Tokią ilgą pertrauką lėmė didžiulis užimtumas vykdant katalikų vadovo pareigas. Keturiolikos puslapių poemą, pavadintą "Romos triptikas - Jono Pauliaus II meditacijos", pusę metų dengė paslapties skraistė. Kai Šv. Tėvas rašė ją ramioje vasaros rezidencijoje, įsikūrusioje vaizdingoje paežerėje į pietus nuo Romos, apie tai žinojo tik keli jo artimiausi padėjėjai ir draugai lenkai. Vatikanas praėjusį mėnesį patvirtino šia tema prakalbusios Lenkijos žiniasklaidos gandus. Paslapties skraistė nukrito - kitą mėnesį Lenkijoje laukiama pasirodant šiam kūriniui. Rašinį matę padėjėjai sako, kad popiežius ir pats savo ranka rašė ir diktavo popiežiaus rūmuose dirbančiai lenkų vienuolei.

Pirmoji dalis vadinasi "Srautas". Tai - odė gamtai, žmonių santykiams su pasaulio sukūrimu ir jo Kūrėju. Antroji dalis rašyta Siksto kapeloje, kur Karolis Jozefas Wojtyla 1978 metų spalio 16 dieną buvo išrinktas popiežiumi ir kur po jo mirties bus renkamas jo įpėdinis. Poetą įkvėpė nuostabios Mikelandželo freskos apie pasaulio sukūrimą ir paskutinį teismą.

Trečioji poemos dalis - tai meditacija apie Abraomą - Šventojo Rašto personažą, kurį garbina trys didžiausios pasaulyje monoteistinės religijos - krikščionybė, islamas ir judaizmas.

Amžius, ligos, mirties šešėlis, matyt, suteikė naujų įspūdžių, kad Šv. Tėvas nutarė grįžti prie poezijos - vėl jį aplankė įkvėpimas, kurio teko atsisakyti einant nelengvas popiežiaus pareigas. Dokumentiniame 1999 metų filme britų istorikas Eamonas Duffy'is pasakoja apie kunigą, kuris pietavo su popiežiumi Vatikane devintojo dešimtmečio pradžioje. Jis klausė popiežiaus: "Šventasis Tėve, aš mėgstu poeziją, skaičiau visas jūsų eiles. Ar daug jūs parašėte būdamas popiežiumi?". Jonas Paulius II sustingo ir atsakė tik vienu žodžiu: "Ne". Po kokių 20 minučių jis pasisuko į kunigą ir tarė: "Nėra sąlygų". Tuo jis norėjo pasakyti, kad sunkios popiežiaus pareigos privertė jį numalšinti savo jausmus, kurie dabar pagaliau vėl išsiveržė į paviršių.

Jono Pauliaus II poema pirmiausia bus išleista lenkiškai Krokuvoje, vėliau, matyt, ji bus verčiama į kitas kalbas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją