Šių metų "Forbes" sudarytame daugiausiai uždirbančių, bet jau anapus išėjusių įžymybių sąraše vyrauja dainininkai, rašytojai ir kompozitoriai, o pirmoje vietoje ketvirtus metus iš eilės laikosi Elvis Presley.

E.Presley turtas išaugo iki 40 mln. dolerių (112 mln. litų) ir yra 5 mln. dolerių (14 mln. litų) didesnis nei animacinės juostos "Peanuts" karikatūristo Charleso Schulzo bei dvigubai didesnis nei 23 mln. dolerių (64,4 mln. litų) "sukaupusio" trilogijos "Žiedų valdovas" autoriaus J.R.R.Tolkieno.

Žinant, kad prieš mirtį E.Presley turėjo tik tiek, kiek gaudavo už parduotus įrašus, praėjus 27 metams po jo mirties toks nuolatinis pirmavimas yra išties stulbinantis.

Velionio dainininko vadybininkas pardavė savo teises į 1973 metais nespėtas įrašyti dainas bendrovei RCA, kuri dabar priklauso "Sony Music", už palyginti menkutę 5 mln. dolerių sumą.

Tačiau autorinių teisių netekęs rokenrolo karaliaus "pajamų" užsidirba iš šimtų tūkstančių "dvariškių", kurie plūsta į jo gimtuosius namus Memfyje, ir milijonų kitų "pagalbininkų", visame pasaulyje prekiaujančių jo įrašais.

Bendrovė "Elvis Presley Enterprises", priklausanti dainininko dukrai Lisai Marie, visada įnirtingai gina Elvio vardą bei įvaizdį ir ypač dažnai dėl autorinių teisių bylinėjasi teisme.

Vietas "Forbes" renkamame dešimtuke, į kurį patenka po mirties pajamas iš mokesčių už autorines teises gaunančios garsenybės, yra dar trys velioniai muzikantai - buvę "The Beatles" nariai Johnas Lennonas ir George'as Harrisonas bei regio legenda Bobas Marley.

Daugiausiai "uždirbančių" garsenybių dvidešimtuke yra tik du aktoriai - Marilyn Monroe ir Jamesas Deanas. Galima teigti, kad mitų ir paslapčių dažnai gaubiamos abiejų ankstyvos mirtys abiem tapo ilgalaikiu pelno šaltiniu.

Kadangi aktoriai neįgyja autorinių teisių į filmus, kuriuose vaidino, jų pomirtinės "pajamos" beveik visais atvejais gaunamos iš licencijų ir įvairių suvenyrų pardavimo.

"Nelengva užsidirbti, kai esi miręs. Iš dalies būtent todėl mūsų sąrašas metams bėgant smarkiai nesikeičia", - teigiama žurnale "Forbes".

Tačiau, pasak žurnalo, panašu, kad būsimuosiuose tokio pobūdžio sąrašuose bus galima ieškoti ir naujos pavardės - aktoriaus Marlono Brando, kuris mirė šių metų liepą.

Pasak "Forbes", M.Brando turto valdytojai jau ieško būdų, kaip apginti aktoriaus neturtines teises nuo veikėjų, kurie mėgina pasipelnyti iš jo vardo ir įvaizdžio be leidimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją