„Tai tokia gera mintis ir idėja, kad aš ir vėl „pasirašiau“. Mano vyras iš manęs dėl to šaiposi. Galvoju, kad mokytojo profesija – iš tiesų nepaprastai svarbi, netgi tada, kai ji nevertinama, kaip yra šiais laikais. Juk į mokyklą leidžiame vaikus visai dienai, paskui stebimės, kad kas ne taip“, - trečiadienį prieš pamoką surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo N. Marčėnaitė.

Jos teigimu, patirti, kas yra mokytojo darbas, galima tik mokykloje išdirbus metus, o ne pravedus vieną pamoką. Tačiau po tų metų mokykloje, juokavo keramikė, reikėtų metų atostogų. „Jūratė Stauskaitė sako labai teisingai – vaikų nereikia mokyti, nereikia jų spausti. Jiems tik reikia leisti. Manau, nueisiu į mokyklą ir apturėsiu daug džiaugsmo“, - aiškino N. Marčėnaitė, mokytojavusi Salomėjos Nėries gimnazijoje.

Kad mokytojo profesija šiais laikais nuvertinta, pritarė ir J. Didžiulis. „Viena mūsų visuomenės spragų, kad žmonėms, kurie realiai uždirba daug pinigų, bet neįneša jokios vertės į visuomenę, žymiai geriau sekasi negu tiems, kurie gauna mažai pinigų, bet palieka nerealų įspūdį mūsų jaunimui“, - sakė dainininkas.

Mokytojo kėdėje J.Didžiulis trečiadienį nebuvo naujokas - porą metų jam teko mokytojauti Lietuvoje ir Kolumbijoje. „Tai neša neapčiuopiamą pasitenkinimą pačiam sau“, - teigė „InCulto“ lyderis, įsitikinęs, kad spekuliacijų biržose, kur žaidžiama su dideliais pinigais, vertė negali prilygti mokytojavimo vertei. Dainininkas anglų kalbos mokė Antano Vienuolio pagrindinės mokyklos penktokus.

Beje, užsienyje mokytoja dirba ir J. Didžiulio žmonos Ericos Jennings sesuo. Iš jos J. Didžiulis sužinojo, kad gerokai didesnio pasitenkinimo sulaukiama dirbant su mažesniais moksleiviais.

A.Žiugžda: 1+1 nelygu 2

„Tai bus matematikos pamoka. Ją vesiu penktokams - neabejoju, kad jie jau susipažinę su pinigais, tad bandysiu kalbėti apie pinigus. Apie jų svarbą, apie tai, kaip juos taupyti. Bandysiu pasakyti, kad iš tikrųjų ekonomikoje, pinigų pasaulyje matematika ne visada galioja, kad pinigai gali daryti pinigus ir kad 1+1 pinigų pasaulyje yra daugiau negu 2”, - prieš pamoką DELFI sakė A. Žiugžda.

Pašnekovas teigė nesitikįs penktokų klausimų apie pasaulinę finansų krizę, nes nemanąs, kad jiems tai rūpi. O jei penktokai apie tai visgi paklaustų, A. Žiugžda aiškintų apie pasaulyje vykstančius beprecedenčius dalykus, kuriuos, anot SEB prezidento, prisiminsime dar labai ilgai, tačiau kurie turbūt greitai nebepasikartos.

A.Žiugžda sostinės šv. Kristoforo vidurinėje mokykloje trečiadienį vedė matematikos pamoką, tačiau pačiam mokykloje mėgstamiausias dalykas buvo fizika. „Mokytojo profesija yra nepagrįstai nevertinama ir užmiršta. Mokytojo profesija – labai pasiaukojanti, ji visuomenėje turėtų būti gerbiamiausia. Juk visos valstybės ateitis priklauso nuo to, kokia yra jos švietimo sistema ir kiek mes į tai investuojame. Deja, šiandien suvokiame, kad taip nėra“, - apgailestavo banko vadovas.

Mokytojaus ir J.Sasnauskas, ir M.Petravičius

Šią savaitę mokyklos duris pravers ne tik minėti žinomi žmonės. Akcijos „Renkuosi mokyti!” savaitės metu didžiųjų šalies miestų mokyklose pamokas taip pat ves kunigas pranciškonas Julius Sasnauskas, aktorius Andrius Žebrauskas, Šv. Kristoforo orkestro meno vadovas ir dirigentas Donatas Katkus, „Lietuvos ryto“ krepšininkas Marijonas Petravičius, psichologė ir personalo konsultantų „Primum Esse“ direktorė Solveiga Grudienė, garsus buriuotojas ir kapitonas Steponas Kudzevičius, telekomunikacijų bendrovės „Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis, komunikacijos agentūros „VRP | Hill & Knowlton“ vykdomasis direktorius Mykolas Katkus bei Vytauto Didžiojo universiteto istorijos dėstytojas Rūstis Kamuntavičius.

Sumanymas į mokyklas atvesti iškilius šalies žmones – pavasarį SEB banko inicijuotoprojekto „Renkuosi mokyti!”, kuriuo siekiama į mokyklas pritraukti geriausius aukštųjų mokyklų absolventus dvejus metus po studijų dirbti mokytojais, dalis.

Pasak programą organizuojančio ir vykdančio Mokyklų tobulinimo centro direktorės Eglės Pranckūnienės, akcija norima atkreipti visuomenės dėmesį į mokyklą ir joje vykstančius procesus. „Ne tik Vyriausybė, Švietimo ir mokslo ministerija atsako už švietimą – visa visuomenė atsako už švietimą , nes švietimas yra viskas, o ne siaura, uždara sritis“, - aiškino E. Pranckūnienė.

Anot jos, užslėptas programos tikslas, kad jauni, gabūs absolventai ne tik dvejus metus padirbėtų mokykloje, bet švietimo sistemoje ir liktų. Šiuo metu ilgalaikėje programoje „Renkuosi mokyti!” dalyvauja 21 jaunas mokytojas, dirbantis 12-oje šalies mokyklų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją