„Kadangi vaikams labai trūksta pramogų tarp jiems kasdien atliekamų procedūrų, sumanėme surengti koncertą, kad ir vaikučiams smagiau būtų, ir visuomenės ši akcija neliktų nepastebėta. Dainininkai vaikams padovanojo akcijos simbolius, vadinamuosius antistresinius suvenyrus, kurie ne tik gražūs, bet ir naudingi procedūrų metu”, - pasakojo Nacionalinio kraujo centro atstovė.

VU Vaikų ligoninės medikai sako, kad daugiausia kraujo komponentų perpilama Vaikų onkohematologijos skyriuje. Onkologinėmis ligomis sergantys vaikai gydomi skiriant intensyvią chemoterapiją, po kurios pasitaiko įvairių sunkių komplikacijų, tokių kaip citostatinė mielosupresija, sepsis, inkstų ir kepenų funkcijos nepakankamumas, krešėjimo sutrikimas. Vidutiniškai vienam vaikui sulašinama 1-2 maišeliai eritrocitų masės, sunkesniais atvejais dėl ūmaus kraujavimo, komplikuotų chirurginių operacijų, sunkaus sepsio, kai yra pakenkti gyvybiškai svarbūs organai, pavyzdžiui, kepenys, inkstai, tenka lašinti daugiau.

Per akciją „Kraujas vaikams“ VU Vaikų ligoninės medikai kvies tėvelius nuolat prisidėti prie kraujo donorystės ir jos skatinimo, o gruodžio 11 d. neatlygintinos kraujo donorystės akcija vyks VU Vaikų ligoninėje.

„Norėtume, kad visuomenė suprastų, kaip svarbu gydant vaikus nejausti saugaus donorinio kraujo stygiaus ir kiek tam gali pasitarnauti neatlygintini donorai. Gydydami vaikus darome viską, kas nuo mūsų priklauso, tačiau geri gydymo rezultatai iš tikrųjų yra bendras, sklandus ligoninės, kraujo ir kitų tarnybų darbas,“ – sako Vilniaus universiteto vaikų ligoninės direktorius doc. dr. Juozas Raistenskis.

Dažnai kraujo donorais tapę žmonės pasakoja, kad susidūrimas su sunkia artimojo liga ir supratus, kokią reikšmę žmogaus gyvybei turi kraujo perpylimas, juos paskatino pirmą kartą padovanoti kraujo. Kiekvienas paaukojęs kraujo mažiesiems ligoniukams gaus specialiai akcijai išleistą lipduką su linksmu akcijos simboliu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją