Per Velykas Daura su šeima ne tik margina kiaušinius, bet ir stengiasi nueiti į mišias. „Aš kiaušinius dažau naudodama vašką, svogūnų lukštus ir dažus, o visi jaunesni, tarp jų ir mano dukra, perka lako ir ant kiaušinių su teptukais rašo įvairius palinkėjimus, piešia, o kiaušinių galus nudažo kuo labiau, kad vėliau, sudaužus su kitu margučiu, stipresnis kiaušinis pasirodytų esąs vaikų“, — nuotaikingai kalbėjo D. Zenkevičiūtė.

Daura labai mėgsta Velykų šventę, nes ji būna pavasarį, kai gamta jau pabudusi, lauke šilta, žalia, saulėta ir visi žmonės yra pakilios nuotaikos. Daurai itin svarbu, kad prie šventinio Velykų stalo visa giminė būtų nuotaikingai ir linksmai nusiteikusi.

Velykos – jauki šventė

Dainininkas Vilius Tarasovas Velykas įvardija kaip vieną mėgstamiausių švenčių, nes ji yra tokia pat jauki kaip ir Kūčios bei Kalėdos. Pats Vilius nelabai laikosi tam tikrų Velykų tradicijų, negamina patiekalų — tai palieka šeimos moterims, tačiau margina kiaušinius. „Velykas pasitinku su artimiausiais žmonėmis: šeima, tėvais, seneliais. Visi jie dažo kiaušinius. Bobutė juos margina senoviniais būdais, pavyzdžiui, su žolelėmis, o mes, jaunesnieji, su dažais. Nors dažniausiai kiaušinių marginimo būdas priklauso nuo laiko. Jei to turime daugiau, kiaušinius dar ir išpaišome“, — pasakojo Vilius.

Velykiniais žaidimais V. Tarasovas neužsiima, tačiau išbandyti margučių tvirtumą ir pasirungti su artimaisiais tenka ir jam. „Kiekvienas atėjęs pas mus į svečius atsineša savo margintų kiaušinių. Visi jie būna skirtingi, gražūs ir įdomūs. Mano senelis — labai religingas, todėl giminei pietaujant girdime popiežiaus sveikinimus, mišias, tačiau patys į jas retai nueiname — kažkaip neturime tokios tradicijos“, — kalbėjo atlikėjas.

Būtinai apsilanko bažnyčioje

Aktorė Dalia Michelevičiūtė, išgirdusi, kad bus kalbinama apie Velykas, iškart sukluso ir pasakė, kad tokia tema ji visada pasiruošusi kalbėti, nes yra katalikė, tikinti Kristumi, jo prisikėlimu ir mirties paneigimu.

Moteris kiekvienais metais švenčia Velykas ir eina į mišias. „Velykas pradedu švęsti po vakarinių, pagrindinių, o ne rytinių mišių. Esu tikra katalikė, todėl tikiu, kad Kristus tarsi mums visiems įrodė, jog mirtis nereiškia gyvenimo pabaigos. Velykos — mano mėgstamiausia šventė“, — mintimis dalijosi Dalia.

Aktorė kiaušinius dažo retai, nes tam ne visuomet lieka laiko.

„Vaikystėje, kai Velykas švęsdavau pas močiutę, žaisdavau įvairiausius žaidimus: ir loveliu ridendavau margučius, ir įvairiomis spalvomis juos margindavau, ir graviruodavau, tačiau dabar arba išvis jų nedažau, arba apsiriboju svogūnų lukštais. Manau, kad per Velykas yra daug svarbesnių dalykų nei kiaušinių marginimas“, — savo nuomonę išsakė aktorė D. Michelevičiūtė. Dalios nuomone, kiekvienas tikintis katalikas ne tik per Velykas, bet ir per kitas didžiąsias šventes turi užsukti į bažnyčią ir išklausyti Dievo žodį.

Kiaušinių nemargina

Muzikantas ir buvęs laidos „Vienas prieš visus“ vedėjas Arnoldas Lukošius pats nelabai domisi Velykų tradicijomis, todėl stengiasi neužsiimti jų įgyvendinimu. „Nuo to laiko, kai vedžiau, Velykas švenčiu pas savo uošvę. Kiekvienais metais išklausau jos kalbos, suvalgau vieną kitą kiaušinį. Manau, kad Velykos geros tuo, kad ši šventė — priežastis susitikti visai giminei“, — kalbėjo muzikantas, grojęs grupėje „Foje“.

Paklaustas, ar ir vaikystėje jam neteko marginti kiaušinių bei žaisti velykinių žaidimų, Arnoldas nusijuokė ir papasakojo, kad miglotai prisimena, kaip vaikystėje jis bandė dažyti kiaušinius naudodamas kojines ir svogūnų lukštus, tačiau jam niekada neišeidavo to padaryti gražiai, todėl nuo to laiko ir nustojo marginti kiaušinius. „Jeigu nemoku jų dažyti — to ir nedarau. Visi mano prisiminimai gana migloti, matyt, tai buvo labai ankstyvoje vaikystėje, tačiau pamenu, kad kaime, kur švęsdavau Velykas, būdavo pastatomas geležinis lovelis, kad juo ridentume margučius. Mes taip ir darydavome, tačiau dabar, kai pagalvoju, nesuprantu, koks yra šio žaidimo tikslas“, — juokdamasis kalbėjo buvęs laidos „Vienas prieš visus“ vedėjas.