„Nemaniau, kad pavogti daiktai yra tokie vertingi“, – skunde Vilniaus apygardos teismui nurodė V. Machrova, kuriai buvo skirta vos pusantrų metų laisvės apribojimo bausmė bei buvo nurodyta neatlygintinai išdirbti 150 val. senelių ar kitoje socialinės priežiūros įstaigoje. Be to, iš jos teismas A. Valentaitės naudai priteisė beveik 38 tūkst. Lt.

Kad namų prižiūrėtoja nesutinka su jai paskelbtu Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo nuosprendžiu ir jį apskundė, trečiadienį DELFI patvirtino 46 metų V. Machrovos advokatas Vytenis Dziegoraitis.

Pasak jo, V. Machrova teismo prašo perkvalifikuoti jos padarytą nusikalstamą veiką iš didelės vertės į svetimo turto vagystę bei sumažinti priteistą civilinį ieškinį arba išvis jį palikti nenagrinėtą, A. Valentaitei sudarant teisę kreiptis į teismą civiline tvarka.

Advokato teigimu, V. Machrova nesutinka su teismo nuosprendyje nurodytais kriterijais, pagal kuriuos buvo nustatyta pavogtų aksesuarų ir drabužių vertė. „Mes manome, kad atlikta daiktų vertinimo ekspertizė neturi jokios juridinės galios“, – sakė V. Dziegoraitis.

Pasak jo, bylos nagrinėjimo metu nebuvo įrodyta pavogtų daiktų vertė, todėl visos kilusios abejonės turėtų būti vertinamos kaltinamosios naudai.

Skunde taip pat teigiama, kad tik drabužių ir aksesuarų gamintojai gali pasakyti, ar iš A. Valentaitės pavogti daiktai buvo originalūs, tačiau ekspertizę atlikusi bendrovė į juos nesikreipė. Be to, ekspertai negalėjo pasakyti daiktų pagaminimo datos, kuri svarbi nustatant jų vertę.

„Mes teismo buvome prašę ekspertizę atlikti Lietuvos teismo ekspertizių centre, tačiau teismas net oficialiai nesikreipęs nurodė, kad jis tokių ekspertizių neatlieka ir ją paskyrė privačioje bendrovėje, – sakė advokatas. – Be to, kai mums kilo abejonių dėl nustatytų daiktų vertės, mes prašėme iškviesti į posėdį ekspertus, kad jie išsklaidytų abejones, tačiau teismas šio prašymo nepatenkino. Ekspertizės išvadose yra iškilę per daug abejonių, nes jos nesutapo ir su A. Valentaitės parodymais – tarkime ji nurodė, kad vienas drabužis yra dėvėtas, bet ekspertai konstatavo, jog jis yra visiškai naujas“.

Advokatas pabrėžė, kad nenustačius pavogtų daiktų vertės teismas turėtų perkvalifikuoti kaltinimus į švelnesnius, o civilinį ieškinį palikti nenagrinėtą. Beje, advokato teigimu, teisme A. Valentaitė buvo nurodžiusi, kad naudojasi elektronine bankininkyste ir esą galėtų pateikti duomenis apie daiktų įsigijimą, tačiau teismas tokių dokumentų nepareikalavo ir byloje baigė įrodymų tyrimą.

V. Machrovos apeliacinis skundas Vilniaus apygardos teisme turėtų būti nagrinėjamas balandžio mėnesį.

Kol nuosprendis neįsiteisėjęs, policijoje saugomi iš A. Valentaitės pavogti drabužiai ir aksesuarai nebus naikinami – tai pareigūnai galės padaryti tik tuomet, kai nuosprendis įsiteisės.

Teismas pasigailėjo, nes tarnaitė patyrė gėdos jausmą

Vilniaus miesto 3 apylinkės teismo teisėja Lilija Tarčevskaja vasarį paskelbė, kad V. Machrovai skiria švelnesnę nei numato įstatymas bausmę – esą jau ir taip dėl išviešinto proceso moteris patyrė gėdos jausmą. „Akivaizdžiai matyti, kad kaltinamoji išgyvena kaltės ir gėdos jausmą“, – pabrėžė teisėja.

V. Machrovą pripažino kalta dėl stambios vagystės iš A. Valentaitės namų Meškeriotojų gatvėje ir nukentėjusiajai priteisė ne jos prašytus 133 tūkst., o 37 tūkst. 932,5 Lt. Pinigus teismas nurodė sumokėti per pusę metų.

Teismas nusprendė žalą priteisti tik dėl tų drabužių, kurie buvo rasti pas V. Machrovą ir jos dukrą. Tiesa, priteisdamas žalą teismas rėmėsi ekspertų išvadomis – jose nustatyta, kad drabužiai ir rankinės buvo nešioti tiek V. Machrovos ir jos dukros, tiek A. Valentaitės.

Teismas drabužius ir rankines už beveik 38 tūkst. Lt nusprendė sunaikinti, nes A. Valentaitė jų atsisakė. Teismas nusprendė, kad pavogti daiktai yra menkaverčiai, nes anksčiau dėvėti.

Namų prižiūrėtoja kaltę pripažino iš dalies ir teisme aiškino, kad A. Valentaitė jai esą davė drabužius ir rankines išvežti šeimininkės tėvams. Be to, moteris pripažino, kad kai kuriuos daiktus grąžino A. Valentaitei, kai ši jų pasigesdavo.

A.Valentaitė: kol nepagavau už rankos, negalėjau tvirtinti, jog ji – vagis

Bylos nagrinėjimo metu taip pat paaiškėjo, kad A. Valentaitė brangių prekės ženklų drabužius ir rankines įsigijo Paryžiuje bei Milane tuo metu, kai pašlijo jos santykiai su sutuoktiniu Laimučiu Pinkevičiumi bei jo verslą jau buvo ištikusi krizė. Tačiau A. Valentaitė neturėjo finansinių problemų – ji apsipirkinėjo prabangiose užsienio parduotuvėse, per pusmetį savo pirkiniams turėjo išleisti ne mažiau kaip 120 tūkst. Lt.

Pavogtų A. Valentaitės daiktų istorija teisme buvo nagrinėjama neviešuose posėdžiuose.
Nukentėjusioji teisme yra pasakojusi, kad ne iš karto suprato, jog buvo pavogti jos drabužiai, tačiau po kiek laiko, kai dingdavo vis daugiau daiktų, ji pasikalbėjo su savo tarnaite.

Pasak A. Valentaitės, namų prižiūrėtoja neigė, kad vogė daiktus. „Aš negalėjau tvirtinti, kad ji pavogė, nes už rankos nepagavau“, – teisme yra sakiusi moteris.

Ji sakė, kad net buvo sudariusi sąrašą pavogtų drabužių ir aksesuarų – jį padavė V. Machrovai ir liepė grąžinti.

Prižiūrėtojos ir A. Valentaitės akistata oro uoste

Namų prižiūrėtoja A. Valentaitės ir jos vyro L. Pinkevičiaus namų ūkiu rūpinosi apie pusantrų metų – tvarkydavo kambarius, keisdavo patalynę, plaudavo indus, skalbdavo, lygindavo, rūpinosi keturkojais augintiniais.

Maždaug po pusmečio sutuoktiniai ją iš darbo atleido, nenurodę konkrečios priežasties, tačiau praėjus vos porai savaičių V. Machrova sulaukė skambučio – šeimininkai nori, kad ji grįžtų. Moteris sutiko, netgi už trečdaliu mažesnę algą.

Kiek vėliau, kai tarp sutuoktinių prasidėjo konfliktai ir A. Valentaitė išsikėlė į nuomojamą butą, V. Machrova kartą per savaitę tvarkydavo ir šį verslininko žmonos būstą.

Pernai rudenį A. Valentaitė pasigedo kai kurių savo drabužių bei rankinių. V. Machrova apie tai nieko negalėjo paaiškinti.

Pernai vasarį A. Valentaitė oro uoste atsitiktinai sutiko buvusią savo namų tvarkytoją. Rankose V. Machrova turėjo juodą „Bottega Veneta“ rankinuką, kurio A. Valentaitė taip pat negalėjo rasti savo namuose. Pamačiusi A. Valentaitę namų tvarkytoja oro uoste kažkur nuėjo, o vėliau grįžo be rankinės. Tai yra nufilmuota oro uosto vaizdo kameromis.

Namų prižiūrėtoja A. Valentaitės ir L. Pinkevičiaus namuose buvo įdarbinta tik laimėjusi konkursą – moteris atrankoje varžėsi kartu su kitomis konkurso dalyvėmis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją