Pavasarį vaikinui dėl gero oro nekyla noras tvarkytis. Jį traukia prie ežero, į gamtą. „Per Velykas stengiausi pailsėti, nes žinojau, kad atėjus geresniems orams atsiras nemažai darbo, repeticijų“, – sakė D. Montvydas.

Paklaustas, ar pavasarį atlieka kokius nors žemės darbus, Donatas prisiminė paauglystės laikus, kai tekdavo mamos darželyje pasikapstyti. Ir dabar, aplankęs mamą, dainininkas nesibodėtų jai padėti, tačiau dažniausiai lyg tyčia viskas jau būna padaryta – ir pasėta, ir nuravėta.

Šiltų orų metu – dviratis ir atostogos Lietuvoje

Igoris Kofas, kadaise dainavęs grupėje „Lemon Joy“, save vadina kultūringu ir prižiūrinčiu aplinką žmogumi. Jam nereikia ypatingos dienos tvarkymuisi, be to, ir orai neturi įtakos, kada reikėtų namuose atlikti generalinę tvarką. „Kada aš tvarkausi, priklauso nuo nuotaikos. Kartais būna taip, kad reikia tvarkytis, bet labai tingisi... Paskutinį kartą kapsčiausi darželyje pas močiutę, kai buvau trečioje klasėje“, – prisiminė dainininkas.

Atėjus pavasariui Igoris išsitraukia dviratį, bet neretai juo pasivažinėja ir žiemą, jeigu nėra labai šalta. Pernai muzikantas palaikė projektą „Riedėk ekologiškai“ ir važinėjosi tik dviračiu. „Šalyje yra dviračių takų, vairuotojai tapo nebe tokie aršūs dviratininkams, o tai taip pat yra naudinga“, – tikino I. Kofas.
Igoris pavasarį ir vasarą dažniausiai praleidžia Lietuvoje, ir jam tai patinka. O štai rudenį, kai orai subjūra, jis mėgsta keliauti į šiltuosius kraštus.

Igoris Kofas
„Neslėpkim, kad rudenį oras Lietuvoje yra šlykštus. Todėl tik ir norisi pabėgti iš čia ir ilsėtis. Apskritai, atšilus orams, aš stengiuosi visus darbus atlikti kuo anksčiau. Net jeigu dirbu muzikos studijoje, kas man ypač patinka. Jei būnu suplanavęs kokių nors susitikimų, taip pat stengiuosi juos suderinti kuo anksčiau, kad dieną spėčiau pasivaikščioti po miesto centrą, senamiestį ir pasidžiaugti atėjusiu tikru pavasariu“, – pasakojo I. Kofas.



Pradėti reikia nuo savęs

Aktorės Reditos Dominaitytės manymu, visi žmonės yra priklausomi nuo gamtos pokyčių. Kai žemę aplanko šiluma, pradeda šviesti saulė, žmonės gyvena visai kita nuotaika ir užsiima kita veikla bei pramogomis nei kitais metų laikais. O štai aplinka moteris rūpinasi ne tik atėjus pavasariui, bet ir ištisus metus. „Jeigu pavasaris – nevėlyvas ir, žinoma, būna geras oras, stengiuosi susitvarkyti dar prieš Velykas. Tiek dvasiškai, tiek fiziškai. Mano namuose yra terasa, tad tvarkyti gėles tenka visą sezoną. Juk lapai krinta, be to, gėles reikia persodinti ir pan.“, – dėstė R. Dominaitytė.

Redita Dominaitytė
Redita nėra įsigilinusi į balandžio 17-osios aplinkos tvarkymo akciją – tik žino projekto idėją ir džiaugiasi, kad yra žmonių, inicijuojančių ir įgyvendinančių šią akciją. „Tiksliai nežinau, kas ten bus daroma... Vis dėlto Lietuvoje yra išties daug nekultūringų žmonių, ir jiems reikia priminti apie tvarkymąsi.

Tačiau pirmiausia reikia pradėti nuo savęs. Juk ne vienkiemiuose gyvename – dalijamės bendra aplinka su tais pačiais kaimynais, be to, turime rūpintis ir gyvenamuoju plotu. Nemėtykime šiukšlių – nereikės jų kelti. Aš pati nelaikau savęs pačia didžiausia tvarkinguole, bet visai tai – kultūros reikalas. Nemanau, kad akcijos metu išvalysime visą Lietuvą, bet atkreipsime tautos dėmesį, juk, pasikartosiu, gyvename ne vieni“, – samprotavo aktorė.

Moteris augina du mažus vaikus – dukrytę Upę ir sūnų Ugnių, tad labai rūpinasi jų sveikata bei gerove. Beje, Redita savo šeimoje turi tam tikrų tradicijų. „Vaikai negali visą laiką gyventi mieste. Jie turi sužinoti, kas yra miškas, uogos, grybai. Jiems to žūtbūt reikia, ir jie turi pakvėpuoti grynu oru, sužinoti, kas yra kaimas, gyvulėliai, gamta.

Mūsų šeimoje egzistuoja tokia tradicija: kai atšyla orai, kiekvieną savaitgalį važiuojame su palapinėmis prie ežerų. Visi mes esame gyvi organizmai, kuriems reikia poilsio. Tai natūralu. Be to, mūsų seneliai gyvena prie jūros, tad paatostogaujame ir ten. Tačiau per daug laiko prie jūros neleidžiame – išsiilsime, prisibūname ir užtenka. Iš tikro gražią Lietuvą turime, pas mus yra puikių vietų, kur galima paatostogauti, pailsėti“, – kalbėjo Redita.

R. Dominaitytei dabar – pats darbymetis, ir jis tęsis iki birželio, tad pavasarį paatostogauti jai neteks, nors mielai to norėtų. „Žinoma, galėčiau savaitę kur nors paatostogauti, bet palauksiu vasaros“, – pokalbį baigė aktorė.