A.de Saint-Exupery orlaivio "Lockheed Lightning P-38", kuris 1944 metų liepos 31 dieną dingo per karinę žvalgybos misiją, liekanos trečiadienį buvo aptiktos minėtoje jūroje prie Marselio krantų, pranešė Prancūzijos kultūros ministerijos povandeninės archeologijos tyrimų departamentas.

Tačiau iki šiol spėliojama, kodėl virš nacių okupuotos Pietų Prancūzijos karinę užduotį vykdęs lėktuvas nukrito.

"Aštuonios dienos (prieš paskutinį savo skrydį) A.de Saint-Exupery užsiminė mąstąs apie savižudybę", - trečiadienį radijo stoties "Europe 1" eteryje sakė aviacijos istorikas Bernard`as Markas (Bernaras Markas).

Jis pažymėjo, jog prieš lemtingąją misiją Vokietijos naikintuvai A.de Saint-Exupery lėktuvą buvo pastebėję virš Turino.

"Vokiečiai susidomėjo, kodėl jis nekaitalioja kurso ir leidžia jiems priartėti, - teigė B.Markas. - Pats A.de Saint-Exupery netgi sakė, jog matė juos atskrendant. Jis pasuko užpakalinį veidrodėlį ir jų palaukė. Galiausiai vokiečiai nuskrido".

1943 metais pasirodžiusios ir jaunus bei senus žavėjusios pasakos "Mažasis princas" autoriaus žūtį visada gaubė paslaptis.

Tubūt kiekvienoje knygų lentynoje galima išvysti šį kūrinį apie auksaplaukį berniuką, kuris palieka savo namus mažame asteroide bei mylimą rožę ir leidžiasi ieškoti nuotykių į kitas planetas, įgydamas vertingos patirties apie meilę ir gyvenimą.

E.de Saint-Exupery, kuris trečiojo dešimtmečio pabaigoje padėjo įkurti Lotynų Amerikos oro pašto kompaniją "Aeropostale", dingo netrukus po to, kai esant geram orui pakilo iš bazės Prancūzijos Korsikos saloje.

Tai buvo patyręs pilotas, kuris pirmą kartą į lėktuvą įsėdo būdamas 12-metis berniukas. 44 metų lakūnas jau buvo laikomas vyresniuoju įgulos nariu.

"Į paskutinį savo skrydį jis pakilo sirgdamas. Jam buvo duotas lėktuvas, kuriuo amerikiečiai paprastai leisdavo skristi tik labai kvalifikuotiems pilotams. Skrydžio šiuo lėktuvu išvakarėse jis turėjo gultis 20 valandą", - sakė B.Markas.

"Tačiau E.de Saint-Exupery tą naktį visai nemiegojo. Jis linksminosi", - pridūrė jis.

Vienas iš šio lėktuvo nuolaužas aptikusių narų Philippe`as Castellano (Filipas Kastelanas) teigė, jog trečiadienio radinys buvo istorikų svajonė, nors jis ir nepadėjo išsiaiškinti, kodėl orlaivis sudužo.

"Nesimatė jokių propelerio sulankstymų, nebuvo jokių kulkų skylių... Žvelgdami į lėktuvo liekanas, mes manome, jog jis dideliu greičiu beveik vertikaliai smigo žemyn. Tačiau tai tik hipotezė", - pažymėjo jis.

Kultūros ministerijos departamento, paskelbusio apie aptiktą E.de Saint-Exupery lėktuvą, vadovas Patrickas Granjeanas (Patrikas Granžanas) sakė, jog dabar oficialiai patvirtinta, kad šis rašytojas žuvo prie Marselio krantų.

"Tačiau mes nežinome, kodėl. Tikriausiai taip ir nebesužinosime", - pridūrė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją