„Manau, kad teatrui – ir nacionaliniam teatrui – padariau daugiau negu bet kas iki tol, ir manau, daugiau, negu bet kas po to, nes jie tam nejaučia meilės, jie griauna, o aš atėjau statyti ir tai buvo didžiausia mano klaida – nesupratau, kas vyksta“, – teigė šiuo metu su teatru „Domino“ gastroliuojantis aktorius.

A. Večerskis trečiadienio rytą praleido Vilniaus miesto 3 apylinkės teisme, kuriame buvo nagrinėjamas jo Kultūros ministerijai pareikštas ieškinys dėl konkurso užimti LNDT direktoriaus vietą rezultatų panaikinimo. Be to, buvęs teatro vadovas siekia, kad teismas pripažintų neteisėtu ir ministro A. Gelūno sprendimą neleisti jam dalyvauti konkurse.

A. Večerskis iš pretendentų sąrašo buvo pašalintas konkurso dieną – jam buvo pranešta, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) yra nusprendusi, jog jis yra pažeidęs viešus ir privačius interesus, todėl trejus metus negali pretenduoti į darbą valstybės tarnyboje.

Buvusiam LNDT vadovui teisme atstovavęs advokatas Romualdas Mikliušas teigė, kad apie šį VTEK sprendimą Kultūros ministerija žinojo dar 2010-ųjų pavasarį, tačiau viešai pateikė, jog šią informacija gavo „vos ne konkurso išvakarėse“.

Teisininko teigimu, konkursą organizavusi Kultūros ministerija pažeidė procedūras – kai A. Večerskis pateikė dokumentus dalyvauti konkurse, per 5 d. privalėjo nurodyti, kad jis atrankoje negali dalyvauti, tačiau tai padarė konkurso metu.

„„Ministras sukvietė visą komisiją ir perskaitė raštą, kad aš negaliu dalyvauti konkurse – ir dar rankoje laikė knygą, mojavo, jog čia teisė“, – A. Večerskis teigė patyręs pažeminimą, nes tai pranešti A. Gelūnas galėjo gerokai anksčiau ir asmeniškai, o ne visų kolegų akyse.

„Buvo pažeistos A. Večerskio teisės ir teisėti interesai – jis turėjo teisę dalyvauti konkurse ir pristatyti savo programą, viziją, – kalbėjo aktoriaus advokatas R. Mikliušas. – Po to komisija turėjo spręsti, ar jis laimi, o jeigu konkursą būtų laimėjęs, tai tik tuomet, kai turėjo būti pasirašoma sutartis, Kultūros ministerija privalėjo atsižvelgti į VTEK sprendimą ir jo neskirti direktoriumi. Tai – procedūrų pažeidimas, toks dalykas sprendimus paverčia negaliojančiais“.

Advokatas pripažino, kad ministerijos padaryti pažeidimai yra formalūs, tačiau, pasak jo, iš neteisės negali gimti teisė.

„Jeigu mes gyvename teisinėje valstybėje, privalome laikytis visų procedūrų“, – R. Mikliušo teigimu, aktoriui turėjo būti leista dalyvauti konkurse, o „ne tėkšti į veidą įsakymą“.

A.Večerskis: esu vienas populiariausių Lietuvoje

A. Večerskis pažymėjo, kad kultūros ministras dar prieš konkursą ne kartą viešai žarstėsi esą nepagrįstais kaltinimais – „pradedant dokumentų deginimu, baigiant kitais nusikaltimais, kurių, kaip paaiškėjo, visai nėra“.

Aktorius neslėpė, kad ginčą teisme išprovokavo pats kultūros ministras, viešai pareiškęs, jog jam geriau bylinėtis su A. Večerskiu, nei su VTEK.

„Nemanau, kad kažkoks valdžios žmogus gali būti aukščiau už teisės normas“, – aktorius pabrėžė, kad po VTEK sprendimo kalbėjosi su ministerijos teisininkais, kurie patikino, jog jis galės dalyvauti konkurse.

„Man ne šešiolika, deja, mes jautriai reaguojame į pareiškimus, kiekvienas, turbūt, už savo pareiškimą atsako“, – teigė A. Večerskis, pažymėjęs, jog ministras apie jį „sukūrė pasaką“.

„Aš sutiksiu su bet kokiu teismo sprendimu, netgi jis man gali būti neigiamas, bet jis man bus priimtinas – niekada neturėjau tokių nuostatų, apie kokias kalbėjo ministras, visada baugindamas manimi ir sakydamas, kad aš kažko trokštu – netrokštu būti LNDT vadovu“, – patikino jis.

Aktorius sakė, kad dėl kilusio skandalo buvo priverstas atsisakyti darbo televizijos projekte „Lietuvos talentai“.

„Esu vienas populiariausių Lietuvoje, turėjau atsisakyti projektų televizijoje – kai sprendi apie kito žmogaus pasirodymus, kaip jis gražiai šoka, dainuoja, o ant tavęs beria, kad tu esi kažką galimai padaręs, ne kiekvienam žmogui paaiškinsi, kas čia vyksta, – sakė jis. – Ir aš niekam neaiškinau, ilgai tylėjau, nes nesupratau, ką turiu paaiškinti. Šitie dalykai nepraeina taip veltui, tai yra visam mano likusiam gyvenimui. Jeigu nuo kiekvieno valdininko pasikeitimo išsakytos nuomonės priklausys mūsų gyvenimai, apie kokią teisinę valstybę mes tada kalbame“.

Aktorius taip pat patikino, kad jis turėjo teisę teatre įdarbinti savo žmoną ir dukrą – esą teisininkai išaiškino, jog jis „atitiko sąrašą žmonių, kurie gali dirbti šeimomis“. Be to, A. Večerskis pažymėjo, kad buvo nubaustas už tai, jog savo sutuoktinei, kaip ir kitiems teatro darbuotojams, skyrė kalėdines premijas.

„Jeigu tai būtų šiandien, žmonai skirčiau penkis kartus didesnę premiją – kad būtų už ko užsikabinti“, – patikino A. Večerskis.

M.Budraitis: manau, teisėtai užimu direktoriaus pareigas

Teismo procese trečiuoju asmeniu buvo įtrauktas ir dabartinis LNDT vadovas Martynas Budraitis. Jis pažymėjo, kad sąžiningai dalyvavo konkurse: „Manau, kad teisėtai užimu šias pareigas“.

M. Budraitis teismo prašė atmesti A. Večerskio ieškinį, nes tai susiję su jo teisėmis – ministerija iš naujo privalėtų skelbti konkursą.

Tuo tarpu Kultūros ministerijos atstovė Vida Česnaitė aiškino, kad A. Večerskis nepagrįstai siekia panaikinti konkurso rezultatus ir draudimą jam dalyvauti konkurse. Pasak jos, tuometis LNDT vadovas žinojo apie jam taikomą draudimą ir su juo sutiko, nes VTEK sprendimo neskundė teismui.

V. Česnaitė tikino, kad aktorius pernelyg sureikšmina ministro elgesį, įvardydamas jį žeminančiu: „Tai kiekvieno asmens vidinio įsitikinimo, suvokimo reikalas“.

„O kas jam trukdė nebūti žeminamam, nes A. Večerskis suvokė, kad jo teisės yra ribotos dalyvavime konkurse?“ – Kultūros ministerijos atstovė pažymėjo, jog konkurso rezultatai neturi įtakos A. Večerskio teisėms ir teisėtiems interesams, todėl jo ieškinys turėtų būti atmestas.

Kaip nuspręs teismas, turėtų paaiškėti balandžio 19-ąją, kai bylą išnagrinėjęs teisėjas Vitalijus Abramovičius paskelbs sprendimą.

„Aš jums labai dėkingas už tokį didžiulį dėmesį, jūs kuriate man piarą veltui, ačiū jums už reklamą, gerų jums Velykų, nusidažykite gražiai kiaušinius, tegul jie būna tvirti, tegul jūsų nebaugina pabrangimas“, – išeidamas iš teismo žurnalistams sakė A. Večerskis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją