„Buvau vaikų grupėje nuo 12-os iki 17-os metų. Žinau, kad bendraujant su tokiais vaikais negali būti rodomas gailestis. Vaikai šiandien buvo labai šviesūs. Norėdama, kad jie atsikratytų įtampos, papasakojau apie savo vaikystę, apie tai, kad mama mane paliko, kai buvau dviejų, papasakojau jiems, ką esu patyrusi“, – DELFI kalbėjo E. Jackaitė. Ji sakė esanti įsitikinusi, kad puikią atmosferą bendraujant su globos namų auklėtiniais sukurti galima pasakojant apie save, apie savo patirtus išgyvenimus.

Kai Eglė vaikams papasakojo apie skaudžiausius savo gyvenimo momentus, šie atsipalaidavo ir buvo pasirengę pabendrauti betarpiškai. Drauge jie dainavo dainas, žaidė žaidimus, E. Jackaitė deklamavo eilėraščius. Vaikai išdrįso žinomai aktorei atsiverti, papasakojo jai apie svarbiausius savo gyvenimo įvykius, pirmąsias meiles, pabėgimus iš globos namų.

„Aš irgi jiems papasakojau, kaip iš namų pabėgusi buvau. Tik perdavęs savo patirtį ir būdamas visiškai atviras iš jų gali tikėtis to paties Œ– atvirumo. Priešingu atveju jie užsidaro. Pastebėjau, kad kai į grupėje buvo daugiau žmonių, vaikai užsiblokavo. Vos visi išėjo ir likome tik mes, jie atsipalaidavo, išsikalbėjo“, – DELFI pasakojo E. Jackaitė.

Kadangi kai kurie vaikai iš minėtos grupės globos namuose gyvena paskutiniuosius metus, jau dabar galvoja apie savo ateitį ir studijas. Nemenčinės globos namų auklėtiniai su E. Jackaite konsultavosi ir apie studijas, ir apie darbą televizijoje.

„Su kai kuriais vaikais apsikeitėme kontaktais. Viena vyresnė mergaitė galvoja apie studijas, todėl pasakiau, kad gali man paskambinti pasikonsultuoti, jeigu tik panorės. Taip draugiškai pabendravom. Mačiau ir labai mažų vaikų. Neįmanoma, kad jie nekeltų emocijų, negraudintų. Drauge su manimi buvo ir vyresnysis mano sūnus Jokūbas“, – kalbėjo žinoma aktorė.

E. Jackaitė įsitikinusi, jog globos namuose augantiems vaikams reikia ne materialių dalykų, o bendravimo, kontakto su įvairius sudėtingus etapus gyvenime perėjusiais žmonėmis, kurie galėtų papasakoti apie savo patirtį ir išgyvenimus.

„Kai kurie į namus pateko ne savo noru, kai kurie atvyko patys, nes negalėjo gyventi su geriančiais tėvais. Kai kalbame apie vaikus, negalime būti abejingi. Kiekvienas iš mūsų turėtume atrasti laiko pirmiausia pasibelsti į savo sąžinę ir padaryti kažką gero. Jau vien tai, kad vaikai nusišypso... Vaikai man aprodė savo kambarius, papasakojo, ką veikia dienomis. Manau, į tuos namus dar sugrįšiu. Džiaugiuosi, kad ir mano vyresnysis sūnus pamatė, kas vyksta šalia mūsų. Raginčiau visus žmones apsilankyti vaikų globos namuose. “, – kalbėjo pašnekovė ir pridūrė, jog Lietuvoje – gausu TV paramos renginių, kuomet būna labai paprasta paaukoti kelis litus nusiuntus SMS, tačiau, anot jos, didžiausia dovana vaikams yra mūsų pačių jiems padovanotas laikas, bendravimas, savo patirties perteikimas.

„Jie išeis į gyvenimą ir viską pradės nuo nulio. Jiems reikia jau išgyventų žinių, patirties, kuria galėtų remtis priimdami savarankiškus sprendimus. Juk jie neturi tėvų, arba turi tokius, iš kurių jokios vertingos patirties perimti negali. Sakiau jiems, kad privaloma atleisti tėvams jau vien už tai, kad esame šiame pasaulyje. Jie su manimi sutiko“, – pasakojo aktorė.

Paklausta, ar šiandien bendrauja su savo mama, E. Jackaitė neslėpė, jog jei tik gali, visuomet padeda savo mamai, pakviečia ją švęsti Naujųjų metų, pasirūpina, kad jai nestigtų kasdieniam gyvenimui būtiniausių dalykų.

„Bendrauju. Retai. Padedu, kiek galiu, atvežu maisto. Nupirkau jai bendrabučio tipo kambarėlį. Kiek galiu, stengiuosi palaikyti ryšį. Manau, nelaimingesnių žmonių, nei tie, kurie kažkada paliko savo vaikus, nebūna. Ir vaikams pasakiau, kad jeigu juos paliko, vadinasi, su jų tėvais kažkas buvo negerai, kažkas ne taip. Nes jeigu būtų viskas gerai, vaikai augtų šeimose. Bet pabrėžiau, kad jeigu ne tėvai, jų šiame pasaulyje nebūtų. Kaip yra ir 10 Dievo įsakymų, vienas iš jų apie pagarbą tėvams. Kad ir kokie tėvai yra, mes privalome būti dėkingi ir laimingi, nes esame šioje žemėje“, – kalbėjo E. Jackaitė.

Toje pačioje grupėje apsilankė ir TV projekto „Lietuvos talentai“ nugalėtojas Marius Petrauskas. Jis vaikams atliko keletą kūrinių. Pirmadienį su vaikais bendravo Vytautas V. Landsbergis, Renata Voitechovskaja, Veronika Povilionienė, Marius Petrauskas, Kristina Kaikarienė, Taja, Eva, Katažina Nemyčko, Vaida Genytė, Audrius Rakauskas (Gustavas), Žygis Stakėnas, Laura Imbrasienė, Laima Kybartienė, Ieva Babilaitė – Ibelhauptienė, Girmante Vaitkutė, Stanislovas Kavaliauskas ir kiti.

Garsenybės Nemenčinės vaikų globos namuose – DELFI nuotraukų galerijoje:

Šventėje dalyvavo beveik 500 skirtingo amžiaus vaikų ir beveik pusšimtis Lietuvos garsenybių.

Akcijos „Skaitymas balsu Lietuvos vaikų globos namuose“ tikslas - priminti visuomenei, kad vaikų globos namuose augantiems vaikams svarbi ne tik materiali parama, bet ir nuoširdus dėmesys.

Šventę organizavo Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei Labdaros ir paramos fondas „Mažojo Princo Fondas“.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie SADM direktorės pavaduotojos Simonos Bronušienės, pastaruoju metu vaikų, augančių vaikų globos namuose, skaičius nemažėja.

„Mums reikia visuomenės paramos. Daugiau nei 70 proc. vaikų globos namuose augančių vaikų yra 10 – 14 metų paaugliai, kuriems rasti šeimą yra labai sunku. Tuo tarpu vaikams reikalingas artimas draugas, žmogus, kuriuo galėtų pasitikėti, kuris padėtų ne tik spręsti kylančias problemas, bet ir kartu ieškotų atsakymų į gyvenimiškus klausimus. Atsižvelgiant į tai, Tarnyba 2011 m parengė globos šeimoje skatinimo strategiją, kurios vienas tikslų - padėti visuomenei pažinti vaikų globos namuose augantį vaiką. Juk ir vaikų globos namuose augantys vaikai ne tik laukia meilės, bet ir moka mylėti, ne tik prašo duoti, bet ir patys duoda, gali nustebinti savo kūrybingumu bei pasiekimais,“ - kalbėjo Simona Bronušienė.

Pasak etnomuzikologės, televizijos laidų vedėjos, LPF „Mažojo Princo Fondo“ tarybos pirmininkės, kampanijos „Visa Lietuva skaito vaikams“ ambasadorės Loretos Sungailienės, skaitymas ir bendravimas skaitant, yra labai svarbus vaikų globos namuose augantiems vaikams ir paaugliams.

„Skaitydami vaikams mes prasmingai leidžiame su jais laiką, bendraujame, užmezgame emocinį ryšį ir ugdome juos. Taip pat vystome jų emocinį intelektą - gebėjimą užjausti, bendrauti, moralinį jautrumą; palankiai veikiame savivertę, mažiname agresyvaus, asocialaus ar nusikalstamo elgesio tikimybę. Daug ir mielai skaitantiems vaikams geriau sekasi mokytis, įveikti įvairius gyvenimo iššūkius,“ – įsitikinusi kampanijos „Visa Lietuva skaito vaikams“ ambasadorė.

Ši akcija buvo pirmas žingsnis su šūkiu „Globoti gali kiekvienas. Dalintis gali kiekvienas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)