Renginys buvo skirtas atkreipti dėmesį į smurtą prieš moteris šeimoje. Priežastis nejuokinga, todėl ištraukos, kurias pasirinko skaitovės buvo labai rimtos.

M.A.Pavilionienė pasirinko žiaurią ištrauką – Bosnijoje karo metu prievartautos moters pasakojimą. Viena iš aktyviausių kovotojų už moterų teises Lietuvoje skaitymą vertino ypač rimtai ir nesirengė šmaikštauti, nors juokingų epizodų „monologuose“ tikrai netrūksta.

B.Marcinkevičiūtė-Mar skaitė senos moters, kuri gyvenime nesimylėjo, o senatvėje susirgo kiaušidžių ar gimdos vėžiu, išpažintį. „Daiktas nenaudojamas genda“, - moteris prisiminė, kaip šmaikštavo gydytojas šalindamas mirtinos ligos apsėstus organus.

Šiokio tokio žaismingumo to vakaro „Vaginos monologams“ suteikė jauniausia skaitytoja 23 metų Neringa Nekrašiūtė. Ji pasirinko ištrauką apie trumpą sijonėlį, kuri buvo lengvutė miela išmintinga, bet neįsimenanti.

Žodis „vagina“ ir jos sinonimai, kurie dažnai skamba pjesėje, trijose iš keturių skaitytų ištraukų buvo pamirštas. Atrodė, kad moterys, išskyrus klaikią prievartavimo istoriją, specialiai stengėsi rinktis kuo padoresnes ir mažiau įsimenančias ištraukas.

Išskirtinį populiarumą pasaulyje pelnęs amerikietės kūrinys parašytas dokumentiškai. Du šimtai moterų atvirai pasakojo apie savo intymų gyvenimą. Buvo pasirinktos skirtingų rasių, tautų, profesijų, amžiaus, seksualinės orientacijos, šeimos statuso pašnekovės.

„Vaginos monologų“ premjera įvyko 1996 metais Niujorke. Pirmą kartą juos skaitė autorė. Vėliau įvairias pjesės ištraukas yra skaičiusios: Winona Ryder, Kate Blanchett, Woopy Goldberg, Meryl Streep, Brooke Shields, Oprah Winfrey, Naomi Campbell, Jane Fonda, Donna Karan ir kt. Vieną pjesės herojų Londone drauge su Mel B su grupės ”Spice Girls” vaidino ir lietuvių aktorė Ingeborga Dapkūnaitė.

Per keturiolika metų pjesė buvo išversta į 45 kalbas ir rodyta 130 šalių. Lietuvoje ji taip pat pastatyta keliuose teatruose, skaityta per radiją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)