Garsenybės nėra šventos. Smalsaujame, kada ir kaip nusideda, kokių turi silpnybių, blogų įpročių, kam negali atsispirti. Apie savo netobulumą išdrįso papasakoti fotomenininkas Pripsas, rokeris Vladas Kovaliovas, žurnalistas Algimantas Čekuolis, popatlikėja Natalija Zvonkė, reperis Lukas Pačkauskas ir buvusi "barmenė", renginių vedėja Ieva Kaminskaitė.

Keiksmai - it folkloras]

Fotomenininkas Pripsas prisipažįsta mėgstantis vartoti keiksmus, tačiau nemano, kad tai blogai. "Tiesiog toks folkloras. Mano keiksmažodžių žodynas įvairus, labai platus, "internacionalinis". Anksčiau netgi turėjau keletą įmantrių posakių, kuriuos aš vienas vartodavau. Dabar viskas daug paprasčiau. Tik lietuviškai nesikeikiu. Argi lietuviai turi keiksmažodžių? Žinoma, yra, bet nelabai vartoju. Koks keiksmažodis, pavyzdžiui, rupūs miltai? Kokie tuomet turi būti miltai?" - svarsto fotografas.

Pripsas net norėtų turėti daugiau ydų, bent senatvėje. Sako, gal meluoti išmoks. "Mano blogas įprotis, kad nemoku meluoti. Nuolat sakau tiesą, todėl žmonės ne visada teigiamai reaguoja, ne visi mane supranta. Nepatenkinti, kai nuleidi ant žemės, pasakęs kartais nemalonią teisybę. Daugeliui parankiau, kai nuolat šypsaisi, sakai, kad viskas gerai, linksminiesi", - pasakoja menininkas. Dėl nesusipratimų su aplinkiniais jis ėmė labiau save kontroliuoti. "Nesinori leptelti to, ko kiti gali ir nesuprasti. Žinoma, būti laisvam nėra bloga savybė, kaip tik "prikolas". Šaunu, kai gali sakyti, ką nori. Tam reikia laisvos aplinkos, kur esi laukiamas ir aplinkiniai tavęs nevaržo", - įsitikinęs Pripsas.

Nepakenčia dūmo

Prieštaringai vertinamas fotomenininkas - ypač laisva asmenybė, mėgstanti sau leisti kartais daugiau nei įprasta konservatoriškiems lietuviams. Ne veltui jis kitiems atrodo kaip žmogus be tabu. Pats juokiasi neturintis jokių blogų įpročių: "Idealus bachūras, kuriam viskas gerai." Paklaustas, kokiomis jo savybėmis aplinkiniai skundžiasi, menininkas išsisuka: "Žmonės nerimauja, kad aš neturiu blogų įpročių. Alkoholį vartoju saikingai, nerūkau."

Tiesa, anksčiau cigaretės smilkdavo jo rankoje. "Rūkiau bangomis - tris mėnesius traukdavau dūmą, paskui kuriam laikui liaudavausi. Ir vėl pradėdavau. Ši istorija gana ilgai "tempėsi". Galiausiai suvokiau, koks tai nuodas, susiėmiau ir mečiau. Aštuoniolika metų nerūkau", - tvirtina Pripsas. Juokiasi, kad už tokį laimėjimą norisi įvertinimo. Dabar jis negali pakęsti, kai aplinkiniai šalia jo traukia dūmą. "Gatvėje neva galima rūkyti, bet kai eini, o praeivis tau tiesiai į veidą pučia dūmų kamuolius iš burnos... Tikrai žiauru ir nemalonu, ypač kai cigaretės prastos kokybės", - pasišlykštėjęs fotomenininkas.

Vyras kurį laiką gyveno Italijoje, kur punktualumu gyventojai nelabai pasižymi, bet pats stengiasi nevėluoti. Vis dėlto yra buvę, kad dėl netinkamai susiklosčiusių aplinkybių ne tik į susitikimą pasivėlino, bet ir nespėjo laiku atidaryti parodos.

Mokykloje buvo tas mokinys, kuris turėjo įprotį kitus "maloniai nustebinti" po suolu ar stalu prilipdyta kramtomąja guma. "Suradusieji gali pakramtyti", - juokiasi "dosnuolis".

Rūko, vėluoja, keikiasi

Dainininkas Vladas Kovaliovas, pastaruoju metu scenoje dažnai matomas su Vaida Genyte, išverstas vėlyvą rytą iš lovos bando įtikinti, kad neturi ydų. Vis dėlto, rimčiau panagrinėjęs, atranda keletą neigiamų savybių. Vladas ir rūko, ir keiksmažodžių nevengia. "Nejau tai blogi įpročiai?" - stebisi vyras. Argumentuotai paaiškinus, kad rūkymas kenksmingas ne tik rūkaliaus, bet ir aplinkinių sveikatai, o štai už necenzūrinius keiksmažodžius viešoje vietoje baudžiama iki 300 litų arba areštu, Vladas nusileidžia.

"Rūkau gal septyniolika metų. Man atrodo, kad kokie 89 proc. rūkalių norėtų atsikratyti šio įpročio, esu vienas jų. Bandau mesti, galima sakyti, kas antrą dieną. Kadaise nusipirkau specialios kramtomosios gumos. Nelabai tikėjau jos efektyvumu, bet maža kas, o gal padės. Gumos pakramtęs, jaučiausi tarsi visą pakelį cigarečių surūkęs. Buvo labai bloga, pykino. Nenorėjau rinktis tokio bjauraus būdo atsikratyti rūkymo", - nemalonūs prisiminimai vis dar kankina atlikėją.

Vyras priklausomybės nuo tabako bandė atsikratyti ir įsigijęs specialų pleistrą. Tąkart buvo geriau, pajuto mažesnį poreikį rūkyti. Bet pleistras baigėsi, naujo pakelio nenusipirko, tad kovos baigtis - vėl be rezultatų. "Tuo metu kaip tik atsisakiau kito žalingo įpročio. Jau pusę metų nevartoju alkoholio. Organizmui vienu metu atsikratyti kelių dalykų - pernelyg didelis stresas. Negalima taip jo traumuoti. Tuomet gali tekti vieną įprotį pakeisti kitu, gal net blogesniu, kad organizmas būtų reikiamai apkrautas", - svarsto Vladas.

Dainininkas mėgsta gyventi ne pagal standartinį laikrodį, bet pagal savo biologinį laiką. "Nežinau, ar tai įprotis, gal net gyvenimo būdas vėluoti. Yra žmonių, kurie nuolat vėluoja. Gali juos suprasti arba ne. Nedarai to tyčia, kiekvienas žmogus turi savo biologinį laikrodį, pagal kurį gyvena. Aš laikrodžio nenešioju. Galbūt laimingas, kad gyvenu be jo - neskaičiuoju laiko. Net ir labai stengdamasis nevėluoti dažnai kur nors įklimpstu: užtrunku spūstyse arba pakeliui ką nors sutinku. Nieko tyčia nedarau, tiesiog aplinkybės taip susiklosto", - pasiteisina atlikėjas.

Rokeris prisipažįsta, kad jo žodyne labai daug keiksmažodžių. Laimė, būdamas scenoje, nėra tokių leptelėjęs. Nors nemalonių situacijų, kai žvirbliu išskridęs žodis pridaro bėdos, patyrė.

Iš aplinkinių tikėdamasis tolerancijos ir pats stengiasi toks būti kitiems. "Vieni žmonės turi mažesnių, kiti - didesnių ydų, be to, kas vienam yra yda, kitam - gal tik silpnybė, ar net pranašumas. Tačiau man nepatinka, kai žmonės mano, kad jie - vieninteliai šioje žemėje gyvena, apie kitus negalvoja, jokio supratingumo ar solidarumo", - piktinasi Vladas.

Keiksmažodžių necituoja

"Nosį krapšto net Anglijos karalienė", - linksmai sako žurnalistas, keliautojas ir rašytojas Algimantas Čekuolis. Tačiau, pasak pašnekovo, karalienė nuo kitų žmonių skiriasi tuo, kad moka tai paslėpti. "O mano blogi įpročiai yra tokie, kurių turi visi žmonės", - neslepia žurnalistas. Visų pirma, kaip pats pripažįsta, labai daug šneka.

"Kalbėti man tenka retai, tad kai gaunu progą, žodžiai pilasi kaip žirniai iš maišo", - pradeda vardyti A.Čekuolis. Žurnalistas ilgus metus rūkė. Galiausiai jam pavyko atsikratyti šio žalingo įpročio. Tačiau, kaip pats teigia, vos atsikrato vieno, iš karto įgyja kitą. Dar vienas žurnalisto įprotis - pasikasyti pakaušį... kai jo visai neniežti. "Tai nėra gražu", - pats save kritikuoja. O kai valgo mėsą, prisidengęs delnu krapšto dantis, būdamas įsitikinęs, kad jo niekas nemato.

"Vis dėlto mato, tad stengiuosi taip elgtis kuo rečiau", - šypteli A.Čekuolis. Vyras mėgina vengti keiksmažodžių, vartoja juos tik ypatingais atvejais. Populiariausias: "Po šimts paralių." Rusiški ir angliški keiksmai pasipila tada, kai situacija tampa nebevaldoma. Vienas tokios situacijos pavyzdys: A.Čekuoliui vairuojant, per kelią perbėgo briedis. "Žmona nustebo, kad tris minutes jūreiviškai keikiausi", - prisimena daugiau nei dešimt metų jūreiviu buvęs vyras. "O kaip keikiasi jūreiviai?" - smalsauju. "Necituosiu", - skardžiai juokiasi jis.

Keliautojas primena, jog apie mūsų blogus įpročius puikiai kalba artimieji. Anot pašnekovo, šie juos žino itin gerai ir visuomet pastebi. Pats artimųjų viešai kritikuoti nenori, bet pasidalija mintimis, koks žmonių elgesys jam nepatinka: "Mane erzina, kai atėję į svečius žmonės nenusivalo kojų, nenusiauna batų ar į rankovę šluostosi nosį. Taip pat nepatinka, kai nemoka padėkoti."

Įpročius keisti galima

A.Čekuolis skiria dvi blogų įpročių rūšis: paviršutiniškus, kurie atsiranda atsitiktinai ir gali būti pašalinti, ir tuos, kurie priklauso nuo žmogaus būdo. Su pastaraisiais kovoti beveik neįmanoma. Kartais žmogus net nepastebi, kad tokių turi.

"Jei atkreipsi dėmesį į tuos, kuriuos perėmei iš kitų, gali atsikratyti. Tačiau čia svarbi sąlyga - "jei pats atkreipsi", - aiškina žurnalistas. - Jei tau nuolat kartos kitas žmogus ir elgsis tarsi mokytojas, įpročių nepakeisi, stengsiesi juos išsaugoti kaip nepriklausomybės nuo kito įrodymą."

Užgesina kitų cigaretes

Grupės "Yva" lyderei Natalijai Zvonkei sunku prisiminti, kokių turi blogų įpročių. Tačiau ji pastebi, kad aplinkinius erzina jos nuolatinis susirūpinimas savo veikla ir darbais. "Dažnai būnu paskendusi savo mintyse, nuolat suku galvą apie darbus. Draugai norėtų, kad labiau atsipalaiduočiau. Kartais neištvėrę pasiūlo kreiptis į psichologą, kad šis vaistų nuo streso išrašytų", - šypteli atlikėja.

Natalija sukiojasi pramogų pasaulyje, bet jos negundo nikotinas ar narkotikai, tik alkoholiniais gėrimais saikingai pasivaišina. "Man rūkymas ypač nepatinka, todėl draudžiu aplinkiniams tai daryti šalia manęs. Mano automobilyje niekas nerūko. O jei prieš renginį atėjusi į persirengimo kambarį pamatau rūkantį žmogų - labai susierzinu. Ir dažnai gana drąsiai, gal kiek įžūliai, pasielgiu - priėjusi užgesinu rūkaliaus cigaretę", - prisipažįsta dainininkė. Ji negali atsidžiaugti, kad maitinimo įstaigose uždraudė rūkyti, ir dabar atlikėja gali mėgautis skaniu maistu be cigarečių dūmo tvaiko. Narkotikų sako nebandžiusi ir nė neketina jų išmėginti. Tvirtina, kad pramogų versle jai apskritai neteko susidurti su "žolytės" rūkymu ar kitomis narkotinėmis medžiagomis. Anot jos, žinomiems žmonėms sunkiau atsispirti alkoholiui.

Natalija su kitomis grupės narėmis keiksmažodžiams paskelbė karą. "Esame išauklėtos nesikeikti, bet ne visada pavyksta susilaikyti. Jei kuri mergina ima labiau burnoti, įvedame lito mokestį už kiekvieną negražų žodį", - apie efektyvų būdą atsikratyti keiksmų pasakoja mergina.

Skanūs nagai

N.Zvonkė stebisi, kad punktualumas šiais laikais kartais - ne vertybė, bet kone yda. "Beveik niekada nevėluoju. Jei rengiamas filmavimas, dažniausiai man tenka visų laukti. Tikriausiai esu pernelyg punktuali. Be to, esu cholerikė. Jei kartais nepavyksta suplanuotu laiku išvažiuoti į reikiamą vietą, imu panikuoti ir kitus skubinti greičiau judintis, kad tik nepavėluočiau", - atsidūsta atlikėja.

Mergina prisimena, kad vaikystėje turėjo įprotį kramtyti nagus, jo pavyko atsikratyti tik sulaukus paauglystės. "Tėvai bardavo ir duodavo per rankas, kai tik pamatydavo mane "kramsnojant". Deja, nepavyko manęs perauklėti. Reikėjo kitokio postūmio. Kai klasės draugės užsiaugino ilgus gražius nagus, aš taip pat tokių panorau. Susiėmiau ir nusprendžiau nebekramtyti. Nusipirkau ir specialaus kartaus nagų lako, kad jei kartais nesusilaikyčiau - pirštai kaipmat dingtų iš burnos", - pasakoja Natalija.

Daugiau ydingo elgesio apraiškų ji neprisimena. "Batų eidama nespardydavau kaip kiti. Tėvai mokė branginti savo turtą, kad ir koks jis būtų. Dėl mokslų gaudavau barti, bet tai kažin ar blogas įprotis? Tiesa, turėjau "pomėgį" nenuvažiuoti į muzikos mokyklą. Jei tėvai laukdavo namie, mieliau tris valandas pasivaikščiodavau Laisvės alėja ir lyg po muzikos pamokų sugrįždavau", - prisimena atlikėja.

Aplinkinių elgesyje ją labiausiai erzina tolerancijos stygius. "Tolerancijos trūkumas - būdinga lietuviams savybė, tapusi beveik nacionaliniu etalonu. Nekalbu vien apie savo "antigerbėjus", bet apskritai apie žmones. Dažnas galėtų labiau atkreipti dėmesį į tai, ką kalba", - sako pramogų verslo atstovė.

Bakterijos neišgąsdino

Išgirdęs klausimą, grupės "Kastaneda" atlikėjas Lukas Pačkauskas pasitikslina: "Kalbame apie blogus ar žalingus įpročius?" Pirmasis paminėtas žalingas įprotis - rūkymas. Lukas teigia, kad su šiuo įpročiu jam itin sunku kovoti, nes neturi valios. "Nei knygos, nei lipdukai, nei pleistrai, nei kramtomosios gumos nepadeda", - guodžiasi dainininkas. Tačiau iš karto prisipažįsta - bandymas mesti rūkyti baigiasi tuo, kad pagalvojęs supranta viso to žalą ir jog reikia mesti. "Galima teigti, kad esu rimtas bandytojas mesti šitą reikalą, - juokiasi Lukas. - Kiek save žinau, netikiu, kad man pavyks." Tai - vienintelis žalingas įprotis. Alkoholį vyras vartoja saikingai, dėl jo problemų neturi.

Daug galvodamas Lukas kartais apsikramto lūpas. "Vėliau būna labai šlykštu", - šypteli. Dar vienas blogas įprotis, pakišantis jam koją, - smulkmeniškumas ir pedantiškumas. "Aplinkiniai dėl to labai kenčia. Kartais labai susinervinu dėl smulkmenos, o vėliau galvoju, kam to reikėjo", - pasakoja jis. Lukas įsitikinęs, kad to pakeisti neįmanoma, nes tai - "jo kraujyje".

Blogu įpročiu vyras nelaiko to, kad retkarčiais kur nors pavėluoja. Pasak pašnekovo, kai tik gali, pasitaiso. "Nesu toks piktybinis vėluotojas. Jei tik galiu to išvengti, taip ir darau, - prisipažįsta atlikėjas ir dėl to stengiasi pateisinti kitus: - Žinau, kad man pačiam bet kada gali pasitaikyti kokių nors aplinkybių ir galiu kur nors nespėti. Nesistengiu priekaištauti kitiems." Jo nuomone, kiekvienas gyvename su savo blogybėmis.

Paauglystėje Lukas tingėdavo prieš valgį nuplauti vaisius. "Man būdavo visiškai nesvarbu, kad ten yra milijonai bakterijų", - praėjusius laikus prisimena vyras. Jo mama dirbo mikrobiologe, tad kartą nusivedė sūnų į laboratoriją, pakišo po mikroskopu bakterijas ir parodė, kaip jos atrodo. "Nuo to laiko vaisius stengiuosi plauti", - juokiasi jis.

Lukas nemano, kad kovoti su blogais įpročiais yra įmanoma. "Žmogus gali kiek pasikeisti, bet ne visada pavyksta jų atsikratyti visam gyvenimui. Manau, kad daugumą tiek gerų, tiek blogų įpročių jis vienaip ar kitaip vis atkartoja", - mąsto pašnekovas.

Pasiteiravus, kokie kitų žmonių poelgiai jam nepatinka, L.Pačkauskas sako, kad labiausiai jį erzina kitų įkyrumas. Tačiau, kaip sako pats atlikėjas, jis per daug mandagus, kad galėtų paprašyti atstoti. "Atkaklus žmogus laiku sustoja, o įkyrus nejaučia ribų", - kalba dainininkas.

Gyvenimas geležiniame kumštyje

Šiuo metu Londone esanti ir ieškanti, kaip save išreikšti, renginių vedėja, aktorė Ieva Kaminskaitė neslepia, kad patys blogiausi jos įpročiai - valgymas ir vėlavimas. "Žvelgiant iš šalies, atrodo, lengva jų atsikratyti, paprasčiau nei alkoholio ar rūkymo, bet kai pats susiduri, pamatai, kad viskas yra ne taip", - sako buvusi LNK realybės šou "Baras" dalyvė. Šie jos įpročiai pridaro nemažai žalos, kai reikia skubėti į įvairius susitikimus. Vaikystėje tėvai dukros nebaudė dėl naktinių persivalgymų. "Tad turime rezultatą", - juokiasi ji. Ir iškart surimtėjusi priduria, kad savo įpročius moka puikiai slėpti ir maskuoti.

"Bandau kovoti su ydomis, o ką daryti, kai pasieki tam tikras ribas? - retoriškai klausia pašnekovė. - Tiesiog gyvenimas yra toks: arba gyveni drausmingai, kaip geležiniame kumštyje, arba mėgaujiesi gyvenimu, bet žaloji save."

Paklausta, ar keikiasi lietuviškai, kai kas nors nepasiseka, Ieva teigia, jog mūsų keiksmai tik juoką sukelia. Mat tokie pasakymai kaip "beždžione tu plaukuota" ar "rupūs miltai" skamba nerimtai. Rusiški keiksmažodžiai jai per stiprūs ir per vulgarūs, tad mergina renkasi amerikiečių "slengą".

Aktorė nemėgsta šalia esančių rūkalių, "nosies krapštytojų" ir girtų gerbėjų, puolančių pasakoti savo istorijas. "Nebegaliu suvaidinti net apsimestinės tolerancijos", - skundžiasi mergina. Taip pat ji mano, jog savo gyvenimo būdo primetimas kitam yra negeras dalykas. "Tad skambučiai 8-9 valandą ryto atrodo idiotiškai nenormalūs, - piktinasi I.Kaminskaitė. - Nors mėgautis visa gyvenimo diena lyg ir nėra blogai."