L. Mondeikaitė, Juodkrantėje vykusios „Bitėlando“ šventės koncerto „Sveiki sugrįžę namo!“ metu, scenoje pasirodė vilkinti suknelę, dekoruotą stilizuotais juodos spalvos drugeliais. Tuo tarpu garsi dizainerė ir teatro kostiumų dailininkė A. Kuzmickaitė pažymėjo esanti minėto prekių ženklo savininkė.

„Remiantis šio prekių ženklo naudojimo ir reklamavimo Lietuvos Respublikoje rezultatais, dideliu minėto prekių ženklo atpažįstamumu vartotojų tarpe, noriu pabrėžti, jog minėtas prekių ženklas Paryžiaus konvencijos dėl pramoninės nuosavybės saugojimo ir Lietuvos Respublikos prekių ženklų įstatymo prasme yra priskirtinas plačiai žinomų prekių ženklų kategorijai, kas reiškia, jog turiu išimtines teises naudoti šį prekių ženklą Lietuvos Respublikos teritorijoje bei drausti kitiems asmenims be mano sutikimo naudoti bet kurį žymenį, kurį galima palaikyti šio prekių ženklo atgaminimu, imitacija ar vertimu“, – pretenzijoje L. Mondeikaitei rašė garsi dizainerė.

Teisiniame rašte A. Kuzmickaitė atkreipė dėmesį, jog niekada anksčiau dainininkei nedavė sutikimo naudoti drugelį, juo puošti kitus drabužius ir teigia esanti įsitikinusi, jog L. Mondeikaitės atlikti veiksmai yra neteisėti ir nesuderinami su Paryžiaus konvencijos dėl pramoninės nuosavybės saugojimo ir Lietuvos Respublikos prekių ženklų įstatymo reikalavimais bei sudaro intelektinės nuosavybės teisės pažeidimą, už kurį yra taikoma Civiliniame kodekse ir Prekių ženklų įstatyme numatyta atsakomybė.

A. Kuzmickaitė pareikalavo, jog L. Mondeikaitė nebedėvėtų suknelės, užtikrintų, kad ji bus sunaikinta arba nuo jos bus pašalinti stilizuoti drugeliai, iš visuomenės informavimo priemonių ir socialinių tinklų pašalinti bet kokias nuotraukas, kuriose Liepa įamžinta dėvinti minėtą suknelę, pateikti informaciją, kas yra L. Mondeikaitės suknelės autorius ir siuvėjas.

A. Kuzmickaitė: jei norėjo drugelių, galėjo kreiptis į mane

Portalo DELFI pakalbinta dizainerė tvirtina, kad labiausiai ją erzina draugų klausimai, ar ji Liepos suknelės kūrėja, todėl pasitarusi su teisininku nusprendė į atlikėją kreiptis raštu.

A. Kuzmickaitė pabrėžė, kad L. Mondeikaitės suknelė - ne jos braižo ir stebisi, kodėl norėdama pasipuošti drugeliais Liepa nesikreipė tiesiai į ją.

„Dar prieš tris metus padariau kolekciją, kurioje juodi drugeliai ant kūno spalvos drabužių. Turiu daug klientų, kurie mėgsta drugelius, teisininkai rekomendavo man perspėti atlikėją, kad ateityje tokių kaip mano drugelių nenaudotų. Jeigu jinai norėjo drugelių, jinai galėjo kreiptis į mane, kad padėčiu jai sukurti įvaizdį", - savo sprendimą pakomentavo A. Kuzmickaitė, priminusi, kad savo suknelėmis puošė jau ne vieną žinomą moterį.

Paklausta, ar dizainerei kliūna visi drugeliai, ar tik Liepos, A. Kuzmickaitė teigė visų uždrausti neketinanti: „Drugeliai dabar labai madingi, didelė ir jų įvairovė - formos, spalvos. Dažniausiai jie būna tiesiog spalvoti, o mano drugelis išskirtinis tuo, kad yra juodas - net vaikų kolekcijoje naudojau tokį. Be to, jis yra 3D, o ne paprasta aplikacija. Nenorėčiau, kad naudotų būtent tokius. Tai - mano prekės ženklas."

Liepai neįvykdžius prašymo per penkias kalendorines dienas, dizainerė pabrėžė, jog interesus gintų ir turtinės žalos atlyginimo reikalautų teisme.

L. Mondeikaitė: tai sutapimas

Dainininkė L. Mondeikaitė sako, kad juodi drugeliai ant jos naujosios koncertinės suknelės - sutapimas, todėl jos sunaikinti net neketina.

„Sugalvojau, kad reikia naujos suknelės, apžiūrėjau visokius internetinius puslapius - užsienietiškus - užmačiau gražių perregimų suknelių ir nusprendžiau pasisiūti tokią. Kad nepersišviestų per daug, pagalvojau, kad reikia detalių - šovė į galvą, kad reikia tais drugeliais papuošti - buvau mačiusi juos kažkur. Negalvojau, kad tas drugelis yra toks teismų vertas ženklas, kad kils toks šaršalas. Nežinojau, kad jis kažkur taip labai naudotas ar kažkieno atpažįstamas ženklas. Todėl nustebau, kad man vos ne teismais grasinama - dėl drugelio."

Liepa prisipažino, kad tik gavusi pretenzija, susirūpino, išsigando, bet pasikalbėjusi su pažįstamais nusprendė, kad šis reikalas jai labiau kelia juoką, nei pyktį ar rūpestį.

„Kadangi iš Agnės pusės buvo toks laiškas, tai nusprendžiau ir aš pasitarti su advokatu - kad žinočiau, ar tikrai pažeidžiau jos teises ir privalau nutraukti suknelės dėvėjimą ir sunaikinti ją. Advokatas patikrino, kad tokio drugelio užpatentuoto Lietuvoje nėra ir surašėme jai atsakomąjį laišką. Kaip supratau, Agnė vis tiek laikosi savo pozicijos, kad suknelę turėčiau sunaikinti, nes Lietuvoje, pasirodo, drugeliais puoštis negalima", - ironiškai DELFI kalbėjo Liepa.

Atlikėja prisipažino, kad suknelės modelį sugalvojo ji pati, o idėją įgyvendindino siuvėja. A. Kuzmickaitės reikalavimo sunaikinti suknelę ar jos dekoracijas Liepa nepaisys, nes, kaip sako, suknelė jai tinka ir patinka, nors už pasiuvimą ar audinį ir nemokėjo milžiniškos sumos.

„Mačiau 2009-ųjų „Dolce&Gabbana" kolekcijoje irgi yra drugelių, tai gal ir jų kolekciją reikėtų sunaikinti?", - retoriškai paklausė L. Mondeikaitė ir paragino visus šou pasaulio atstovus pamiršti drugelius ant drabužių.

L. Mondeikaitė, pasipuošusi ne A. Kuzmickaitės siūta suknele:

A. Kuzmickaitės kurti drabužiai:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (641)