35 metus rinkti įvairių epochų originalūs drabužiai jau apkeliavo Australiją, Japoniją, Honkongą, Turkiją, nemažai Europos valstybių, Lotynų Ameriką. Į Lietuvą kolekcijos dalis atvyko iš Rygos. 

Radvilų rūmuose eksponuojama 50 suknelių, 100 aksesuarų, 20 paveikslų. Originalūs, rankų darbo kūriniai pirkti įvairiuose pasaulio aukcionuose. “Lankytojai parodoje galės apžiūrėti retus senovinius aksesuarus – keliaraiščius, šukas, pinigines, vakarinius rankinukus ir rankines, taip pat garsių mados namų, tokių kaip Paryžiuje 1857 m. įkurtų Woth arba Doucet ir Paquin aukštosios mados kolekcijas,“ – pasakoja Aleksandras Vasiljevas.

Anot mados istorikų, XIX amžiaus mada - buržuazijos reikalas. Ypač dėmesį traukia moterų drabužiai, nes vyrų jau susiformavę. Tuo metu moterys tapo preke – kuo gražiau įpakuota, tuo brangiau parduodama.


Anot kolekcijos savininko, Rygoje XIX amžiaus drabužiai sudomino 25 000 žmonių. Nors lietuviškas šaknis nuolat prisimenantis kolekcijos autorius Lietuvoje atsisakė savo honoraro, paroda nėra nemokama. Norintys išvysti kolekciją turi susimokėti 6 litus (lengvatinis bilietas - 3 Lt).

Į parodos atidarymą susirinkusi publika vaišinosi šampanu, brendžiu, sausakimšoje salėje klausėsi dainininkės Astos Krikščiūnaitės ir pianistės Audronės Kisieliūtės atliekamų kūrinių, o po koncerto grūdosi į penkias gana ankštas sales apžiūrėti kolekcijos eksponatų. 

"Aš norėčiau kolekciją padovanoti Lietuvai, bet ji neima", - sakė A.Vasiljevas. Paaiškėjo, kad drabužių paprasčiausiai nėra, kur eksponuoti. Jei Radvilų rūmai bus restauruoti ir paversti keturiasdešimties kambarių muziejumi, kolekcija būtinai ras savo vietą.

"Einu ir grožiuosi! Būtinai ateisiu dar kartą, kai nebus tiek žmonių, kad viską smulkmeniškai apžiūrėčiau. Negalima, bet norisi paliesti, pajusti audinį. Tokie dalykai mane įkvepia", - entuziastingai parodą komentavo stilistas Mantas Petruškevičius. 

Jis teigė, kad XIX amžiaus kostiumuose mato daug ir šiandienos madoje aktualių detalių: "Rankovių forma, siauras pabrėžtas liemuo madingi ir dabar". Stilistas prisipažino su baltu pavydu žvelgiantis į A. Vasiljevą, daugybės senovinių kostiumų savininką. Jis pats puoselėja planus kolekcionuoti tam tikrus su mada susijusius daiktus.

Į parodą susirinkę svečiai užpylė gėlėmis jo autorių ir susižavėję elgėsi visai nemuziejiškai – bandė į parodos sales patekti su taurėmis pilnomis gėrimų ir nuolat lietė brangias, bet jokio apsaugos stiklo nedengiamas sukneles. Parodos atidarymas sudomino dizainerę Genutę Žalienę, verslininkę Ireną Marozienę, restoranų savininką Darių Katiną su žmona, verslininkus Marių Gelažniką, Nadieždą Novickienę ir kitus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją