Konkurso organizatoriai siekė vieno tikslo - sustiprinti draugystę tarp kaimyninių euroregiono "Ežerų kraštas" valstybių - Lietuvos, Baltarusijos ir Latvijos. Naująjį euroregioną sudaro 16 Lietuvos ir kaimyninių šalių savivaldybių.

Konkurse dalyvavo 2 merginos iš Latvijos Kraslavos miesto, 4 iš Baltarusijos Verchniadvinsko, o kitos dalyvės buvo atrinktos iš Molėtų, Zarasų, Visagino, Ignalinos rajonų.

Merginų grožį vertino įvairiatautė komisija. Ją sudarė Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos dizaineriai ir režisieriai bei "Mis laikinoji sostinė 1998" Neringa Mažeikienė, kuri ir uždėjo karūną gražiausiai merginai. Renginio globėja Seimo narė Dalia Teišerskytė konkurse nedalyvavo. Ignalinos savivaldybė konkursui skyrė 2,5 tūkstančio litų, kitus pinigus renginio organizatoriai gavo iš rėmėjų. Konkursą vedė Kauno dramos teatro aktoriai Virginija Kochanskytė ir Petras Venslovas.

Nugalėtojos

"Mis ežerų kraštas 2003" tapo 20 metų siuvėja Olesia Vasiljeva iš Zarasų. Vicemis titulą pelnė 16 metų baltarusė moksleivė Olga Glušina. "Mis Elegancija" pripažinta 21 metų studentė Kristina Dobkevič iš Latvijos, o publikos numylėtine paskelbta 18 metų moksleivė Raminta Ramanauskaitė iš Molėtų. Dar vieną "Mis Talentas" titulą išsivežė moksleivė iš Latvijos Baiba Tračuma.

"Mis ežerų kraštas 2003" Olesia Vasiljeva apdovanota kelione į Kroatiją, o vicemis - į Prahą. Visos merginos buvo apdovanotos piniginiais prizais ir "Avon" firmos kosmetika. "Mis Publika" Raminta galės džiaugtis "Linos" žurnalo surengta fotosesija.

Pripažinta pačia elegantiškiausia 21 metų Rygos universiteto Filosofijos fakulteto studentė Kristina sakė nenorėjusi dalyvauti šiame konkurse. Mergina manė, kad konkursas skirtas jaunoms mergaitėms.

Konkurso organizatorė, Ignalinos kultūros centro režisierė Raimonda Svirskienė gražiausiai merginai prognozuoja modelio karjerą. Pati Vasiljeva sakė nesitikėjusi tapti gražiausia mergina. Danijos siuvimo firmos "Engel Dali" Zarasų filiale dirbanti mergina tikino dalyvaudama konkurse norėjusi tik paįvairinti savo kasdienybę.

Taps respublikinis?

Sumaniusi surengti konkursą, kuriame dalyvautų merginos iš naujai patvirtinto euroregiono, Svirskienė metė iššūkį didiesiems miestams. Po konkurso režisierė sulaukė pasiūlymų, kad renginys taptų respublikinis, o baltarusiai ją pakvietė į savo šalį surengti panašaus konkurso.

Svirskienė - ne naujokė pramogų versle, ji dalyvavo Teišerskytės mados teatre "Gabija", dirbo choreografe "Modilinos" studijoje Kaune. "Norėjau patraukliai, šiuolaikiškai pristatyti trijų šalių etnokultūrą. Į etnografinius renginius, folkloro koncertus renkasi pagyvenę žmonės. Norėjau, kad jaunimas prisimintų tautos tradicijas", - pasakojo Raimonda.

Nebuvo bikinio konkurso

Režisierė pati atrinko merginas į konkursą. Kai kuriuose miestuose į atranką atėjo labai daug merginų, išskyrus Uteną. Utenoje neatsirado nė vienos merginos, tinkančios dalyvauti konkurse. Užtat iš Zarasų į konkursą pateko net trys vienos šeimos atstovės.

Konkursantėms reikėjo paruošti namų darbą, kuris atspindėtų liaudies tradicijas. Merginos vaikščiojo apsirengusios tautiniais drabužiais, kalbėjo ir dainavo savo regiono tarme. Pirmą kartą grožio renginyje nebuvo bikinio konkurso, jame daugiau buvo vertinamos ne kūno linijos, o dvasinis grožis.