Taip elgtis tiesiog neapsimoka

Streikuojančių žmonių minia neaplenkė ir „Vilniaus vartuose“ įsikūrusio baro „Liv Lounge“. Asta Valentaitė – Pinkevičienė, „Vilniaus vartų“ bendrasavininkė, patikino, jog nuostoliai dar skaičiuojami ir vylėsi, jog visa ši situacija galiausiai išsispręs taikiai: „Aš tokiems dalykams tikrai nepritariu. Žinoma, suprantama, jog susiklosčius dabartinei situacijai žmonėms nebelieka, ką daugiau daryti, tačiau smurtas jokioje situacijoje nėra pateisinamas. Nežinau, ar tokiu būdu galima kažką pasiekti. Juk nekenčia ir patys protestuotojai. Toks elgesys tiesiog per brangiai kainuoja. Valstybė vėl skaičiuos nuostolius ir juos vėliau išskaičiuos iš mūsų pačių kišenės. Tokios riaušės tiesiog neapsimoka. Visa prie Seimo šėlusi minia kuo puikiausiai matėsi pro mūsų biuro langus. Vaizdas buvo tikrai neraminantis. Nejauku stebėti taip besielgiančius ganėtinai ramius lietuvius. Esu ne kartą patekusi į panašius streikus Paryžiuje, tačiau labai neįtikėtina, kad tai vyksta ir Lietuvoje. Tikiuosi, kad viskas galiausiai išsispręs taikiai“.

Žmonėms nebeliko, ką daugiau daryti

Mitinge dalyvavęs ir visus įvykius iš arti stebėjęs atlikėjas Stano tikino, jog žmonėms nieko daugiau nebeliko, kaip tik imtis panašių priemonių: „Kai prieš mėnesį buvome surengę muzikantų protesto akciją, Arnoldas Lukošius pasakė vieną frazę, kuri tuo metu dar skambėjo gana utopiškai: „Mes čia susirinkome tam, kad po metų nereikėtų būriuotis su „Molotovo“ kokteiliais“.Nepraėjo nei pora mėnesių, o minia visgi susirinko su akmenimis rankose. Žinoma, riaušes visuomet galima vertinti tik neigiamai. Tikrai nesuprantu, kodėl turi nukentėti aplinkiniai restoranai, parduotuvės ir automobiliai. Valdžia neina į jokį dialogą su žmonėmis, o juk vienintelis tiek mūsų, tiek šiandieninio mitingo tikslas yra pasiekti diskusiją tarp visuomenės ir politikų. Buvo išnaudoti visi brandūs būdai kontaktuoti su valdžia: rašytojai atnešė karstą su palaidota literatūra ir menu, muzikantai pasistatė sceną ir bandė kalbėti dainomis, tačiau tai nesulaukė jokio atsako. Manau, kad po šiandieninių įvykių valdžia turėtų įsiklausyti į visuomenės norus. Valdžia galėtų mažiau diskutuoti apie savo atlyginimų mažinimus, o pagaliau paimti ir juos susimažinti“.

Paklaustas, kokie gali būti tolimesni visuomenės veiksmai, Stano patikino, jog lietuviai gali labai daug: „Tai, ką lietuviai gali padaryti, jie parodė devyniasdešimt pirmais metais. Jei valdžia jaučiasi atsipalaidavusi ir tikisi, kad viskas labai ramiai praeis, tai jie labai klysta“.

Nevalia pavirsti gyvuliais

Repeticijoje „pagauta“ atlikėja Rūta Ščiogolevaitė prisipažino nieko nežinojusi apie dienos įvykius. Moteris labai susijaudino išgirdusi apie kruvinas riaušes. Ji pasakojo nesitikėjusi tokio lietuvaičių elgesio: „Agresija, smurtas ir chuliganizmas negali būti vertinami teigiamai. Mes negalime pavirsti į gyvulius, net jei mus ir bando tokiais paversti. Tai yra lengviausias būdas - eiti ir daužyti „snukius“, jei kažkas nepatinka. Nemanau, kad tai humaniška. Nors visiems dabar nelengva, toks elgesys yra nepateisinamas“.

Lietuvių kantrybė auksinė

Žodžio kišenėje neieškantis dizaineris Aleksandras Pogrebnojus džiaugėsi tautiečių kantrybe: „Visose demokratinėse pasaulio šalyse žmonės rengia demonstracijas tuomet, kai yra nepatenkinti situacija. Jei valdžia neklauso žmonių prašymų, tai yra vienintelis būdas kovoti. Lietuviai dar labai kantrūs. Jei Prancūzijoje priimtų tokius įstatymus, sumažintų žmonėms atlyginimus ir manipuliuotų mokesčiais, tuomet visa šalis būtų streikavusi. Lietuvių kantrybė yra auksinė, tačiau didžiausia problema iškyla tuomet, kai prie protestuojančiųjų prisijungia visokie pusgalviai, murzos ir kiti radikalai, kurie vandališku elgesiu bando į save atkreipti dėmesį ir, prisidengus visuotine suirute, kažką apiplėši, kažką sugadinti“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją