Pristatymo pradžioje visi ekrane pamatė seną V.Kernagio koncerto įrašą. 1991 m. Vytautas dainavo visai šalia savo mokyklos - tuometinėje Aukščiausioje Taryboje. Ten jis - toks, koks visada: nepanikuojantis. Nei kai garbingiausių tarybos narių akivaizdoje pamiršta dainos pradžią, nei kai prieš porą metų mirtina liga nebepalieka jokios vilties.

„Ši knyga – vienas iš bandymų sulaikyti Kernagį, būti su juo. Rašant knygą, Kernagių šeimos namai man buvo atviri. Į kambarį (V.Kernagio darbo kambarį – aut. past.), į kurį jie mane įleisdavo, patys dar neužeidavo, tik užsukdavo pasiteirauti, ar nešalta, netamsu, nebaisu. Man nebuvo baisu. Tame kambaryje aš radau visą mūsų gyvenimą. Esu dėkinga maždaug penkiasdešimčiai žmonių, kurie kalbėjo ir padėjo tapti knygai tokia įvairiaspalve“, - sakė autorė Rūta Oginskaitė.

„Sunku pasakyti, kiek valandų mes su Rūta sėdėjome jos kiemelyje. Norėjosi kalbėti ir kalbėti. Kol rašė knygą, Rūta visada buvo arti mūsų, ji chronologiškai sudėliojo tuos faktus, kurių mes patys dar negalėjome sutvarkyti“, - knygos gimimo procesą prisiminė Eglė Kernagytė.

„Ta knyga pašėlusi avantiūra, pilna vidinio šarmelio ir šviesos“, - per pusantrų metų parašytą kūrinį įvertino V.Kernagio mokytoja Laima Abraitytė

Vakaro vedėjas, V.Kernagio kursiokas, aktorius Sigitas Račkys prisiminė knygos autorei nepapasakojęs daugybės dalykų. Jam antrino ir aktorė Eglė Gabrėnaitė. Bardas Gediminas Storpirštis knygą pavadino „paminklu laikmečiui, kurio ryškiausia asmenybė buvo V.Kernagis“. „Jo dėka dainuojamoji poezija tapo įteisintu žanru“, - sakė G.Storpirštis.

Muzikantas ir dainų tekstų autorius Andrius Kulikauskas juokavo: jei ne V.Kernagis ir jo „Dainos teatras“, galbūt jis dabar rašytų žodžius grupei „69 danguje“.

Poetas Marcelijus Martinaitis prisiminė, kaip V.Kernagis nedrąsiai jam padainavo jo paties eiles. „Tuo metu mes mokėjome būti gražiais žmonėmis“, - prisimindamas knygoje aprašytą jo ir V.Kernagio draugystę, sakė M.Martinaitis.

Po pristatymo svečiai rinkosi kitapus gatvės esančio viešbučio salėje, kur „vytautiškai“ – tiesiai nuo „Atgimimo“ laikraščiais dengtų stalų – skanavo lašinukų su svogūnų laiškais ir kitų privalomų „baliuje pagal Kernagį“ skanėstų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją