Šventojoje dainininkė apsistojo ilgam. Pasiilgusi sėslaus gyvenimo ji labiausiai džiaugiasi, kad tai, ką daro dabar, svarbu visai jos šeimai: vyrui Igoriui, dukrai Andželikai ir anūkui Antanui.

Nenori vadintis verslininke


Svečių namai, apie kuriuos šiuo metu sukasi gyvenimas ir kuriame gyvena visa nedidelė, tačiau net trijų kartų šeima, pavadinti labai paprastai – „Birutės uostas“. Vadinasi, tai vieta, kurioje saugu mesti inkarą, lipti į krantą ir šiek tiek pailsėti pavargus nuo gyvenimo audrų. Iki jūros – porą kilometrų, užtat Šventoji čia pat. „Dabar, praėjus porai metų, galime lengviau atsikvėpti – sunkiausiais etapas praeityje.


O buvo visko: ir baimės, ir nevilties, tačiau visada tuo kritiniu momentu kažkokiu stebuklingu būdu sulaukdavome pagalbos. Tikiu, kad yra aukštesnės jėgos, kurios padeda tiems, kas nuoširdžiai ir sąžiningai dirba“, – tikino Birutė. Anot jos, jei ne bendros visų šeimos narių pastangos, kažin kaip būtų buvę. Vadinti save verslininke dainininkė nenori, tačiau abi su dukra mielai sukasi svečių namų virtuvėje. Birutė mėgsta šeimininkauti ir dažnai apsistojusiesiems „Birutės uoste“ atneša savo gamintus patiekalus.


„Dabar Lietuvoje bėda ta, kad nebežinome, ką valgome, tiksliau, beveik viskas užteršta ar prikimšta konservantų. Todėl mes nusprendėme patys maitintis ir savo klientams siūlyti tik aukščiausios kokybės šviežią maistą. Šį pavasarį imsimės daržininkystės. Statysime didelį šiltnamį. Igoris augo kaime, moka auginti viską. Kartais jį vadiname Mičiurino pasekėju“, – nuotaikingai kalbėjo Birutė.

Tėtis dėl dukros neklydo


B.Petrikytė neslepia savo metų. Numetusi daugiau nei dešimt kilogramų, be pašaukimo dainuoti, kai ėmėsi verslo, atrado savyje ir kitų talentų. Energinga moteris tikina, kad meilę gyvenimui ir gebėjimą įveikti iškylančias kliūtis ji paveldėjo iš tėvų. „Gimiau Klaipėdoje, tačiau gimtinė mums su broliu – Jurbarkas. Prisimenu, kaip vasarodami pas senelius ravėdavome bekraščius kolūkių laukus, vadinamąsias normas. Tačiau būdavome laimingi, nes gaudavome atlygį – už mėnesio darbą po 10 rublių. Vaikams tai buvo nemaži pinigai“, – prisiminimais dalijosi dainininkė.


Muzikinė jos karjera prasidėjo, kai tėvas vietoje nenustygstančią dukrą nuvedė pas „Kopų balsų“ ansamblį subūrusius Nelę ir Arvydą Paltinus. „Iš tos mergučės kažkas turėtų išeiti“, – taip tada, prisimena Birutė, sakė tėtis. Ir neklydo. Ji dainuoja iki šiol. Kalbėdama apie šiuolaikines estrados žvaigždes ir žvaigždutes, atsirandančias Lietuvos pramogų verslo danguje, ji sakė, kad sovietmečio tvarka buvo kita. „Estrados atlikėjai priklausė Valstybinei filharmonijai. Reikėjo įgyti taip vadinamą tarifikaciją. Aš turėjau aukščiausiąją, o tai reiškė, kad už vieną koncertą gaudavau po 16 rublių ir dar beveik tris rublius dienpinigių. Žinant to meto kainas, tai buvo dideli pinigai“, – prisiminė Birutė.

Išskirtiniai koncertai


Su malonumu dainininkė prisimena aktyvią koncertinę veiklą, kai su „Nerijos“ ansambliu ištisais mėnesiais koncertuodavo tai viename, tai kitame Lietuvos krašte. „Dirbome labai daug. Per dieną po kelis koncertus turėdavome. Mūsų uždirbti pinigėliai papildydavo filharmonijos biudžetą ir padengdavo nuostolingus operos solistų koncertus. Dabar kiti laikai, kiti pramogų pasaulio dėsniai“, – sakė dainininkė.


Su „Nerija“ jos draugystė nenutrūko ir dabar. Švenčiant keturiasdešimtąsias ansamblio metines po sėkmingo koncerto Klaipėdoje kovo 8 dieną laukia išskirtinis jubiliejinis koncertas Šiauliuose. „Dainuos ne tik senieji „Nerijos“ atlikėjai: Stasys Povilaitis, Nijolė Talat-Kelpšaitė, Vitalijus Pauliukas, Antanas Čapas, Laima Žemaitytė, bet mielai sutiko koncertuoti ir Stepas Januška, Povilas Meškėla, Kristina Jatautaitė, Gediminas Norvaiša ir dar kiti žinomi atlikėjai“, – vardijo daug prie organizacinių jubiliejus darbų prisidėjusi B.Petrikytė. Ar bus koncertas Vilniuje, dainininkė kol kas negalėjo atsakyti. „Tai priklausys nuo aplinkybių, galimybių ir atlikėjų noro“, – sakė Birutė.

Skeptikai klydo


Birutės vyras Igoris padeda ne tik su svečių namais susijusiuose reikaluose. „Mano vyras – pagalbininkas visur. Organizuojant koncertus jis šalia, sprendžiant verslo klausimus – taip pat. Esu laiminga turėdama šalia savęs draugą“, – tikino moteris.


Kai prieš šešerius metus ji tekėjo už jūrininko, dažnas kraipė galvą ir netikėjo, kad tokios profesine prasme skirtingos poros laukia sėkmingas vedybinis gyvenimas. Laikas įrodė, kad skeptikai klydo. Pirmoji Birutės santuoka, anot jos, iširo ne dėl nuolatinių gastrolių ar gerbėjų dėmesio. „Buvome pernelyg skirtingi žmonės. Vyras turi tapti draugu, neuždavinėti kvailų klausimų: kada grįši ar kur buvai? Savo žmogumi reikia pasitikėti. Tada gerai. Toks yra mano Igoris. Nežinau, kaip dabar reikėtų išsiversti be jo. Igoris – auksinių rankų žmogus. Ko imasi, viską padaro puikiai“, – negailėjo gerų žodžių savo sutuoktiniui dainininkė. Pasak jos, dvidešimt septynerius metus ant vandens dirbęs Igoris nesigaili, kad išlipo į krantą Birutės uoste. Jachtos kapitonu gal ir sutiktų pabūti, bet ne daugiau.


Gerumas grįžta gerumu


Pastaruosius porą metų viešojoje erdvėje detaliai buvo aptartos B.Petrikytės kūno korekcijos, susirūpinta dėl milijoninių skolų bankui. Dainininkė sakė, kad seniai priprato prie visokio dėmesio. „Žmonėms rūpi viskas. Gaila, kad daug tokių, kurie gaudo blogas naujienas ir tarsi tyko kitų nesėkmių. Tokiems galiu aiškiai pasakyti: mūsų versle viskas gerai, o savo pinigais leiskite pasirūpinti mums patiems“, – be mažiausio pykčio ar nuoskaudos kalbėjo dainininkė. Ji sakė neabejojanti, kad gerų žmonių daugiau. Ir, pasak Birutės, ant jų laikosi pasaulis. Sezono ir ne sezono metu dažnas draugas „Birutės uoste“ apgyvendinamas pusvelčiui. „Tikiu, kad egzistuoja tam tikri dėsniai, nerašytos taisyklės. Jos labai paprastos – gerumas grįžta gerumu. Ne kartą gyvenime esu tai patyrusi, tad žinau, ką kalbu“, – smagiai kalbėjo atlikėja.


Sveikam kūne – sveika siela


Paklausta apie stebuklingai išnykusius kilogramus Birutė sakė, kad nieko stebuklingo nedaro, jog išlaikytų esamą svorį. „Svarbiausia – tinkama mityba. Vakare paskutinį kartą valgome prieš septynias. Pusryčiaujame laiku – kas devintą, kas aštuntą, kokie kieno planai. Kitas svarbus dalykas – valgyti penkis kartus per dieną. Tuos, kurie sako, kad neturi tam laiko, galiu tik užjausti. Ir aš anksčiau neturėjau laiko.

Nuolatinis stresas, darbas vakarais, sotūs vėlyvi naktipiečiai, o rezultatas vienas – sutrikęs virškinimas ir išsibalansavusi medžiagų apykaita. Kita vertus, nuo mažens buvau pervalgydinta. Ir dukrą Andželiką mano mama penėdavo manų koše, į kurią pridėdavo taukų. Arba vienu sykiu leisdavo suvalgyti sviesto pakelį. Pokario vargus iškentę žmonės ir dabar galvoja, kad kuo sočiau ir riebiau, tuo geriau“, – juokėsi Birutė. Iš prigimties būdama optimistė B.Petrikytė tikina, kad posakyje „Sveikame kūne – sveika siela“ labai daug tiesos.

Jei kviečia, einu


Vasario pabaigoje prasidėsiantys „Žvaigždžių duetai“ Birutei – ne tik proga dažniau aplankyti sostinę, susitikti su seniai matytais draugais, TV užkulisiuose pabendrauti su kolegomis, bet ir šioks toks atokvėpis po intensyvaus savo verslo kūrimui atiduoto laiko. „Buvo metas, kai daug ko teko atsisakyti. Kvietė koncertuoti ir pusantro mėnesio paviešėti Amerikoje, tačiau juk nepersiplėši. Kai pakvietė dalyvauti „Žvaigždžių duetuose“, nusprendžiau, kodėl ne.

Teks dainuoti su sportininku. Nežinau, kaip seksis. Aišku viena, teks valdyti balsą, nepersistengti, nes galiu užgožti savo partnerį“, – būsimais rūpesčiais dalijosi Birutė. Moteris juokavo, kad tris ar kelias laidas gal ir pavyks išbūti projekte. O jei teks anksčiau grįžti namo, nieko tokio, nes „Birutės uoste“ yra ką veikti. Artėja pavasaris. Jau registruojasi norintieji keisti įpročius ir atgauti sveikatą B.Petrikytės šeimos įsteigtoje gyvenimo būdo mokykloje. Ne mažiau nei muzikinėje veikloje ji mato prasmę galėdama padėti žmonėms. Juolab kad savo pavyzdžiu jau įrodė, jog galima gyventi kitaip: sveikai, dalijant džiaugsmą aplinkiniams.

Birutė Petrikytė 1976 m. pripažinta populiariausia Lietuvos dainininke, tais pačiais metais ji tapo muzikinio festivalio „Vilniaus bokštai“, 1979 m. festivalio „Liepojos gintaras“, 1979 m. Jerevane vykusio tarptautinio ansamblių ir solistų konkurso laureate. 1981 m. – tarptautinio Jaltos muzikinio konkurso laureate. 1981 m. ji vienintelė iš Lietuvos atlikėjų buvo pakviesta dalyvauti prestižiniame tarptautiniame Maskvos festivalyje „Daina“ ir tapo laureate, tais pačiais metais festivalyje „Su daina per gyvenimą“ Maskvoje dainavo greta tokių žvaigždžių kaip Ala Pugačiova, Valerijus Leontjevas, Sofija Rotaru, Laima Vaikule, Ana Veski ir kt. 1985 m. Palangoje vykusiame festivalyje „Baltijos jaunystė“ B.Petrikytė laimėjo pagrindinį prizą, 1986 m. pelnė vieną iš pagrindinių prizų Europos šalių estrados solistų konkurse „Bratislavos lyra“.