Šis titulas kasmet skiriamas Lietuvos piliečiui, savo veiksmais, viešu pavyzdžiu ar atviru žodžiu stojusiam prieš ksenofobiją bei antisemitizmą, kitaminčių, kitatikių bei kitataučių persekiojimą, pasisakiusiam prieš radikalizmo apraiškas bei prietarus politiniame ir visuomeniniame Lietuvos gyvenime.

I.Veisaitės pasisakymas Frankfurto knygų mugės visuomeninių ir politinių diskusijų metu pernai rudenį ir vėlesnės publikacijos, pratęsusios jos mintis, buvo pripažintas išskirtiniu pilietinės tolerancijos aktu.

Minėtoje diskusijoje I.Veisaitė kalbėjo, kad ne tik lietuviai privalo įsisąmoninti žydų katastrofos mastą, bet ir žydai, pirmiausia - litvakai, turėtų mokytis suprasti lietuvių tragediją, kai šalį demoralizavusi okupacija, Antrasis pasaulinis karas, nepriklausomybės praradimas sunaikino ištisas kartas, nepaisant jų tautybės.

Po susitikimo su šalies vadovu I.Veisaitė BNS teigė buvusi "labai sujaudinta" sulaukusi sveikinimo iš prezidento, kuris, kaip ir ji, priklauso "Santaros-Šviesos" klubui.

Praėjusio amžiaus 6-7 dešimtmečiais V.Adamkus buvo "Santaros-Šviesos" federacijos - liberalios krypties išeivijos visuomeninės organizacijos - vicepirmininkas, pirmininkas.

"Santaros-Šviesos" klubo veikloje dalyvauja kultūros, mokslo, politikos ir verslo žmonės, kuriems nesvetimos kultūrinio liberalizmo ir atviros visuomenės idėjos.

I.Veisaitė teigė, kad jeigu turėtų galimybę pati suteikti Toleracijos žmogaus titulą, paskirtų jį V.Adamkui.

I.Veisaitės nuomone, Lietuvos visuomenei trūksta tolerancijos, o žmonėms tapti tolerantiškais trukdo baimė, uždarumas, baimė ištirpti globaliniame pasaulyje, nežinojimas, tikėjimas stereotipais.

Literatūros ir kultūros tyrinėtoja, žymi visuomenės veikėja I.Veisaitė yra viena iš Atviros Lietuvos fondo steigėjų bei ilgametė šios organizacijos valdybos pirmininkė I.Veisaitė.

Fondas, kurio tikslas yra ne tik saugoti žydams per Antrąjį pasaulinį karą Lietuvoje padėjusio Japonijos diplomato Chiune Sugiharos (Čijunės Sugiharos) atminimą, bet ir skleisti pilietinės visuomenės ir tolerancijos idėjas, ketina ir toliau skatinti laisvų piliečių visuomeninį ryžtą nesitaikstyti su reiškiniais, kurie kelia grėsmę visuomenės atvirumo ir liberaliosios demokratijos ateičiai.

Kaune Japonijos generalinio konsulo pavaduotoju dirbęs C.Sugihara 1940 metais išdavė 6 tūkstančius tranzitinių vizų nacių persekiojamiems žydams, su kuriomis jie galėjo išvykti į nacių neokupuotus kraštus.

Pernai Tolerancijos žmogumi tapo Medininkų tragedijos liudininkas, visuomenės veikėjas Tomas Šernas už savo viešą pasisakymą prieš Vytauto Šustausko antisemitinius pareiškimus.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją