Lietuvoje jis bene geriausiai pažįstamas kaip Tomas iš juostos „Lok, stauk arba šauk“, o neseniai matytas „Žvaigždžių dulkėse“. Su kitu šių filmų aktoriumi, geru bičiuliu Dexteriu Fletcheriu aktorius netrukus gali vėl susitikti naujame kino projekte Lietuvoje.

Tačiau prieš tai jų dar laukia iškilminga vakarienė. Jos metu aktoriai ves labdaros aukcioną, kurio metu bus renkami pinigai vaikams iš nepasiturinčių Tauragės šeimų.

Vestuves rengia Toskanoje

Su J. Flemyngu sutariame susitikti madingame Londono Soho rajone. „Ieškok vaikino raudonais plaukais“, - priduria, kad būtų tikras, jog nepasimesime praeivių minioje.

Einame į vieną klubą. Panašu, kad čia aktorius nėra retas svečias – barmenas pasveikina jį lyg seną bičiulį ir pajuokauja, kad artėjant vestuvėms nederėtų bendrauti su žurnalistėmis bei kitomis moterimis. Vėliau J. Flemyngas prisipažįsta vasarą susituoksiantis, o šiame klube su vestuvių organizatoriumi derinantis būsimos šventės detales, todėl būsimos permainos jiems nėra paslaptis.

41-erių londoniečio išrinktoji – balso aktorė Elly Fairman. „Aš – labai laimingas vaikinas. Ji fantastiška“, - kalbėdamas apie sužadėtinę, J. Flemyngas negaili šiltų žodžių. Vestuvės vyks Italijoje, Toskanoje. Pora šventei susirado ne pirmos jaunystės namą, kuriame turėtų tilpti visi į šventę atvykę artimieji ir draugai.

Pašnekovas nėra girdėjęs, kad britų vaikinai bernvakarius mėgsta rengti Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse. „Rimtai? – nustemba jis. – Yra viena problema – jūsų moterys tokios gražios... Britanija – nedidelė valstybė, įsikūrusi salose, mūsų žmonės maišosi vieni su kitais, todėl turime po šešis pirštus, nosys būna keistos... O Rytų Europoje merginos nepaprastos“.

J. Flemyngas nepanašus į lovelasą, tačiau prisipažįsta, kad merginos paauglystėje buvo savotiška paskata imtis aktorystės: „Vaidinimas buvo būdas bendrauti su merginomis nebūnant šauniam“. Tiesa, svarbi galėjo tapti ir tėvo – teatro ir kino režisieriaus Gordono Flemyngo – profesija.

„Visada norėjau tapti aktoriumi, - anksčiau BBC pasakojo jis. – Nuo tada, kai susitikinėjau su mergaite, vaidinusią Doroti mokyklos spektaklyje „Ozo šalies burtininkas“. Man teko kaliausės rolė, taigi galėjau daug laiko ant scenos praleisti su ja, tačiau galiausiai ji pasirinko geležinį medkirtį!“

„Socialistų merginos buvo įdomesnės“

Merginos taip pat buvo akstinas įsilieti į politinį gyvenimą. Devintajame dešimtmetyje J. Flemyngas vaidino Nacionaliniame jaunimo teatre ir priklausė jauniesiems socialistams. Be to, jis prisijungė prie vienos iš Leiboristų partijos atšakų, tačiau vėliau buvo pašalintas.

„Rytų europiečiams sunku suprasti, kaip vakariečiai gali būti komunistai, - juokiasi J. Flemyngas. – Buvau jaunas socialistas. Man tai buvo būdas susitikti su merginomis. Socialistų merginos buvo kur kas įdomesnės nei dešiniojo sparno. Patikėk manimi. Šios konservatyvesnės, o socialistės laisvesnės“.

Aktorius pasakoja iki šiol nenutraukęs saitų su politika, toliau besilaikantis tos pačios ideologinės linijos, nors ne visiems leiboristų sprendimams pritaria. J. Flemyngas su susižavėjimu kalbėjo apie JAV gyvuojančias profsąjungas, kurios net tokioje konservatyvioje šalyje sugeba sustabdyti didžiules industrijas.

„Pavyzdžiui, scenaristų streikas JAV. Pas mus pastarasis didžiausias streikas buvo angliakasių streikas devintajame dešimtmetyje. Scenaristai praėjusį gruodį Los Andžele stovėjo su plakatais ir streikavo kaip angliakasiai. Buvo juokinga, nes tie žmonės vairuoja „Porsche“ ir yra milijonieriai. Britų aktorių profsąjunga neefektyvi, neįtakinga, neturi realių galių, o Amerikoje aktorių gildija labai stipri“.

Išgirdęs, kad neseniai streiką surengė ir Lietuvos mokytojai, aktorius susidomėjęs prašo papasakoti šiek tiek daugiau.

Nesiskundžia liekantis žvaigždžių šešėlyje

Didžiosios Britanijos sostinėje gimęs J. Flemyngas baigė prestižinę Londono muzikos ir vaidybos meno akademiją, netrukus po to prisijungė prie bene žinomiausios klasikinio teatro organizacijos pasaulyje – Karališkosios Shakespeare’o kompanijos.

Karjeros pradžioje jis taip pat vaidino keliuose britų televizijos serialuose, tačiau didesnio dėmesio sulaukė pasirodęs poroje amerikiečių ABC rodyto „Jaunojo Indianos Džouns nuotykių“ serijų.

Didžiajame ekrane J. Flemyngas debiutavo 1994 m. „Džiunglių knygoje“, vėliau pasirodė nemažos sėkmės sulaukusiame filme „Rob Rojus“ greta Liamo Neesono bei Jessicos Lange ir Bernardo Bertollucio „Pavogtame grožyje“, kuriame vaidino Jeremy Ironsas ir Liv Tyler.

1996 m. Venecijos filmų festivalyje už ŽIV užsikrėtusio perspektyvaus šokėjo, užmezgančio intymius santykius su vyresniu vyru, vaidmenį filme „Alive and Kicking“ jis gavo geriausio aktoriaus apdovanojimą.

J. Flemyngas pasirodė Holivude susuktose juostose „Iš pragaro“ kartu su Jonhnny’iu Deppu ir „Ekstraordinarių džentelmenų lygoje“ su Seanu Connery’iu. Šiame filme jam teko misterio Džekilo ir misterio Haido vaidmuo. Užsitempti pastarojo kostiumą aktoriui užtrukdavo 8 val., o nusirengti – 3 val. Nors juosta nesulaukė didelės sėkmės ir kūrėjams atnešė nuostolius, J. Flemyngas džiaugėsi galimybe dirbti su pripažintu aktoriumi: „Kiekvieną kartą, kai filmavimo aikštelėje atsiduri šalia S. Connery’io, J. Deppo ar Brado Pitto, dieną gali laikyti pasisekusia“.

Pernai kino sales pasiekusiame Matthew Vaughno filme „Žvaigždžių dulkės“ jis vaidino kartu su Robertu de Niro, Michelle Pfeiffer, Peteriu O’Toole’u, Rupertu Everettu.

Nors ir džiaugdamasis, kad gali dirbti šalia gerų bei žinomų aktorių, J. Flemyngas su vos jaučiamo apmaudo gaidele sako didžiuosiuose filmuose negausiantis pagrindinio vaidmens: „Aš niekada nebūsiu pagrindinis aktorius Davido Lyncho ar B. Bertoluccio filme. Jie manęs tiesiog nekvies. Jei filme vaidina B. Pittas ir Cate Blanchett, pagrindinis dėmesys teks jiems. Aš būsiu šalia, bet niekas manęs nepastebi ir vien dėl manęs į filmą neis. Bet man patinka vaidinti, nors ir lieki tarytum anonimas“.

Šie du aktoriai atlieka pagrindinius vaidmenis neseniai baigtoje filmuoti juostoje „Keistoji Bendžamino Batono istorija“ („The Curious Case of Benjamin Button“). Filme apie vyrą, kuris neįprastomis aplinkybėmis pradeda jaunėti, vaidina ir J. Flemyngas, pavadinęs šią juostą geriausiu savo pasirodymu. Tarp kitų aktorių yra ir britų aktorės „Oskaro“ laimėtoja Tilda Swinton bei Julia Ormond.

Kortoms aukoja tik nedideles sumas

Lietuvoje J. Flemyngas buvo matytas ir „Lok, stauk arba šauk“, ir kitame G. Ritchie’io filme „Vagišiai“, kuriame taip pat vaidino B. Pittas. Jo herojus Tomas su trimis bičiuliais „susimeta“ po 25 tūkst. svarų ir vienas iš vaikinų sėda lošti kortomis su nusikalstamo pasaulio šulu.

Žaidimas susiklosto nesėkmingai – vyrukas pralošia ne tik savus ir draugų pinigus, bet ir dar 400 tūkst. svarų, taigi tenka sukti galvą, kaip grąžinti skolą. Britiškos ironijos kupiname filme įtampa kaista, greta azartinių lošimų atsiranda antikvarinių ir naujų ginklų, kanapių plantacijų, tyška kraujas, skamba šūviai.

Anot J. Flemyngo, šioje juostoje spalvos buvo gerokai sutirštintos, tačiau ji nedaug nutolusi nuo realaus gyvenimo, ypač – Rytų Europoje. „Rumunijoje bare mačiau revolveriu ginkluotą apsaugininką, kuris vieną po kito gėrė degtinę ir „Red Bull“. Nuo testosterono sprogstantis durininkas taip pat turėjo pistoletą. Norėjau kuo greičiau dingti iš ten, - prisiminė aktorius. – Niekada gyvenime neturėjau rankose tikro ginklo, nors filmuose daugybę kartų šaudžiau su netikrais“.

Klausiamas, ar galėtų ant stalo padėti viską, jei tektų kortomis sulošti su gyvenimu, pašnekovas purto galvą: „Jokiu būdu. Negalėčiau visko paaukoti, viskuo rizikuoti. Galiu rizikuoti dirbdamas, imdamasis projekto, kuris gali žlugti. Karjera nuolat rizikuoju. Tačiau rizikuoti finansiškai… Kartais apsidairau namuose ir negaliu patikėti, kad visa tai gavau vien iš apsimetinėjimo kitais žmonėmis, lyg žaidžiantis vaikas“.

J. Flemyngas prisipažįsta, kad azartiniai žaidimai jam nesvetimi, – kartais žaidžia pokerį, preferansą, tačiau apsiriboja 20 eurų per vakarą. Jis tikino filmuodamasis „Lok, stauk arba šauk“ ir žaisdamas pokerį su žmonėmis, investavusiais į filmą, pralošė tiek daug, kad keturias dienas teko dirbti už dyką.

Nors ši juosta tapo savotiška aktoriaus vizitine kortele, jis neslepia, kad nesikeičiantis įvaizdis jau šiek tiek pabodo. „Kiekvieną dieną man kas nors pasako ką nors apie tą filmą. Paklausia, ar numečiau tą ginklą, kurį laikiau jo pabaigoje. Atrodo, kad Amerikoje režisieriams ir aktorius renkantiems žmonėms būtina susieti aktorių su kokiu nors vaidmeniu ar filmu, kad būtų paprasčiau identifikuoti. Jiems reikia žinoti, kad čia yra Jasonas iš „Lok, stauk arba šauk“, o čia – Hugh Grantas iš „Ketverių vestuvių ir vienerių laidotuvių“.

J. Flemyngas iš viso nusifilmavo maždaug 40 juostų, vaidino teatre ir televizijos serialuose. Beveik pusė iš šių kino filmų esą nesulaukė didelės sėkmės, todėl jam tam tikra prasme labiau patinka rodytis televizijos ekrane. Mat čia daugiau galimybių, kad darbas neliks nepastebėtas.

Jis taip pat apgailestavo, kad britų kinas, nors neretai kur kas kokybiškesnis nei Holivudo produkcija, įvertinamas nepakankamai. JAV kino industrijoje keliama daugiau triukšmo, todėl lengviau rasti finansavimą ir sukurti daugiau filmų.

Ne tik aktorius, bet ir verslininkas

Vaidyba – ne vienintelis J. Flemyngo užsiėmimas. Aktorius su bičiuliu turi aludę, kuri, kaip pats sako, kartais padeda nenukrypti nuo disciplinos. Aludėje vyksta įvairūs konkursai, akcijos, skaitoma poezija. J. Flemyngas stengiasi nepiktnaudžiauti populiarumu, kad pritrauktų daugiau lankytojų, ir į aludę užsuka tik kelis kartus per mėnesį.

Be to, su kitu „Lok, stauk arba šauk“ aktoriumi D. Fletcheriu, po šio filmo tapusio geru jo bičiuliu, J. Flemyngas žada patys imtis prodiusuoti filmus. Vienas iš jų, pagal aktorių planus, turėtų būti filmuojamas Lietuvoje.

„Žadame su Dexteriu keliauti dirbti į Lietuvą. Tikiuosi, kad per artimiausius mėnesius mūsų projektui užsidegs žalia šviesa, - pašnekovas sukryžiuoja pirštus. – Anksčiau britai dažnai dirbdavo Čekijoje, kai išlaidos joje išaugo, „persikraustė“ į Rumuniją, bet ir ji tapo pernelyg brangi. Be to, yra kai kurių nepatogumų. Kelias iš Bukarešto į kino studiją buvo nutiestas prieš 40 metų. Ten kas savaitę keliuose pasirodo daugybė naujų mašinų. Todėl kelionė, anksčiau užtrukdavusi 40 minučių, dabar tęsiasi 2 valandas. Taip dirbti neįmanoma“.

J. Flemyngas mūsų šalyje dar nėra buvęs, tuo tarpu D. Fletcheris, vedęs lietuvę teatro režisierę Dalią Ibelhauptaitę, čia – dažnas svečias. D. Fletcherį, kuris neseniai nusifilmavo „Žvaigždžių dulkėse“ ir vaidina per BBC rodomame populiariame seriale „Viešbutis „Babilonas“, vilioja lietuvių siūloma palyginti maža kaina ir nebloga darbo kokybė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją