V.Petkevičiui pavyko, kaip jis troško, "sukelti vėją", - apie knygą su pagarba arba šleikštuliu vis dar diskutuojama.

Tačiau Atgimimo laikus ir jų svarbiausius veikėjus apdrabstęs dumblais, visus laikantis kvailiais, karjeristais, menkystomis ir KGB informatoriais, vieninteliu knygos teigiamu herojumi - išminčiumi ir teisuoliu - pavertęs pats save, V.Petkevičius taip ir nerado knygoje vietos išsamiau papasakoti, ką pats tėvynės labui yra nuveikęs, išskyrus parašytas ataskaitas Rašytojų sąjungai iš užsienio komandiruočių.

"Ekstra", palengvindama rašytojo dalią, spausdina jo paties ranka 1957 m. vasario 7 dieną surašytą biografiją (kalba ir rašyba netaisyta):

"Gimiau 1930 metais darbininko šeimoje, tėvas pastovaus darbo neturėjo, dirbo prie Kauno statybų. 1937 metais įstojau į Kauno 20-ją pradžios mokyklą, kurią nebaigiau, nes tėvai persikėlė gyventi į kitą vietą.

1942 metais baigiau II Birutėje penkis skyrius ir įstojau į Kauno IV-tą berniukų gimnaziją, kurioje su pertraukomis mokiausi iki 1949 m. ir baigiau. Vokiečių okupacijos metu teko dirbti įvairius darbus, o vakarais mokytis. Išlaisvinus Lietuvą iš vokiškųjų grobikų okupacijos 1945 metais įstojau į VLKJS eiles. 1946, 1947 ir 1949 metų vasaromis ne kartą buvau siunčiamas į įvairius Kauno apskrities valsčius kovai su banditizmu ir pagalbai vietos aktyvui.

1949 metais įstojau kandidatu į TSKP narius Kauno statybos Treste Nr 2. Čia dirbau Komsorgu ir mokiaus universitete, paskui Kauno partijos MK nutarimu perėjau dirbti į Kauno LSKJS miesto komitetą skyriaus vedėjo pareigose.

1951 metais buvau pervestas dirbti LSKJS CK atsakingu organizatoriumi, kuriuo dirbau iki išrenkant Šiaulių SK sekretoriumi. Paskui, nuo 1952 m. IX mėnesio buvau Centrinės komjaunimo mokyklos klausytoju, ją baigiau 1954 metais ir vėl dirbau LSKJS CK skyr. vedėjo pareigose. Buvau išrinktas biuro nariu.

Dabar mane išrinko Radviliškio LKP RK antruoju sekretoriumi, kur ir tebedirbu. Beto, mokausi Maskvos Valstyb. Universitete istorijos fa-to trečiame kurse.

Turiu žmoną Petkevičienę Raisą Ivanovną, 1930 m. gimimo, komunistas nuo 1951 m. Dukterį Liudmilą - 1956 m. gimimo. Iš giminių represuotų ir TSRS teisingumo organų baustų nėra".

(Lietuvos ypatingasis archyvas, 1771 fondas, 227 aprašas, 3566 byla)

Pirmadienio "Ekstroje" taip pat skaitykite: