Lietuva pasaulio kontekste

Čia galima rasti gamtos paveikslų, gyvūnų, paukščių, žmonių portretų jų gimtojoje aplinkoje, istorinių majų, actekų piramidžių, džiunglių gyventojų ir daugybę kitų kelionėse įamžintų akimirkų. Pasak J. Anusauskienės, viena iš svarbiausių knygos temų yra ekologija: „Turime atsakingai elgtis su gamta, kurioje mes esame tokie patys svečiai kaip gyvūnai. Jeigu nepaisysime to, galime turėti labai rimtų problemų. Mums rūpi gamtos ir pasaulio išlikimas“, - pasakojo viena iš knygos autorių J. Anusauskienė.

„Pradėję leisti knygą, norėjome atiduoti duoklę Lietuvai. Aš prisipažinsiu, kad tik pradėję fotografuoti, atradome labai daug vietų, apie kurias net nežinojome ir kurios paliko labai gerą įspūdį. Kiekvieną kartą, kai gražus oras, griebiame fotoaparatus ir mauname į kokį objektą. Gaila, kad dažnai neįvertiname to, ką turime“, - stebėjosi ji.

„Norim parodyti, kad Lietuva pasaulio kontekste labai savita, unikali ir graži. Įdomu, ką gali pasaulis duoti Lietuvai, o Lietuva – pasauliui. Mes stengėmės parodyti ne tik mūsų akiai jau žinomus ir įprastus objektus, bet ir įdomesnius, pavyzdžiui, kaip Avilių muziejus ar labai gražus etnografinis Zervynų kaimas, kuriame pasijunti kaip Amazonės džiunglėse“, - mintimis apie būsimą albumą dalinosi pašnekovė.

Geriausias viešbutis – trobelė džiunglėse

J. Anusauskienė pasakojo, kad jų šeimos kelionės, kuriose nuo mažens dalyvauja ir vaikai, dažniausiai būna ne poilsinės ir ramios, todėl visai natūralu, jeigu atostogų diena prasideda 4 val. ryto su 20 kg sveriančia kuprine ant pečių: „Norisi pamatyti gyvūnus, saulės tekėjimą, o visa tai galima padaryti, kol nėra žmonių. Dažniausiai keliaujame ne įprastinėmis trasomis, o samdome specialius gidus, kurie stengiasi atskleisti šalies vidų ir grožį“.

Pašnekovė pasakojo mėgstanti ekstremales keliones, kuriose nemažai rizikos. „Manęs dažnai klausia, kaip tu nebijai, bet ko ten galima bijoti, kai fotografuoji kažkokį gyvūną. Nors yra puolę mus ir drambliai, ir leopardai, bet tuo metu azartas padaryti gerą darbą aptemdo loginį savisaugos atsargumą“, - juokėsi moteris.

Nors J. Anusauskienei teko gyventi ne viename prabangiame viešbutyje, patį didžiausią įspūdį paliko 2 kvadratinių metrų namelis Amazonėje, stovintis ant aukštų pastolių, nes Amazonės vanduo pakyla ir nusileidžia per parą apie 15 metrų.

„Tas namelis būdavo sujungtas su kitais tokiais beždžionių tiltukais, o vos atvėrus duris, į vidų suskrisdavo papūgos, beždžionės ir visa kita fauna. Pasijunti ypatinga, o ta prabanga ir komfortas neatstoja tikrumo jausmo. Kažkada, kai vaikystėje žiūrėjau Mauglio filmuką, negalėjau patikėti, kad realybėje tokie dalykai egzistuoja ir man teks tai patirti“, - šypsojosi pašnekovė.

Kiekviena fotografija turi savo istoriją

Knyga bus išleista 3 tūkst. egzempliorių tiražu. „Manau, kad albumas neužsigulės lentynose. Yra knygų, kuriose nufotografuota atskirai Lietuva ar kitos šalys, bet kad būtų daug šalių ir tame kontekste pateikta Lietuva, ko gero, nėra. Mes šį ciklą norime tęsti ir parodyti, kad tikrai Lietuva yra unikali ir savita“, - pridūrė ji.

„Pirmiausia atrankos kriterijus buvo kokybė, antra – nuotraukų istorijos. Apie kiekvieną iš jų mes galime papasakoti kažkokį atsitikimą. Jie aprašyti ir knygoje. Ji leidžiama trimis kalbomis – lietuvių, rusų ir anglų. Ten surašyti ir beveik visi vietovardžiai, gyvūnai, augalai“, - pasakojo J. Anusauskienė.

Lietuvos fotomenininkų sąjungai priklausantys Jurga ir Ričardas Anusauskai jau yra surengę ne vieną autorinę parodą, kuriose pristatydavo fotografijas iš įvairių pasaulio šalių, tačiau ši knyga yra pirmoji. Joje bus publikuota ir viena Anusauskų sūnaus Mindaugo fotografija. Per albumo pristatymus ketina dalyvauti ir Anusauskų dukra Evelina Anusauskaitė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją