Maestro tikino, jog po derybų su leidyklos vadovu prieš išleidžiant knygą jis sulaukė sutarties šablono. J. Smoriginas sakė įsidėmėjęs vieną esminių sutarties punktų apie honorarą. Neva sutartyje buvo įvardinta konkreti suma, kurią choreografas turėtų gauti praėjus dešimčiai dienų po knygos išleidimo. Dar nepasirašytos sutarties pavyzdį J. Smoriginas parsinešė į namus. Išnagrinėjęs jį, Jurijus sugrįžo pas leidėjus pasirašyti tikrojo dokumento. Kadangi pavyzdį jau buvo matęs, leidykloje gauto sutarties egzemplioriaus netikrino.

„Tik paranojikai antrą kartą skaito tą pačią sutartį. Juk gavęs pavyzdį jį išnagrinėjau. Kai atėjo metas padėti parašą, jie mane apmovė, nes pakišo kitą dokumentą, kuriame buvo pakeistas vienas esminis punktas apie pinigus. Leidėjai man nežinant į sutartį įrašė, jog gausiu pinigų sumą, priklausysiančią nuo parduotų knygos egzempliorių skaičiaus. Manęs apie pakeistą sutarties punktą prieš pasirašant neperspėjo“, – pasakojo J. Smoriginas.

Kai knyga buvo išleista, herojus savo sąskaitoje nesulaukė atlygio, kaip tikėjosi. Esą pasiteiravęs leidėjų, kodėl nesulaukia pinigų, Jurijus nesulaukė ir aiškaus atsakymo. Be to, J. Smoriginas namuose pasigedo ir pasirašytos sutarties.

„Jie sąmoningai man pusę metų neatidavė sutarties, nes joje prirašė pakeitimų, apie kuriuos nieko nežinojau. Čia jau jų sistema atidirbta, kaip žmogų apmauti“, – įsitikinęs Jurijus.

Po dar vieno apsilankymo pas leidėjus knygos herojui buvo paaiškinta, kad atlygis jam pervedamas priklausomai nuo parduotų knygų kopijų skaičiaus, kaip ir buvo įvardinta parašais patvirtintoje sutartyje.

„Tai yra toks nesąžiningas žmogus, kuris gaudo kiekvieną sekundę, kada galės užklupti išsiblaškiusį žmogų. Kažin, ar jo vadovai tą žino...“, – pasipiktinęs „Vilniaus baleto“ vadovas.

Tuo metu leidyklos vadovas J. Lingys sakė nesuprantąs, kodėl J. Smoriginas sumanė tokiu būdu aiškintis santykius. Esą prieš pasirašant oficialų dokumentą, jo sąlygos jam buvo aiškios, jis joms pritarė.

„Derybų metu J. Smoriginui buvo įteikta pavyzdinė sutartis, kurioje nebuvo įvardinti jo asmeniniai duomenys. Vėliau aptarėme, kokiu būdu bus išmokamas honoraras. Tuomet jam buvo įteikta sutartis, kurią jis pasirašė“, – tvirtino leidyklos vadovas.

J. Lingys pabrėžė, kad nors bendradarbiavo su daugybe garsių žmonių, tokia situacija per visą jo darbo leidykloje laiką – pirmoji. Esą iki šiol ir knygų autoriai, ir herojai likdavę patenkinti bendro darbo rezultatais.

Pats J. Smoriginas tvirtina, kad leidėjai pasinaudojo jo patiklumu ir geraširdiškumu. Choreografas sakė norįs įspėti visas garsenybes, ateityje bendradarbiausiančias su minėtos leidyklos vadovu. Esą bendradarbiaujant su šiuo žmogumi reiktų neprarasti budrumo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją