Išseko kantrybė

G. Varnas DELFI pasakojo, kad jam ir jo bendraminčiams išseko kantrybė, kai atvykęs į vieną iš sodybų, sužinojo, kad dėl iškirsto miško buvo nužudytas itin retos paukščių rūšies – žvirblinės pelėdos - jauniklis. Taip buvo sugalvota įkurti visuomeninį judėjimą „Už gamtą“ ir išplatinti peticiją prieš miškų kirtimą vasarą.

„Birželio viduryje atvykau į mišką prie sodybos, kur gyveno žvirblinė pelėda. Prieš tris metus esu ją ten atradęs. Ne tik miškas buvo iškirstas, maža to, radau žvirblinės pelėdos neskraidantį jauniklį, kuris po trijų dienų numirė“, - prisiminė režisierius.

Pasak jo, šios rūšies atstovai peri genių iškaltose uoksuose ir, aišku, kai nukirto medį, viduje buvę jaunikliai galėjo susitrenkti. Pasak režisieriaus, ši rūšis labai reta ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje, ji įrašyta į „Raudonąją knygą“.

„Sujudinome visas „aplinkos apsaugas", jie atvažiavo, o ką, sako, įstatymai leidžia vasarą kirsti mišką. Po to sužinojome apie keleto juodųjų gandrų lizdų iškirtimą šią vasarą, kurie, beje, irgi yra įrašyti į „Raudonąją knygą“ ir saugoma Europos paukščių direktyvos“, - piktinosi jis.

Skųs Europos komisijai

G. Varnas pasakojo, kad jų tikslas – skundas Europos komisijai dėl netinkamo elgesio su gamta.

„Kantrybė visiškai išseko, kentėti mes daugiau nebegalime ir dabar jau eisime iki galo, o galas – skundas Europos komisijai. Kai visi kraneliai, pavyzdžiui, struktūrinių fondų, bus užsukti arba prisukti, tada pažiūrėsime, kas bus su miškais, - dėstė režisierius. - Mes tikimės laimėti šitą bylą, susijusią su Lietuvos įstatymais, kitaip sakant, su miško kirtimo taisyklėmis, kurias pasirašo Aplinkos ministras, nereikia net Seimo, užtenka vieno jo judesio“.

Režisierius įsitikinęs, kad miškų kirtimas – apgalvotas valdžios darbas. „Verslas, miško pramonė prieš gamtą... Pinigai prieš gyvybę..“, - konstatavo jis.

Nuo dvylikos metų besidomintis gamta ir save vadinantis gamtininku bei ornitologu, G. Varnas per pastaruosius metus sužinojo daugybę panašių atvejų.

Režisierius pasakojo, kad per pastaruosius metus tokių atvejų buvo keliolika, ši informacija, anot jo, renkama prokuratūrai: „Mes kalbame apie „Raudonąją knygą“, o ką jau kalbėti, kai pavasarį plynai iškertamas miškas, kai paukščiai peri, žinot, kiek jų yra nužudoma? Negaliu dabar paskaičiuoti, kiek jų išnaikiname, mes suskaičiuosime“.

Surinkta apie 2 tūkst. parašų

Pasak peticijos vieno iš iniciatorių, šiuo metu yra apie 1,2 tūkst. žmonių, ranka pasirašiusių po peticija, pirmosiomis valandomis, kai buvo paskelbta peticija internete (www.peticija.lt/visos/1556) – apie 500.

„Manau, kad surinksime parašus labai greitai, nes visi žymūs Lietuvos menininkai iškart pasirašė“, - savo sėkme buvo įsitikinęs jis. Pašnekovo teigimu, tarp pasirašiusiųjų – režisieriai Jonas Vaitkus ir Rimas Tuminas, baleto solistė Eglė Špokaitė, operos solistė Sigutė Stonytė, pianistas Petras Geniušas, smuikininkas Martynas Švėgžda von Bekeris.

Taip pat apie 150 žmonių peticiją pasirašė paskutiniame „Santaros šviesos“ suvažiavime.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją