Paksaitė-Stumbrienė: lieknėti man nebereikia

Ingos Paksaitės-Stumbrienės šeimoje – du vaikai – penkerių dukrytė Estela ir pusantrų sūnus Gabrielius. Žinoma moteris seniai garsėja reiklumu savo įvaizdžiui, tačiau sako, jog nėščiųjų mankštas lankė tik laukdamasi Estelos. Ingai niekuomet nereikėjo kovoti su viršsvoriu. Du vaikus gimdžiusiai moteriai nereikėjo daug vargti ir dailinant kūno linijas. Nors viršsvorio problemų žinomo politiko dukra neturi, sakė ketinanti lankyti sporto klubą vardan geros savijautos.

Inga Paksaitė-Stumbrienė

„Sportavau, kai laukiausi Estelos. Lankiau nėščiųjų aerobiką, tačiau nuo rimtesnio sporto vis susilaikydavau. Kai gimė dukra, į sporto salę eiti nebeprireikė. Kūno linijoms dailinti užteko veiklos namuose“, – nauejienų portalui DELFI pasakojo ji.

Nėštumo metu, kai laukėsi Gabrieliaus, Inga sportui dėmesio neskyrė. Pagimdžiusi jį į sporto salę užsukti ji sakė dar nespėjusi.

„Tačiau aš turiu tokią viltį. Norėčiau vieną dieną apsilankyti sporto klube, pradėti rimčiau sportuoti. Man to reiktų vardan geros savijautos, nes lieknėti tikrai nebereikia. Tikrai labai norėčiau sportuoti. Man paprasčiausiai reiktų savo dienotvarkėje rasti kelias laisvas valandas“, – pasakojo Inga.

E.Skrolytė-Liesienė pajudėjusi junta energijos antplūdį

Tuo metu su dainininku Juozu Liesiu besiskirianti, TV3 televizijos šokių projekte „Šok su manimi“ dalyvausianti ir jau aktyviai žingsnelius ant parketo repetuojanti Eglė Skrolytė-Liesienė taip pat neabejoja poreikiu lankyti sporto klubą, tačiau besilaukdama vaikų, kaip ir I. Paksaitė-Stumbrienė, lankė tik nėščiųjų mankštą.

„Iš tiesų mano gyvenime sporto iki šiol nebuvo. Buvau pamėgusi nėščiųjų mankštą, lankiau baseiną. Be abejo, mano savijauta dėl to tapo geresnė, tačiau sportu tokių užsiėmimų nepavadinčiau“, – kalbėjo ji.

Eglė įsitikinusi, jog krūvio sportuojant nėštumo metu ir po gimdymo negali didinti lyginant su tuo, kuris buvo iki nėštumo.

„Turbūt prieš visus gimdymus daugiau „sportavau“ liežuviu, todėl būtų buvę keista, jei būčiau pradėjusi rimtai sportuoti, kai laukiausi“, – kalbėjo ji.

Klausiama, ar neturėjo noro tobulinti kūno sporto salėje po gimdymo, Eglė sakė planavusi tą daryti, tačiau net praėjus pusantrų metų po sūnaus gimimo, sporto salė liko tik planuose.

„Manau, tikrai sportuosiu, tačiau ne dėl formos. Sportuosiu dėl sveikatos, geros savijautos, nes nėštumo metu organizmas išbalansuojamas. Judrumas dingsta, prastėja laikysena, kūnas sustingsta. Iš tiesų moterims po gimdymo sportas yra labai reikalingas“, – įsitikinusi E. Skrolytė-Liesienė, jau po šokių repeticijų pajutusi, jog pajudėjus ant parketo, užplūsta energija.

D.Bosas: per metus atsikračiau 12-os kilogramų

Naujienų portalui DELFI verslininko Antano Boso žmona Daina Bosas atskleidė nėštumo metu priaugusi 12-ą kilogramų. Tai, anot žinomos moters, nėra daug. Nėštumo metu ji nesportavo, nes yra įsitikinusi, jog tai – rizikinga.

Daina Bosas

„Moteris, sportuojanti visą laiką ir prieš nėštumą, laukimo metu gali ir nesportuoti. Manau, jog svarbiausia yra kokybiškas maistas, kurį nėščioji valgo. Nuo tokio netunkama“, – kalbėjo D. Bosas.

Garsi moteris praėjus vos daugiau nei metams po dukros Urtės Magdalenos gimimo, atsikratė 12-os nėštumo metu priaugtų kilogramų, tačiau tik padedama asmeninio trenerio.

„Man ne vis vien, kaip atrodau. Lankau sporto klubą ir sportuoju su treneriu. Esu prie tinginio, savęs dažnai pagailiu, todėl be trenerio sporto salėje neišsiversčiau. Jis neleidžia tingėti, o man kaip tik to reikia. Savarankiškai sportuoti būtų sudėtinga. Kai žinau, jog sporto klube manęs laukia, privalau nuvykti ir sportuoti. Manau, jog valingų žmonių, kurie gali sportuoti savarankiškai – nedaug“, – pasakojo D. Bosas ir pridūrė, jog treniruoklių salėje atlieka individualius, trenerio pasiūlytus pratimus.

Šią vasarą metukų sulaukusią dukrą Palangoje pakrikštijusi Daina neabejoja, jog trenerio pagalba reikalinga dar ir dėl to, jog svarbu pratimus atlikti taisyklingai. Tai, anot pašnekovės, įmanoma tik prižiūrint profesionalui.

D.Simanavičius: mityba yra ne mažiau svarbi nei sportas

Nors daugybė moterų po gimdymo ar net nėštumo metu sportuoja savarankiškai namuose, sporto salės instruktorius ir asmeninis treneris Dainius Simanavičius sako, jog privalu atkreipti dėmesį į dažniausiai daromas klaidas ir jokiu būdu nesportuoti prieš tai nepasikonsultavus su gydytoju ar treneriu. Esą pasitaiko atvejų, kai moterys po gimdymo pilvo presui skirtus pratimus pradeda per anksti. Neva tokia praktika – ydinga, mat pilvukas gali niekuomet nebetapti tokiu, apie kurį svajoja ne viena.

Dainius Simanavičius

- Kiek laiko praėjus po gimdymo moterims galima sugrįžti į sporto klubą, o nesportavusioms - pradėti sportuoti?

- Po gimdymo turėtų praeiti mažiausiai mėnuo, turiu galvoje, jei gimdymas buvo be komplikacijų. Jeigu buvo atliktas cezario pjūvis ar vis dėlto kilo komplikacijų, skubėti į sporto klubą nereikėtų. Verčiau prieš pradedant pasikonsultuoti su gydytoju. Idealiausia, jei treneris ir moters gydytoja dirbtų išvien. Tik tokiu būdu galima išvengti žalos sveikatai, pasiekti maksimalių rezultatų.

- Kokio intensyvumo treniruotės ar pratimai yra veiksmingiausi gražinant figūrą?

- Treniruotės neturėtų būti pernelyg intensyvios, pratimai taikomi priklausomai nuo moters gyvenimo būdo ir nuo to, ar ji mankštinosi besilaukdama kūdikio. Dailinant figūrą po gimdymo svarbiausi yra pratimai pilvo sričiai, nugarai, sėdmenims. Vienas svarbiausių dalykų - sustiprinti nugaros raumenis. Nėštumo metu ir po gimdymo moterys neretai skundžiasi nugaros skausmais dėl to, jog stuburui ilgą laiką tenka didelis krūvis.
Estetiniu požiūriu svarbiausia – pilvukas, kurį daugybė moterų po gimdymo stengiasi padailinti savarankiškai. Deja, labai dažnai vien sunkus darbas lauktų rezultatų neužtirina. Nepasikonsultavusios su specialistu, entuziastės neretai pratimus atlieka netaisyklingai.
Patarčiau treniruoti visus kūno raumenis, tuomet kūnas greičiau atsigaus, o moteris jausis energingesnė, žvalesnė, sustiprės ne tik fiziškai bet ir emociškai.

- Kokias klaidas dažniausiai daro iškart po gimdymo sportuoti besiveržiančios moterys? Ko reikėtų vengti?

- Pradėjus sportuoti derėtų vengti didelių krūvių. Dėl jų gali sumažėti pieno arba pakisti jo sudėtis.
Viena didžiausių klaidų - treniruotės namuose, kai nepasitariama nei su gydytoju, nei su sporto specialistu. Pradėjusi pernelyg anksti treniruoti pilvo raumenis, ką dauguma moterų ir daro, jaunoji mama rizikuoja nebesusigrąžinti plokščios jo formos.

- Kaip moters figūrą formuoja nėštumo metu įgyti ir po gimdymo neatsisakyti mitybos įpročiai? Sakoma, kad nėščiosios valgo už du, o daugybė moterų ir pagimdžiusios įgytus įpročius užmiršta nenoriai.

- Ši problema man gerai žinoma. Natūralu, jog per devynis nėštumo mėnesius moters mitybos įpročiai pasikeičia. Padidėjęs apetitas, saldumynai, savikontrolės stoka ir lemia kūno svorio didėjimą. Patarčiau palengva mažinti suvartojamo maisto kiekį. To daryti staiga nepatarčiau. Vienos moterys po gimdymo užsibrėžto tikslo pasiekia greičiau, kitos – lėčiau, tačiau be pastangų ir laiko rezultatų nesitikėkite.

- Kokie maisto produktai formuojant jaunos mamos kūno linijas vertingiausi? Kokių reikėtų vengti?

- Vertingiausi produktai - turintys daug mineralinių medžiagų ir vitaminų. Daržovės, vaisiai, įvairios kruopos, ir mėsa. Verčiau atsisakykite kiaulienos, o į racioną įtraukite vištieną, kalakutieną, taip pat ir jautieną. Nėštumo metu ar po gimdymo moterims dažnai trūksta mineralinių medžiagų, todėl reiktų nepamiršti visavertės mitybos. Organizmui atsigauti prireikia laiko, o ir motinos pieno sudėtis yra svarbi. Siūlyčiau gerti nuo pusantro iki trijų litrų vandens per dieną. Arbata, kava ir gaivieji gėrimai prie minėto kiekio vandens neskaičiuojami.

- Intensyvus darbas sporto salėje daugeliui yra neatsiejamas nuo įvairių papildų vartojimo. Ar gali žindanti moteris vartoti, pavyzdžiui, papildus, padedančius deginti riebalus?

- Nenorėčiau sutikti su teiginiu apie sporto ir specialių papildų „draugystę“. Įmanoma pasiekti puikiausių rezultatų nevartojant jokių papildų, tačiau šiuo atveju didelis dėmesys turėtų būti skiriamas mitybai. Sportuojant išauga energizuojančių bei kitų organizmui būtinų medžiagų poreikis, o žindančiai moteriai jų jokių būdu neturėtų trūkti. Jeigu juntamas jų trūkumas, galima prarastų medžiagų gauti iš papildų. Tačiau tik medicininiais tyrimais turėtų būti nustatoma, kokių tiksliai medžiagų trūksta. Be galo svarbios yra gydytojo rekomendacijos.
Siekiant rezultatų greitai ir svarstant apie papildų vartojimą, svarbu, jog po gimdymo būtų praėję ne mažiau nei pusė metų.

- Ar žindančiai ir sportuojančiai moteriai dieta gali būti veiksmingas būdas lieknėti?

- Žodį dieta keisčiau į subalansuotą mitybą. Žmonės dažnai dietą tapatina su nevalgymu apskritai. Žindančiai bei sportuojančiai moteriai nereikėtų savęs pernelyg riboti, visi procesai turėtų vykti palaipsniui. Kūno svoris taip pat negali kisti žaibiškai, kad ir kaip moterys to tikisi. Patarčiau valgyti viską, tačiau nedidelėmis porcijomis, kas dvi ar tris valandas, kad organizmas nejaustų maisto medžiagų stygiaus, nesulėtėtų medžiagų apykaita bei pati moteris jaustųsi energinga.

Dainius Simanavičius

- Ar yra kokia formulė, kaip valgant tai, kas patinka ir sistemingai sportuojant moteris galėtų išlaikyti dailią figūrą?

- Vienos visiems tinkančios formulės nėra. Yra žmonių, kurie šventai įsitikinę, jog išsaugoti gražią figūra yra be galo sudėtinga, nes reikią įdėti daug pastangų, laikytis griežtų dietų. Iš tiesų manau, jog svarbiausia turėti tikslą ir jo siekti. Ne mažiau svarbu, jog tai taptų gyvenimo būdu. Jei žmogus įpranta reguliariai sportuoti, ilgainiui puikių rezultatų tiesiog neįmanoma nepastebėti.
Turiu panašią nuomonę ir apie mitybą. Moteris gali valgyti patinkantį maistą, tačiau valgyti reiktų dažniau ir sumažinti porcijas. Puikus būdas kontroliuoti kūno svorį - kiekvieną kartą valgant galvoti, ką valgai ir kokią naudą iš to gausi. Taip elgdamiesi žmonės suvokia, ką valgo, pradeda labiau domėtis maistu ir kokių medžiagų iš jo gauna.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)