Pirmoji apie apsisprendimą saugoti savo kelių savaičių dukros Elzės kamienines ląsteles viešai pranešė buvusi manekenė Aistė Jasaitytė-Čeburiak ir jos vyras Romanas. DELFI išsiaiškino, kad jie - ne vieninteliai. Garsių žmonių tarp ląstelių banko klientų yra daug, tik ne visi apie tai kalba viešai. Nors dalis neseniai atžalų susilaukusių pramogų pasaulio žvaigždžių nemato priežasties šio fakto slėpti.

J. Didžiulis saugo antrojo sūnaus ląsteles

Savo antrojo sūnaus, kelių mėnesių Antano, kamienines ląsteles saugo ir Erica Jennings bei Jurgis Didžiulis. „Kai prieš porą metų gimė Pranas, nežinojome apie tokią galimybę, o - gaila. Manau, kad kiekvienas būsimas tėvas turėtų pasidomėti šia medicinos revoliucija ir, jei leidžia finansai, – apsipręsti. Tai nuostabus dalykas, ateityje galintis padėti išvengti didelių sveikatos problemų, o gal net išgelbėti gyvybę“, - DELFI teigė J. Didžiulis.

Jurgis Didžiulis ir Erica Jennings
Jis prisipažino, iš draugų sulaukiantis klausimų, ar jie nebijo, jog kada nors ateityje be jų žinios bus atlikta klonavimo procedūra, ar vaiko kamieninės ląstelės bus panaudotos nelegaliems genetiniams tyrimams. „Suprantu, kad žmonės baiminasi to, ko gerai nežino, bet susipažinę su saugojimo sąlygomis, jie nusiramintų“, - sakė J. Didžiulis. Jis teigė, kad Antano kamieninės ląstelės, esant reikalui, greičiausiai padėtų ir jo vyresniajam broliui Pranui, mat jų genetinis kodas - panašus. „Padarius išsamius tyrimus, gali būti, kad jos būtų naudingos ir kitiems šeimos nariams“, - sakė J. Didžiulis.
V.Diawara su žmona Živile
Ląstelių saugojimas – ne mada

„Aš tai darau ne dėl mados, daug skaičiau apie tai internete, klausiau gydytojų. Jie man patvirtino, kad, jei turėtų galimybę, tai atlikti savo vaikams, būtinai padarytų“, - sakė trejų mėnesių sūnų Kiprą auginantis Viktoras-Wee Diawara. Jis su žmona Živile saugo savo sūnaus kamienines ląsteles, nors nėra tikri, ar jų kada prireiks.

„Jei reikėtų persodinti kaulų čiulpus, nereikėtų ieškoti donoro. Lietuvoje kol kas jos mažai naudojamos, bet užsienyje - vis daugiau. Galbūt ateityje jos galės daryti dabar neįmanomus stebuklus – atauginti organus. Kūdikio virkštelės ląstelės yra visiškai švarios – be „makdonaldų“ ar aplinkos užterštumo pėdsakų. Trumpai tariant – geriau turėti, nei neturėti. Juolab, kad padalinus paėmimo ir saugojimo kainą iki vaiko pilnametystės, per mėnesį išeina apie 50 litų... Mažiau nei bet koks sveikatos draudimas“, - DELFI sako Wee.

Aistė Pilvelytė
A. Pilvelytė ląstelių grožiui nenaudos

Dainininkė Aistė Pilvelytė pasakojo, kad susipažinusi su kamieninių ląstelių saugojimo sąlygomis ir galima jų nauda taip pat nutarė pasinaudoti šia paslauga ir patikėti saugoti savo dukrelės Ugnės kamienines ląsteles. „Tikuosi, kad ji augs sveika, bet apsisaugojimas nesutrukdys. Duok Dieve, kad tos ląstelės niekada nebūtų panaudotos“, - DELFI sakė dainininkė.

Ji pasakojo girdėjusi, kad Rusijos šou verslo žvaigždės kamienines ląsteles naudoja kaip savotišką jaunystės eliksyrą. Atseit, į organizmą patekusios jaunos kamieninės ląstelės priverčia jį atjaunėti. „Grožio industrijai naudoti neplanuoju. Saugodama dukters ląsteles apie grožį ir jaunystę galvojau mažiausia“, - juokėsi ji.

Ingos Stumbrienės šeima
I. Stumbrienė ir D. Bosas dar neapsisprendė

Greitai sūnaus susilaukti turinti Inga Stumbrienė DELFI tikino jau gavusi pasiūlymą saugoti būsimo kūdikio kamienines ląsteles. „Žinau, kad yra tokia galimybė, išsiaiškinau, ką tai reiškia, bet kol kas nesu apsisprendusi, kaip pasielgti. Dar nesame apie tai su vyru kalbėję“, - tikino I. Stumbrienė.

Kūdikio besilaukianti Daina Bosas tvirtino, kad yra šiek tiek girdėjusi apie šią paslaugą, bet kol kas neturi apie tai pakankamai žinių. „Pirmiausia tarsiuosi su specialistais – gydytojais, o ne su ląstelių banko atstovais, mat jie, žinoma, yra suinteresuoti. Turėčiau iš nepriklausomų šaltinių sužinoti, kokia iš to nauda. Jei tai turi prasmės ir nėra tik mados reikalas, kodėl ne? Nuo naujovių nereikia nusigręžti. Galbūt ateityje tai padėtų ne tik vaikui ar šeimai, bet ir kitiems žmonėms“, - sakė D.Bosas.

Daina Bosas
Lietuvoje - vienintelis ląstelių bankas

Lietuvoje kamieninės ląstelės saugomos kol kas vieninteliame privačiame jų banke. Pasaulyje egzistuoja ir valstybiniai bankai, kurie dažniausiai yra nemokami, bet ten saugomos ląstelės, skirtingai nuo privataus, gali būti panaudotos ir svetimų žmonių gydymui. Visuose bankuose saugomas ląsteles galima tik dovanoti, prekyba jomis draudžiama. Katalikų bažnyčia iš pradžių įtariai žiūrėjusi į kamieninių ląstelių saugojimą, dabar pripažįsta, kad gydymas jomis neprieštarauja jos dogmoms.

Lietuvoje galimybė užšaltyti kamienines ląsteles ir jas saugoti atsirado 2006 metais. Šiuo metu saugoma daugiau nei 400 vaikų kamieninių ląstelių mėginių. Kol kas nė vienas dar nebuvo panaudotas. „Buvo vienas atvejis, kai buvo manoma jas panaudoti, bet vėliau nespręsta taikyti kitokį gydymą. Nereikia įsivaizduoti, kad šios ląstelės - gyvybės eliksyras. Neteigčiau, kad tai ir amžinos jaunystės šaltinis, bet gali būti imuniteto stiprinimas ir organizmo atnaujinimas. Spekuliacijų kamieninių ląstelių tema galima išgirsti daug, bet tai mokslininkų imunologų iniciatyva įsteigtas bankas, griežtai kontroliuojamas valstybės ir jokie slapti ar nelegalūs dalykai neįmanomi“, - DELFI teigė ląstelių banko koordinatorė Rasa Žukauskaitė–Kulvietienė.

Procedūra kainuoja tūkstančius

Norintys atlikti procedūrą likus maždaug mėnesiui iki vaiko gimino su kompanija pasirašo sutartį. Už mėginio paėmimą, apdirbimą ir saugojimą sumokama 3800 – 4500 litų (priklausomai nuo pradinio saugojimo laiko nuo 1 mėn. iki 1 metų). Po pirmųjų metų yra mokama tik už ląstelių saugojimą nuo 492 iki 683 litų per metus, priklausomai nuo sutarto metų skaičiaus. Iki vaiko pilnametystės saugomos jo kamieninės ląstelės (pasirinkus palankiausią mokėjimo planą) tėvams viso kainuoja 12164 litus.

Virkštelės kraujo mėginys paimamas iškart po vaiko gimimo. Ir jam, ir motinai tai - neskausminga ir nepavojinga procedūra. Laboratorijoje išskiriamos kamieninės ląstelės, jos palaipsniui užšaldomos iki ypač žemos temperatūros, kurioje nebegali vykti jokie procesai. Tokioje būsenoje jos gali būti saugomos ypač ilgai. Pilnamečiu tapęs vaikas pats apsisprendžia, ar nori toliau saugoti savo ląsteles.

Ateities prognozės – stebuklingos galimybės

Kamieninės ląstelės jau šiandien gali būti panaudotos gydyti cerebrinį paralyžių, leukemiją ir kitus kraujo sudėties sutrikimus, klausos sutrikimus, gerklės, odos ligas, tam tikros priežasties aklumą, tam tikras vėžio, anemijos formas, imunosistemos sutrikimus ir t.t. Kas dieną jų panaudojimo galimybės plečiasi.

Manoma, kad ateityje, šios unikalios ląstelės pakeis donorystę - galės būti panaudotos ne tik kaulų čiulpų persodinimui, bet organų atauginimui, jų korekcijai. Fantastinių ir sąmokslo teorijų gerbėjai sako: ir žmonių klonavimui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją