavadėlis, antsnukis, guolis, žaislas, dubenėlis, ėdalas, vanduo ir maišelis ekskrementams.

• Krauname katino lagaminą:
Transportavimo narvas (dėl saugumo), kraikas, ėdalas ir vanduo.

VERTINGI PATARIMAI

Jei norite, kad šuo vienas likęs namuose būtų ramus, prieš tai daug ir aktyviai su juo judėkite.

Pavargęs šuo galvoja tik apie miegą.

Palikite savo augintiniui jo mėgstamų žaislų.

Patraukite nuo šuns visus daiktus, kuriuos įmanoma sudaužyti ar kitaip sugadinti.

Didžiausią nerimą ir baimę išgyvena 7-12 mėnesių šuniukai.

Jei šuo negali būti vienas ir nuolat inkščia, gal situaciją pataisytų antras augintinis?

Jokiais būdais nemuškite šuns.

Jei tikrai neturite kur palikti šuns, galite tai padaryti šunų viešbučiuose. Oficialiai įregistruotų Lietuvoje yra du.

Šunų viešbučiuose augintiniams suteikiamos visos patogiausios sąlygos gyventi ir laukti šeimininko.

Daugiau informacijos – naujame rugpjūčio mėnesio žurnalo MIESTE numeryje!