Visame pasaulyje grožio konkursus rengiančios Niujorke registruotos kompanijos iškeltą bylą penktadienį atvertė Vilniaus apygardos teismas.

Paaiškėjo, kad „Miss Universe L.P., LLLP“ dėl Lietuvoje surengto ištekėjusių moterų grožio konkurso pareiškė ieškinį dėl 10 tūkst. Lt turtinės žalos atlyginimo, be to, prašo įpareigoti „Pramogų akademiją“ nutraukti žymenų „Mrs Universe 2010“ (įskaitant domeno „mrsuniverse2010.com“) ir „Misis Visata 2010“ naudojimą paslaugoms, susijusioms su grožio konkursų organizavimu.

JAV bendrovė taip pat teismo prašo priteisti sumokėtą žyminį ir kitas bylinėjimosi išlaidas.

„Miss Universe L.P., LLLP“ savininkas yra JAV milijardierius D. Trumpas ir bendrovė „National Broadcasting Co. Inc“, kurios be konkurso „Mis Visata“ taip pat rengia „Mis JAV“ ir „Mis JAV paauglė“. Pasak ieškovo, Lietuvoje konkursą rengusi bendrovė neturėjo teisės į žymenį „Mrs Universe“, nes jį užregistravusi Niujorko bendrovė šį vardą yra išsipirkusi visame pasaulyje.

„Pramogų akademija“, kurios organizuotą grožio konkursą laimėjo suomė Jennika Margareetta Hannusaari, su pareikštu ieškiniu nesutinka – ji teismui pateikė dokumentus, jog grožio konkurso vardą esą naudojo teisėtai. Atsakovas teismo prašo ieškinį atmesti kaip nepagrįstą ir priteisti bylinėjimosi išlaidas.

Bylą nagrinėjanti teisėja Andrutė Kalinauskienė penktadienį surengė pirmąjį parengiamąjį posėdį, tačiau jis buvo atidėtas, nes viena proceso šalių buvo įpareigota pateikti papildomų dokumentų.

„Mūsų pozicija yra labai paprasta – neteisėtai buvo panaudotas vardas, nes visos teisės priklauso JAV kompanijai“, – DELFI yra sakęs ieškovui atstovaujantis advokatų kontoros „Metida“ advokatas Erikas Saukalas. Pasak jo, kadangi su grožio konkursais susijęs prekės ženklas yra apsaugotas įstatymais, jo negali naudoti kiti rengėjai, išskyrus tuos, kurie išsiperka „Miss Universe L.P., LLLP“ licenciją.

E. Saukalo teigimu, grožio konkursą Lietuvoje surengusi bendrovė siekė suklaidinti visuomenę, nes kaip tik tuo metu Las Vegase įvyko grožio konkursas „Miss Universe“ („Mis Visata“). Jį laimėjo meksikietė Jimena Navarrete.

Tuo tarpu grožio konkursą organizavusi viešosios įstaigos „Pramogų akademija“ vadovė Evelina Gruzdienė anksčiau teigė, kad ji turi visus konkurso rengimui reikalingus leidimus, kuriuos frančizės pagrindu jai išdavė Bulgarijoje registruota bendrovė.

„Šis konkursas buvo organizuojamas ne pirmus metus ir iki šiol niekam neužkliuvo, todėl manau, kad visus reikalus tegul sprendžia teismas“, – DELFI sakė E. Gruzdienė. Pasak jos, „Universe“ („Visata“) yra bendrinis žodis, todėl esą JAV bendrovės reikalavimai yra nepagrįsti.

Lietuvoje surengtą grožio konkursą yra parėmusi Vyriausybė – iš rezervo jam buvo skirti 63 tūkst. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją