Niujorko valstijos Malonės komisija nesutiko patenkinti M.D.Chapmano reikalavimo paleisti jį iš kalėjimo.

49 metų M.D.Chapmanas J.Lennoną penkiais šūviais į nugarą nušovė 1980 metų gruodžio 8 dieną, netoli jo buto Manheteno rajone. Už šią žmogžudystę jis buvo nuteistas kalėti iki galvos su teise po 20 metų pateikti malones prašymą.

"Remiantis asmeniniu pokalbiu, peržiūrėtais įrašais ir apsvarstymų išvadomis, jūsų prašymas paleisti iš kalėjimo pirma laiko atmetamas", - pranešime rašė komisija, pabrėždama "itin piktavališkus ketinimus", kurie išryškėjo M.D.Chapmanui šovus į J.Lennoną "daug kartų".

Nuo 2000 metų, kai M.D.Chapmanui buvo suteikta teisė prašyti malonės, į paleidimo prašymus svarstančią komisiją jis kreipėsi jau trečiąjį kartą. Abiem ankstesniais atvejais jo prašymai taip pat buvo atmesti.

J.Lennono našlė Yoko Ono prieštaravo M.D.Chapmano paleidimui, tvirtindama, kad jis tebekelia grėsmę jai ir jos šeimai. "Per ilgą laikotarpį pademonstruotas jūsų elgesys rodo, kad jums aiškiai trūksta pagarbos gyvybei, o aukos žmona, tapusi nusikaltimo liudininke, buvo pasmerkta didžiulei kančiai", - pridūrė komisija.

"Pokalbio metu motyvuodamas savo paleidimą, jūs pripažinote tą dėmesį, kurį, kaip jautėte, sukels ši žmogžudystė. Nors taip iš tikrųjų buvo, tokia nusikaltimo priežastis yra keista ir morališkai nepateisinama".

Paleidus M.D.Chapmaną pirma laiko, "būtų paminta pagarba įstatymui", užbaigė komisija. Naują malonės prašymą nuteistasis galės rašyti 2006 metų spalį.

J.Lennono gerbėjai internete taip pat paskelbė peticiją, pasisakydami už tai, kad legendinio muzikanto žudikas liktų kalėjime visą likusį savo gyvenimą. Šį pareiškimą pasirašė iš viso 2 tūkst. asmenų.

"M.D.Chapmanas neišprovokuotas ir be jokio gailesčio įvykdė baisų nusikaltimą. Jis nušovė Johną Lennoną - žmogų, kuris vos prieš šešias valandas buvo palikęs jam savo autografą. Jis turi už tai sumokėti sėdėdamas kalėjime", - savo peticijoje rašė gerbėjai.

"Jo negalima paleisti ir dėl visuomenės saugumo. Negalima paleisti jo į laisvę, kad nepakenktų kitiems. Prašytume atminti, kad Markui Davidui Chapmanui yra 49 metai, tuo tarpu Johnas Lennonas nesulaukė daugiau, negu keturiasdešimties".

1990-aisiais M.D.Chapmanas pareiškė, jog gailisi nužudęs J.Lennoną, tačiau 2000 metais pirmasis jo malonės prašymas buvo atmestas, nes komisijos nariai nustatė, kad jis tebetrokšta būti "žinomas ir garsus". Dėl pastarųjų priežasčių jis ryžosi žmogžudystei.

Prieš dvejus metus komisija pabrėžė "labai teigiamus" M.D.Chapmano elgesio pokyčius, tačiau pridūrė, kad "jo pažanga kontroliuojamoje aplinkoje dar neleidžia prognozuoti elgesio visuomenėje".

Viename iš retų interviu, prieš kelis metus duotų britų žiniasklaidai, M.D.Chapmanas, atliekantis bausmę griežčiausio režimo Atikos kalėjime šiaurinėje Niujorko valstijoje, sakė esąs tikras, kad J.Lennonas būtų jam atleidęs ir neprieštaravęs jo paleidimui.

"Manau, jis būtų geranoriškas. Manau, kad jam rūpėčiau", - tuomet teigė jis.

Šiemet sukako 40 metų nuo tada, kai "The Beatles" atskrido į Niujorką muzikinių gastrolių ir užkariavo visą Ameriką, tapdami muzikinės "britų invazijos" JAV šaukliais.

Šiandien tebegyvena du legendinės ketveriukės nariai - kartu su J.Lennonu dainas kūręs Paulas McCartney ir būgnininkas Ringo Starras. George`as Harrisonas nuo vėžio mirė 2001 metais.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją