Tarptautinio susidomėjimo ir pripažinimo pasaulyje sulaukęs projektas „Septynios“, kuriame dalyvavo ir „Oskaro“ savininkė Meryl Streep, o JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton sveikino šį projektą bei įvardijo jį tikrai įtaigiu būdu kovoti su net ir šiandien pasaulyje dar egzistuojančiomis skaudžiomis problemomis, atkeliavo į Lietuvą. Novatoriškas dokumentinio teatro kūrinys „Septynios“ ketvirtadienio vakarą pristatytas Teatro arenoje, Vilniuje.

„Prireikė nemažai laiko, kol mano gimtinėje, Švedijoje išnyko tabu ir imta garsiai kalbėti apie smurtą šeimoje ar artimoje aplinkoje. Lietuvoje taip pat diskutuojama ir jau kovojama su šiuo reiškiniu. Tikimės, kad pjesė „Septynios“ ne tik prisidės prie šio proceso, bet ir paskatins visuomenę garsiau prabilti apie šias skaudžias problemas šalyje,“ - teigia Švedijos ambasadorė Lietuvoje Cecilia Ruthström-Ruin.

Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų demokratiškų valstybių, vis dar pasitaiko nemažai pažeidimų žmogaus teisių srityje. Norėdama, kad Lietuvos gyventojai į tai atkreiptų dėmesį, Švedijos ambasada pristatė projektą „Septynios“ ir mūsų šalyje. Projektas vykdomas bendradarbiaujant Švedijos institutui, Švedijos ambasadai, AB „Hedda production“ bei vietos institucijoms.

Pjesė „Septynios“ jau aplankė aštuonias šalis, ją matė daugiau nei 10 000 žiūrovų. Skirtinguose pasaulio kraštuose - Rusijoje, Pakistane, Nigerijoje, Šiaurės Airijoje, Afganistane, Gvatemaloje ir Kambodžoje - gyvenančių septynių moterų, išgarsėjusių kova už demokratiją ir „neatimamas“ moterų, žmogaus teises, istorijos abejingų nepaliko niekur. Vietos garsenybių nupasakoti neįtikėtini moterų gyvenimai ne vieną paskatino ne tik garsiau prabilti apie dažnai nutylimas problemas, bet ir imtis veiksmų, kad jos išnyktų.

„Šios problemos aktualios ir egzistuoja visur. Kur benuvyktume – sulaukiame teigiamo ir stipraus atgarsio. Pavyzdžiui, Serbijoje, kur viešai vengiama kalbėti apie smurtą prieš moteris, ta tema buvo neliečiama, kol į sceną neišėjo žinomos šalies moterys ir garsiai apie tai prabilo. Norėčiau pakeisti žodį „auka“ į „sugebėjusi išgyventi ir pakilti“. Būtent toks yra pjesės tikslas – skatinti visuomenę apie tai kalbėtis ir padrąsinti moteris, kurios tai išgyvena,” - pasauline pjesės „Septynios” sėkme džiaugiasi ją vis kitoje šalyje statanti švedų režisierė ir dramaturgė Hedda Krausz Sjögren.

Švedų režisierės manymu, Lietuvoje pasirinktos garsios moterys turi vieną bendrą bruožą – jos pasiekė savo srityje aukštumų ir pripažinimo ne be kovos ir pastangų, kad įrodytų, jog yra tikrai to vertos. Hedda Krausz Sjögren įsitikinusi, kad tam, jog šių moterų lūpomis atpasakotos įspūdingos istorijos būtų išgirstos, joms nebūtina išgyventi realybėje tai, ką teko patirti jų įkūnijamoms kovotojoms.

„Apie šį projektą išgirdau būdama Paryžiuje ir džiaugiuosi, kad galiu jame dalyvauti čia ir papasakoti Lietuvos žmonėms įkvepiančią istoriją moters iš Gvatemalos, kuri sugebėjo išsivaduoti iš skurdo ir tęsti kovą su juo padėdama kitiems,“ - apie dalyvavimą projekte „Septynios“ pasakoja pasaulyje žinoma pianistė Mūza Rubackytė.

Nors pjesė “Septynios” kalba apie tikrai opias visuomenės žaizdas, projekte dalyvaujančios garsios lietuvės tikino, kad į premjerą atėję turėjo pasijausti pakylėti, nes visos septynios moterų istorijos skleidžia šviesą ir viltį.

“Mano pasakojama istorija ypatingai sunki. Kalbėjau moters iš Pakistano, kurią, keršydami jos broliui, išprievartavo grupė vyrų, vardu. Įsijausti į tai buvo labai sudėtinga, bet esu tikra, kad tokių iniciatyvų reikia kuo daugiau. Ir šiuolaikinėje visuomenėje mes turime daug problemų, tad džiaugiuosi, kad yra moterų, kurios nebijo apie tai kalbėti. Reikia pradėti nuo savęs, permąstyti savo vertybes ir užkrėsti ta mintimi visus kitus. Man pasisekė, kad galiu būti tas įrankis, kuris neša žinią žmonėms,” - apie dalyvavimą projekte “Septynios” kalba garsi atlikėja Justė Arlauskaitė-Jazzu.

Tiesa, į premjerą atvyko ir J. Arlauskaitės-Jazzu mylimasis Justinas Jankevičius. Apie opias visuomenės problemas jis išgirdo ir iš savo gyvenimo draugės bei kitų šešių moterų lūpų. Savo gyvenimo draugei, debiutavusiai projekte, įteikė gėlių puokštę.

Mūza Rubackytė, Arminta Saladžienė, Aistė Smilgevičiūtė, Eglė Špokaitė, Justė Arlauskaitė-Jazzu, Beata Nicholson ir Agnė Zuokienė su nekantrumu laukė premjeros, kurios metu ragino garsiai prabilti, diskutuoti ir kovoti su visuomenę kamuojančiomis bėdomis.

Vilniuje pristatyta pjesė „Septynios“ buvo sukurta bendradarbiaujant septynioms apdovanojimus pelniusioms dramaturgėms: Paulai Cizmar, Catherine Filloux, Carol K. Mack, Ruth Margraff, Gail Kriegel, Susan Yankowitz, Anna Deveare-Smith ir „Vital Voices Global Partnership“ organizacijai, kurios tikslas per išskirtines moteris keisti daugelio žmonių gyvenimus ir paspartinti taiką bei klestėjimą jų bendruomenėse.

"Septynios" akimirkos - DELFI nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)