Šviečiant skaisčiai saulei monarchė pripažino, kad Dianos gyvenime buvo "sunkių laikų" - tai užuomina apie problemas, kurios buvo kilusios prieš jos skyrybas su sosto įpėdiniu princu Charlesu (Čarlzu), įvykusias metai prieš jos žūtį.

Tačiau karalienė pridūrė: "Bėgant metams atsiminimai giedrėja".

"Negaliu pamiršti, kaip negali (pamiršti) ir tie čia šiandien (susirinkę žmonės), kurie pažinojo ją daug asmeniškiau, kaip seserį, žmoną, motiną ar marčią, tos Dianos, kuri taip paveikė mūsų gyvenimus", - sakė Elizabeth II.

"Dėl savo vidinės paskatos išgyventi kartu su tais, kurie patiria sunkumus, vargus ar kančias, savo noro imtis naujo reikalo, savo sugebėjimo įvertinti visus sutiktus (žmones) ji ne tik galėjo užmegzti ryšį su žmonėmis, bet ir pakeisti jų gyvenimus", - sakė karalienė, kuri po Dianos žūties buvo kaltinama dėl tam tikro santūrumo.

Atidengiant memorialą - ovalinį granito fontaną - dalyvavo Charlesas, du jo ir Dianos sūnūs princai Williamas (Viljamas) ir Harry (Haris), taip pat - Dianos brolis grafas Charlesas Spenceris (Čarlzas Spenseris).

Tai buvo pirmas kartas po Dianos laidotuvių, kai britų karališkoji šeima pasirodė kartu su Dianos giminaičiais. Per laidotuves Vestminsterio abatijoje Ch.Spenceris netiesiogiai kritikavo karališkuosius asmenis dėl to, kaip jie elgėsi su jo seserimi, bet dabar, regis, šeimos užkasė karo kirvį.

Po ceremonijos grafas prisiartino prie buvusio Dianos vyro princo Charleso ir trumpai su juo pasikalbėjo.

Dėl biurokratinių kliūčių ir modernaus bei tradicinio meno šalininkų vaidų šio projekto įgyvendinimas buvo kelis kartus atidėtas, o vienu metu teko įsikišti net vyriausybei.

Paminklas Haid parke yra maždaug 230 m ilgio vandens skulptūra - iš esmės tai akmeninis žiedinis latakas, kuriame teka vanduo. Jis taip pat bus naudojamas kaip vaikų vandens atrakcionas.

Karalienė sutiko, kad paprasčiausia Dianos skulptūra nebūtų buvusi geriausia išeitis.

Sakydamas kalbą per Dianos laidotuves grafas Ch.Spenceris žadėjo, jog Dianos šeima užtikrins, kad jos sūnūs Williamas ir Harry nebūtų įvilkti į tramdomuosius rūmų tradicijų marškinius. Jis prašė leisti princams augti laisviems, kad jų sielos galėtų "atvirai dainuoti".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją