Poreikis pajusti tų dienų atmosferą paskatino LTV laidos “Prašau žodžio” vedėją nuvykti į oranžinės revoliucijos apimtą Kijevą. “Norėjau pereiti per Nepriklausomybės aikštę ir pakvėpuoti tuo oru”, - savo viešnagę Ukrainoje komentuoja žurnalistas.

Sausio 13 –oji R. Paleckiui yra ypatinga diena. Turbūt dėl to, kaip jis pats sako, kad neišskaitė jos vadovėliuose ir nesužinojo iš kalendorių, o pats joje aktyviai dalyvavo. Tuomet 22 m. žurnalistikos studentas, “Gimtojo krašto” darbuotojas buvo ir prie bokšto, ir prie Televizijos ir tuometinės Aukščiausios Tarybos pastate.

“Buvo baisu”, - atsimena Aukščiausios Tarybos rūmuose tvyrojusias nuotaikas žurnalistas. Prisipažino ir tai, jog svarstė, likti ar išeiti. “Supranti, kad kelio atgal nėra, nori gyventi, dar ne viską padarei, ką gyvenime norėjai padaryti”, - tuometinėmis dvejonėmis dalinosi Aukščiausios Tarybos pastate pasilikęs R. Paleckis, neslėpęs ir to, jog buvo tokių, kurie išėjo.

Pradėjus diskutuoti apie tai, kaip turėtumėme suvokti Sausio 13-ąja, kaip šventę ar kaip gedulo dieną, žurnalistas teigė asmeniškai negedintis šią dieną, tačiau pridūrė, jog laisvoje šalyje žmonės turi teisę pasirinkti, džiaugtis ar liūdėti, priminęs aukų artimuosius, kuriems ši data siejasi su brangių žmonių praradimo skausmu.

R. Paleckis taip pat pastebėjo, jog Sausio 13 –osios atminimas ilgainiui blėsta. Vis mažiau žmonių renkasi prie LR Seimo rūmų, kuomet deginami laužai Laivės gynėjų dienai atminti. O ir pats R. Paleckis prisipažino nebevažiuojąs. Nors kiekvienais metais stebi LR Seime rengiamus Sausio 13 – osios minėjimus: klausosi radijo, skaito spaudą. Tik apgailestauja, jog partijos naudojasi šia data, siekdamos savo tikslų.

Paklausus, ar jo manymu šiandien žmonės išeitų į gatves taip, kaip išėjo prieš keturiolika metų, R. Paleckis buvo santūrus: “Dabar mažiau idealistų, nei anksčiau. Išeitų, bet jų būtų mažiau”. Taip pat pridūrė, jog dabar gyvename kitoje vertybių sistemoje nei anuomet, todėl sunku modeliuoti ir prognozuoti, kaip būtų šiandien.

Šį penktadienį, sausio 14 d., 18.45 val. (LTV) laida “Gyvenimas yra gražus” klaus: “Kokie mes būtumėme šiandien be Sausio 13 –osios?”. Laidoje taip pat dalyvaus ir savo mintimis dalinsis istorikas Nerijus Šepetys, aktorius Laimonas Noreika, Muzikos akademijos studentas Rafailas Karpis, socialistų partijos pirmininkas Mindaugas Stakvilevičius, Molėtų raj. Ivankos kaimo gyventoja Nijolė Navikienė.