„Jau mokykloje buvau labai judrus, energingas ir su polėkiu, tad buvau pavadintas skraidyklės vardu. Po pradinių klasių ši pravardė buvo užmiršta, bet paauglystėje, mokantis aštuntoje klasėje, kažkas pravardę prisiminė, ir prasidėjo antroji jos epocha. Tačiau „sam letaet“ buvo nepatogus vardas kviesti, nelinksniuojamas, todėl ilgainiui liko tik „sam“ – Samas. Taip esu vadinamas iki šiol“, – kalbėjo S. Urbonavičius.

Retas žmogus į prodiuserį kreipiasi vardu, visiems Samo pravardė yra puikiai prigijusi. „Net ir artimi draugai, kurie turėtų žinoti mano tikrąjį vardą, kartais skambina mano mamai ir klausia, koks mano vardas, nes manęs klausti ir išsiduoti, jog nežino ar neprisimena, neva nepatogu. Tačiau dėl mano ambicijų jie gali būti ramūs – „Saulius“ ir „Samas“ man jau seniai tapo sinonimai“, – nuotaikingai kalbėjo vyras.

Pasak Samo, kiekvienas stipriosios lyties atstovas turi žinoti, kad vyrai savo vardą turi užsitarnauti. Tuo senovėje tikėjo ir vadovavosi Šiaurės Amerikos indėnai. „Na, „Samas“ – ne „Taiklioji Akis“, bet šiokį tokį vardą man vis tiek pavyko užsitarnauti“, – šypsodamasis pokalbį baigė laidų prodiuseris.

Pravardę susigalvojo pats

Grupės ŽAS dainininkas ir radijo laidų vedėjas Marius Berenis, vadinamas Tru Sabaka, pravardę susigalvojo pats. „Dar tada, kai nebuvo prasidėjusi grupės ŽAS veikla, nors jau įrašinėjome savo pirmąjį albumą, įvyko toks nelabai gražus nutikimas su katėmis. Dėl jo vienas mano bičiulis pasmerkė mane ir pasakė: „Tu, Mariau, Tru Sabaka esi.“ Neva tikras šuo.

Kaip tik po šio įvykio mūsų grupė sudarinėjo sutartį su viena leidybos bendrove. Džiugiai nustebome sutartyse šalia grafų vardui ir pavardei aptikę ir grafą pseudonimui įrašyti. Juokinga, bet tuo metu nė vienas grupės narys neturėjo pravardės ar pseudonimo. Tačiau negi tokie kūrybingi žmonės paliks grafą tuščią? Žinoma, kad ne. Tad per vieną minutę Linas Karalius tapo Ezopu, Gidonas Šapiro – Bilu, Linas Zareckas – Choru, o aš – Tru Sabaka“, – pasakojo M. Berenis.

Šiuo metu Mariaus draugai sutrumpino jo pravardę. Teliko žodelis „Tru“. Tačiau bičiuliai rusai dar mena ir visą pravardę, mat Mariaus elektroninio pašto adresas prasideda žodeliu „tru“, o toliau eina raidelė eta, rusišku slengu visuotinai vadinama „sabaka“.

Vardo trumpinys panaudotas versle

Kristina Navickaitė-Tina
Šokių grupės „Tina dance“ vadovė ir šokėja Kristina Navickaitė pasakojo, kad Tinos pravardė jai prigijo nuo mokyklos laikų, kai bendraklasiai ėmė trumpinti jos vardą. „Na, o dabar netgi susipažindama su naujais žmonėmis prisistatau Tina, o ne Kristina. Savo šokių mokyklą ir kolektyvą taip pat pavadinau būtent šiuo vardu“, – sakė K. Navickaitė.

Nors daug dažnesnis Kristinos vardo trumpinys yra Kristė, pastarasis šokėjai neprigijo, o vardu ją vadina tik mama. „Net mano močiutė ir sesė mane vadina Tina. Jos abi – labai šiuolaikiškos! Na, o mamytė į mane kreipiasi Kristina – vardu, kurį pati ir suteikė. Būna, kad ir ji pavadina mane Tina, tačiau retai. Man labai keista iš mamos išgirsti, kai ji kokiame nors pokalbyje pamini Tinos vardą. Mamai vis dėlto likau Kristina, ir man malonu girdėti, kai ji taria mano vardą. Tai jauku, miela, šeimyniška“, – įsitikinusi šokėja.

Tina prisipažino, kad gatvėje pašaukta Kristina ne iš karto sureaguotų, jog kreipiamasi į ją. „Jeigu kažkas nori sulaukti mano reakcijos, geriau tegu kreipiasi Tina“, – juokdamasi sakė K. Navickaitė.

Dokumentuose atsiras antras vardas

Vilija Pilibaitytė - Mia
Turbūt nedaugelis žino, kad tikrasis šiuo metu ne tik dainuojančios, bet ir vaidinančios TV seriale Mios vardas yra Vilija. Moteris, vos pradėjusi dainuoti, nusprendė vadintis pseudonimu, kuris, išvertus iš italų kalbos, reiškia „sava, mana“.

„Scenoje žiūrovams tokia ir noriu atrodyti – sava. Žodžio „Mia“ skambesys ir reikšmė, mano manymu, puikiai dera, todėl ir esu pasirinkusi šį pseudonimą. Kai būnu šaukiama savo tikruoju vardu, jaučiuosi kiek keistai, nes prie Mios esu labai pripratusi. Kai būsiu laisvesnė, planuoju ir savo dokumentuose įsirašyti šį vardą kaip antrąjį“, – teigė V. Pilibaitytė-Mia.

Moteris taip pat pasakojo, kad jos šeimoje neretai kildavo nesusipratimų ir linksmų situacijų dėl to, kad brolis yra vedęs jos bendravardę – Viliją. Tad abi moterys imdavo krūpčioti, vos tik šeimos susibūrimuose išgirsdavo Vilijos vardą.