Panevėžio miesto apylinkės teisme pradėta nagrinėti civilinė byla, kurioje Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijos agentūra (LATGA) bandys iš panevėžiečiams gerai žinomo dainų atlikėjo Kastyčio Kerbedžio prisiteisti 6250 litų skolą už koncertinę veiklą. Vakar teisme bandyta surengti parengiamąjį posėdį, tačiau jis buvo atidėtas, mat negalėjo atvykti K. Kerbedžio advokatė.
Užtat teismo rūmuose dainų atlikėjas negailėjo karčių žodžių LATGA agentūrai. 


„Nori man sukurpti bylą, kad esu skolingas, – guodėsi šlagerių karalius. – Skambino man LATGA klerkai, esą turėjau prieš koncertus kreiptis į agentūrą ir pateikti pasirašytą licenciją ar sutartis, o po koncertų sumokėti mokesčius nuo pajamų, gautų už koncertus. Dar man grasino: jeigu taip nepadarysiu, tai sužinosiu, kas yra LATGA. Sužinojau. Gavau kvietimą į teismą, kad esu skolingas.“

Viską sutvarkys advokatė

„Grasintojai“ iš LATGA, pasirodo, norėtų išreikalauti iš K. Kerbedžio autorinį atlygį už jo koncertinę veiklą 2008 metais, nes atlikėjo koncertuose skambėjo ne tik jo sukurti, bet ir kitų autorių kūriniai. Be to, koncertuose kartu su K. Kerbedžiu dainavo ir kviestiniai atlikėjai. Tačiau tiksliai pasakyti, kiek koncertų buvo, ar tikrai jis skolingas agentūrai tuos tūkstančius, K. Kerbedis atsakyti negalėjo. Plačiai šypsodamasis 47 metų vyras aiškino, esą visas bylos subtilybes žino advokatė. „Gera advokatė – viską sutvarkys“, – tikino dainininkas, bet savo gynėjos pavardės neišdavė. 


Dar prieš prasidedant parengiamajam teismo posėdžiui K. Kerbedis sakė, kad procesas ilgai neturėtų užsitęsti. Esą nuvyks į LATGA ir bandys susitarti su agentūros generaliniu direktoriumi Edmundu Vaitiekūnu: „Susitarsiu su juo, kad nuo koncerto reikėtų mokėti po 20 litų ir ne daugiau. Turėtų pavykti sutarti...“


Pasiteiravus, kas tais metais organizavo koncertinius turus, už kuriuos LATGA agentūra bando prisiteisti autorinį atlyginimą, dainų atlikėjas teigė: „Organizavo mano paties įregistruota firma „Dinamika“. Dabar ji jau uždaryta. Nebėra jos. Veikla nevykdoma, bet byloje atstovauju ir kaip atlikėjas, ir kaip firmos atstovas.“

Procesas su šou elementais

Civilinės bylos parengiamajame posėdyje neapsieita be šou elementų. Pirmiausia bylą nagrinėjanti teisėja Rita Dambrauskaitė paprašė K. Kerbedžio gerbti teismą ir nusivilkti striukę bei nusiimti kepurę. Dar kartą teisėjai teko dainų atlikėją perspėti, kad atsakant į klausimus būtina atsistoti. Įvykdęs šiuos prašymus, K. Kerbedis pats įteikė savąjį – atidėti bylos nagrinėjimą, nes jam atstovaujanti advokatė serga.


LATGA agentūros advokatė Renata Janušytė taip pat įteikė prašymą, kuriame surašyta, kokią informaciją kitam teismo posėdžiui turėtų pateikti K. Kerbedis: prašoma duomenų, kiek koncertų vyko 2008-aisiais ir 2009-aisiais – pasirodo, K. Kerbedis nemokėjo LATGA už koncertus, vykusius tais metais. Agentūros darbuotojai norėtų žinoti, kiek buvo į tuos koncertus parduota bilietų, kiek gauta pajamų, pateikti koncertuose atliktų kūrinių sąrašą. Be to, norima sužinoti, kas į tuos koncertus platino bilietus. 


Į visus tuos klausimus K. Kerbedis atsakymus turės pateikti kitame parengiamojo teismo posėdyje – 2011 metų sausio 6 dieną.

Sumą teko padvigubinti

LATGA agentūros generalinio direktoriaus pavaduotoja Gerda Leonavičienė vakar telefonu aiškino, ko, pasak jos, teisėtai reikalauja iš dainų atlikėjo K. Kerbedžio.
„Visi atlikėjai žino, ką privalo atlikti prieš koncertus ir po koncertų“, – priminė ji.
Pasak G. Leonavičienės, LATGA negavo autorinių atlyginimų už K. Kerbedžio 2008–2009 metais įvairiuose Lietuvos miestuose surengtus 14 koncertų – tai buvo atlikėjo vadinamasis karališkasis koncertų turas „30 metų scenoje“.


„Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas reikalauja, kad būtų atsiskaityta su LATGA, – konstatavo agentūros generalinio direktoriaus pavaduotoja. – K. Kerbedis turi atsiskaityti ne kaip dainų autorius ar atlikėjas, o kaip kūrinių naudotojas. Buvo paskaičiuota, kad agentūrai už koncertus dainų atlikėjas skolingas 3125 litus, o kadangi koncertavo be licencijos, skola dvigubinama. Todėl teismui pateiktas ieškinys: K. Kerbedis skolingas agentūrai 6 tūkstančius 250 litų.“ 


G. Leonavičienė sakė, kad prieš koncertus K. Kerbedžiui buvo išsiųsti priminimai ir pateikta informacija, ką turi daryti koncertinio turo organizatoriai (šiuo atveju tai buvo K. Kerbedžio firma „Dinamika“). 


„Priminimuose buvo surašyta, kad koncertuose reikia turėti užpildytas kolektyvinio administravimo asociacijos licencijas bei informuoti LATGA agentūrą, kokie kitų autorių kūriniai bus naudojami koncertuose. Tačiau agentūra atsakymo negavo. Todėl ir buvo kreiptasi į teismą. Bandysime teismo keliu atgauti agentūrai priklausančius pinigus. Jie vėliau bus paskirstyti koncertuose skambėjusių kūrinių autoriams“, – aiškino LATGA agentūros darbuotoja.


G. Leonavičienės teigimu, išieškoma suma gali ir sumažėti: „Jeigu K. Kerbedis pateiks teisingą informaciją, kiek koncertų įvyko, kiek juose buvo išplatinta bilietų ir gauta pajamų, pateiks koncertuose atliktų kūrinių sąrašą, skola gali ir sumažėti. Nuo pateiktos informacijos priklauso autorinio atlygio dydis LATGA agentūrai.“

Skolų turi ir daugiau

Antstolės Palmos Kisielienės padėjėjas Tomas Jasaitis teigia, kad panevėžiečio dainų atlikėjo K. Kerbedžio pečius slegia ir daug didesnė – apie 140 tūkst. litų – skola. Ši skola paskui dainininką velkasi nuo 1996 metų, kai Panevėžio apylinkės teismas priteisė išieškoti iš K. Kerbedžio 156 tūkstančius litų. 


„Praėjo jau daugiau kaip keturiolika metų nuo paskolos suteikimo dienos, o atlyginta tik labai nedidelė pinigų suma, – aiškino antstolės padėjėjas. – Dabar jis skolingas apie 140 tūkstančių litų. Bėda ta, kad visi K. Kerbedžio įsipareigojimai yra vykdomi ne gera valia, o areštuojant autoriaus atlyginimus, gaunamus iš LATGA agentūros. Per tuos metus sugebėta išieškoti tik keliolika tūkstančių litų. Be to, pats atlikėjas nerodo savo gaunamų pajamų, nors koncertinę veiklą vykdo. Galima pagalvoti, kad jis koncertuoja neatlygintinai, bet tuo patikėti neįmanoma. 


K. Kerbedis aiškina, esą surengti koncertai nepelningi, nes reikia atsiskaityti už salių nuomą, kitais atlikėjais, koncertavusiais kartu. Prie išlaidų prisideda ir pinigai, išleisti reklamai. Be to, dainų atlikėjas neturi jokio turto, kurio išieškojimą būtų galima skirti šiai skolai sumokėti. Jis neturi lėšų nei banko sąskaitose, nei bet kokio registruoto turto. Vienintelis šaltinis skolai atlyginti – autoriniai atlyginimai. Šios sumos nedidelės, nes nuo K. Kerbedžio honoraro galime atskaičiuoti tik 20 procentų. Nežinau, kaip LATGA agentūra atgaus autorinį atlyginimą už koncertus... Bijau, kad prie K. Kerbedžio nusidrieks ilgiausia kreditorių eilė, kurie iš jo reikalaus sugrąžinti skolas.“