Įstatymų leidėją, kuris priklauso tai pačiai respublikonų partijai, kaip ir kadenciją baigęs JAV prezidentas R.Reaganas, N.Reagan paragino atsiimti savo pasiūlymą pakeisti jos vyro veido atvaizdu demokratų prezidento Franklino Delano Roosevelto (Franklino Delano Ruzvelto) atvaizdą, kaldinamą ant dešimties centų monetos.

"Nors ir suprantu tų, kurie siekia kaldinti mano vyro veido atvaizdą ant dešimties centų monetos, siekius, neremiu šio pasiūlymo ir esu tikra, kad jo neparemtų ir Ronnie (Ronis). Kadangi tokį didį prezidentą kaip Franklinas Rooseveltas mūsų šalis nusprendė pagerbti iškaldama jo atvaizdą ant savo valiutos, būtų neteisinga jį pakeisti kitu. Aš viliuosi, kad siūlomas įstatymas bus atmestas", - kalbėjo ji apie Atstovų rūmų nario Marko Souderio (Marko Souderio) pateiktą įstatymo projektą. M.Souderis siūlė pakeisti ant JAV monetų kaldinamą F.Roosevelto atvaizdą ir šią garbę suteikti 40-ajam Jungtinių Valstijų prezidentui.

Konservatyvieji respublikonai, kurių pasipiktinimą sukėlė lapkritį per televiziją ketintas rodyti filmas apie nepadailintą Reaganų šeimos gyvenimą, panoro įamžinti buvusį savo lyderį, šiuo metu kamuojamą Alzheimerio (Alcheimerio) ligos.

Minėtasis filmas iš televizijos kanalo CBS programos dingo pasipriešinus konservatyviesiems R.Reagano rėmėjams. Filme R.Reaganas vaizduojamas kaip po žmonos padu atsidūręs sukriošėlis.

"Tuo metu tai pastūmėjo mane teikti šį įstatymo projektą, štai kodėl buvo gerokai lengviau pritraukti daug paramos", - interviu televizijos kanalui "Fox News" teigė M.Souderis.

Tačiau labiausiai respublikonai pasipiktino penktadienį, kai pasirodė žurnalo "People" numeris, kuriame cituojama R.Reagano įdukra Patti Davis (Pati Devis) teigia, kad 92 metų prezidentas nebepajėgia nei vaikščioti, nei kalbėti.

Žurnale rašoma, kad R.Reaganas, kuris 1994 metais paskelbė sergąs nervų sistemą ardančia liga, nebesugeba savarankiškai pavalgyti ir neatpažįsta nei Nancy, nei savo šeimos narių.

1981-1989 metais laisvajam pasauliui vadovavęs R.Reaganas dabar yra prikaustytas prie ligos patalo ir dienas leidžia mažame Los Andželo vilos kambarėlyje, kur nuo jo beveik nesitraukia Nancy Reagan, teigia žurnalas.

Buvusio JAV lyderio aplinka griežtai slepia informaciją apie jo ligą, tačiau išdrįsusi prabilti P.Davis sako dažnai sulaukianti klausimo, ar tėvas ją atpažįsta.

"Aiškiai suvokiu, kad nuo to laiko, kai jis susirgo - dabar jau beveik dešimt metų - mudvi su motina uoliai slėpėme tikrąją jo būklę, kad leistume žmonėms įsivaizduoti, jog jis vis dar kalba, vaikšto, jog jam pasitaiko nušvitimo akimirkų, - rašo ji žurnale. - Tačiau teigti, kad visa tai tiesa, būtų meškos paslauga kiekvienai šeimai, kurios aplinkoje yra Alzheimerio (ligos) auka, ir aš nemanau, kad mano tėvas norėtų, jog mes meluotume".

Los Andžele įsikūrusi R.Reagano kanceliarija atsisakė komentuoti šį pranešimą ir teigė, kad kadenciją baigęs prezidentas yra "toks pat" kaip visada.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją