„Labiausiai įstrigo tų vaikų akys. Būnant šalia jų norisi ir verkti, nes jie gyvena milžiniškame skurde, ir džiaugtis, nes tai visiškai tyros būtybės“, - apie mažuosius Zambijos piliečius sakė dainininkas.

12 milijonų gyventojų šalyje yra net pusė vaikų. Daugumos jų gyvenimo ir mokslo sąlygos apgailėtinos. Vaikų mirštamumas šioje Afrikos valstybėje - didžiulis. „O šalia - deimantų kasyklos, iš kurių kažkas lobsta“, - kontrastus stebėjo A. Mamontovas.

Nors gyvena neįsivaizduojame skurde, vietiniai nepaliauja šypsotis, mielai pasitinka atvykėlius ir stengiasi niekuo nesiskųsti. Po kelionės dainininkas pamąstė, kad mielai ten nusivežtų ir savo vaikus, kad jie galėtų išvysti, kaip skurdžiai gali gyventi jų bendraamžiai.

Jis tikino, kad atvykus į šalį, daugelis išankstinių baimių ir nuostatų išsisklaidė. Kelionė buvo saugi ir gerai suplanuota. „Turėjome savo automobilį, mus lydėjo vietiniai „Gelbėkit vaikus“ atstovai. Ko gero, be palydos būtų buvę gerokai sudėtingiau“, - sako jis.

Pirmą kartą Afrikoje besilankančiam lietuviui teko iškart pažinti rečiau pasauliui demonstruojamą jos pusę. Tai ir džiugino, ir kėlė papildomų rūpesčių. Vienas jų - privalomi skiepai.

Net septynis jų gavęs dainininkas privalėjo oro uoste rodyti jų pasą, o kiekvieną dieną Zambijoje dar išgerti po tabletę nuo maliarijos. „Tie jų uodai pagal vaizdą niekuo nesiskiria nuo mūsiškių ir kanda lygiai taip pat. Tačiau negali žinoti, kuris nešioja užkratą, kuris - ne“, - sakė vietinių kraujasiurbių atakas patyręs lietuvis.

Prieš vykdamas jis gavo skiepus nuo hepatito, difterijos, šiltinės, geltonojo drugio. „Ir kitų kraupiai skambančių ligų. Įspėjo, kad geltonasis drugys europiečiui yra mirtinas“, - sakė dainininkas.

Kelionės metu jiems buvo primenama ne tik nepamiršti išgerti antimaliarinės tabletės, bet ir dantis valytis vandeniu iš butelių, o ne iš čiaupo.

Aplankę ypač nuošalius kaimus ir atlikę savo misiją, lietuviai turėjo galimybę išvysti ir tai, ko į šalį plūsta didžioji dalis turistų - Zambijos ir Zimbabvės pasienyje esančius Viktorijos krioklius.

108 metrų aukščio ir 1,7 km pločio kriokliai laikomi didžiausiais pasaulyje. „Teko matyti Niagaros krioklius JAV. Palyginus su šiais, anie atrodo vaikiški“, - sakė A.Mamontovas.

Iš kelionės jis parsivežė daug nuotraukų ir įspūdžių, tačiau mažai suvenyrų. „Šeimos nariams pirkau vietinių rankų darbo papuošalų“, - sakė ne turistinę Afrikos pusę išvydęs A. Mamontovas.

Dainininko kelionės fotografijos - galerijoje:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją