Du geriausių klausimų autoriai bus paskelbti žurnale "Ekstra" ateinantį pirmadienį. Ten pat skaitykite J.Kronkaičio atsakymą į specialų "Ekstra" klausimą: " Šiemet Jums sukako 66 metai. Nemanote, kad esate per senas kariuomenės vado pareigoms?".

Pateikiame keletą pokalbio dalyvių klausimų ir atsakymų:

tojest: Ar ruošiasi Lietuvos kariuomenė plačiai dabar aptarinėjamiems informaciniams karams? Ar žadama ateityje skirti tam dėmesio. Kaip parodė Jugoslavijos ir Irako karai, tai yra efektyvus ir pigus kovos būdas

J. Kronkaitis:Informaciniai karai - plati sąvoka. Teisybė, mes turime jiems ruoštis ir tai darome, tačiau viešai apie tai nekalbama.

Dalgimantas: kaip manote, ar NATO reikalinga Lietuvai?

J. Kronkaitis: manau, kad Lietuvai NATO yra svarbiau, nei NATO Lietuva. Bet manau, kad gynybinėj struktūroj didesnis skaičius NATO stiprina, manau mes padarytumėm įnašą su gerai paruošta kariuomene, valstybe, pasiruošusia ginti savo teritoriją ir užtikrintumėm stabilumą šiame regione. Yra ir kitų pranašumų, būtent, pagerintumėm santykius tarp Rytų ir Vakarų, kadangi jautumėmės saugūs ir glaudžiau bendradarbiautumėm su Rytais.

Warbeast: Ką galėtumėt pasakyti apie šauktinių sąlygas Lietuvos kariuomenėj? kokios jos palyginus su praėjusiais metais ? Įdomu man, nes eisiu tarnauti ne už ilgo

J. Kronkaitis: Kariuomenėje sąlygos gerėja kasmet, per paskutinius 4 metus sąlygos labai pagerėjo. Gyvenamos patalpos beveik visuose batalionuose buvo remontuotos ir visiskai atitinka vakarietiškus reikalavimus. Maistas yra geras, o apmokymai profesionalūs. Tai patvirtina įvairūs Vakarų valstybių karinių ekspertų vertinimai.

Karolis: Nesenai "Lietuvos ryte" rase, kad LK neturi nei vieno tanko, ar tai tiesa?

J. Kronkaitis:Tai tiesa, mes nematome būtinybės mūsų finansinėje padėtyje įsigyti tankų, akcentuojame prieštankinius ginklus, kurių turime nemažai.

Edita: Ponas generole, ar nemanote, kad draudimas auginti barzda - žmogaus, kaip asmenybes suvaržymas. Kalbu apie profesionalioj tarnyboj esančius, o ne apie šauktinius. Šauktiniai metams, kitiems, o profesionalai, galbūt, visam gyvenimui.

J. Kronkaitis: Nemanau, kad tai žmogaus teisų pažeidimas. Visuomenė iš kariuomenės reikalauja aukštesnių standartų, o išvaizda: uniforma, laikysena įeina į bendrą sistemos įvaizdį. Tad jei mažas skaičius žmonių nenori laikytis tų standartų, sugadina visos kariuomenės įvaizdį. Jei leistumėm barzdas, kodėl neleidus kasų ir tt.