Bandys grąžinti kalbos dovaną

Pačioje šių metų pradžioje Rusija neteko garsaus aktoriaus Aleksandro Abdulovo. Legendinį artistą įveikė vėžys. Šią žinią skaudžiai išgyveno vienas geriausių Aleksandro draugų N. Karačencovas. Deja, savo skausmo vyras niekam negalėjo išsakyti. Po baisios avarijos jis beveik nebekalba. Taip žiauriai likimas pasielgė su tuo, kurio balsą atpažindavo kiekvienas.

Nikolajų prieš kelias dienas pristatė į specializuotą kliniką Sankt Peterburge. Ji priklauso Rusijos mokslų akademijos įkurtam žmogaus smegenis tyrinėjančiam institutui. Ši žinia dar kartą įrodė, kokia sudėtinga yra N. Karačencovo būklė. Patys geriausi Rusijos specialistai bandys padėti aktoriui susigrąžinti gebėjimą kalbėti.

Teatro ir kino garsenybei bei jo žmonai Liudmilai Porginai klinikose buvo įrengta palata, kurioje aktorių visą parą prižiūri specialiai apmokyti slaugytojai. Pranešama, kad Liudmila nuo savo vyro neatsitraukia nė per žingsnį, ir tik naktimis gydytojai ją įkalba pamiegoti atskiroje patalpoje.

„Aš negaliu palikti Kolios vieno. Padedu jam valgyti, rengtis... Dabar jis guli prijungtas prie lašelinių. Gydytojai kol kas pas jį nieko neįleidžia. Kiekvieną dieną Kolia išvežamas specialioms procedūroms, kurių metu su juo dirba logopedai ir neurochirurgai. Medikai tikisi, kad speciali elektros terapija Nikolajui padės susigrąžinti gebėjimą normaliai kalbėti“, - spaudai pasakojo aktoriaus žmona.

Į šią kliniką N. Karačencovui buvo siūloma gultis dar praėjusių metų lapkritį, bet tada vyrą teko guldyti į ligoninę dėl kitų negalavimų. Po 2005 metais įvykusios avarijos nebuvo nė vieno mėnesio, kad Nikolajui nebūtų reikėję kviesti greitosios pagalbos. Kartais net po kelis kartus per mėnesį aktorius atsidurdavo reanimacijoje. Jau trečius metus jis kenčia nuo rimtų širdies veiklos sutrikimų, o ilgesnį laiką koncentruodamas dėmesį aktorius rizikuoja visiškai išsekti.

Tikras stebuklas, kad pernai N. Karačencovas sugebėjo dalyvauti keliuose viešuose renginiuose ir net suvaidinti kelis epizodinius vaidmenis kine. Tiesa, jo personažai neištarė nė vieno žodžio. Ypatinga iškalba pasižymėjęs artistas visus šiuos metus beveik nevaldo liežuvio, o jei ką ir pasako, jo žodžius suprasti ypač sunku. Nenuostabu, kad dėl to aktoriaus veidas visada atrodo labai liūdnas. Likimas atėmė iš jo tai, kas buvo jam brangiausia – galimybę realizuoti savo talentą.

Žmonos atsidavimas

„Aš meldžiu Dievo, kad po šio gydymo Kolia pasveiktų ir visi vėl galėtų pamatyti tą Nikolajų Karačencovą, kurį pažinojo anksčiau, iki tos baisios avarijos...“ - vos sulaikydama ašaras sakė L. Porgina.

Šeimos draugai žavisi Liudmilos atsidavimu savo vyrui. Kad galėtų visą laiką būti toje pačioje palatoje, moteris net bandė įtikinti gydytojus, neva ji taip pat serga nervų liga. Medikai puikiai suprato L. Porginos skausmą ir oficialiai „paskyrė“ ją į vyro palatą. Dabar Liudmila ne tik budi šalia Nikolajaus lovos, tačiau ir nuoširdžiai bando pakelti aktoriaus nuotaiką. Ji pasakoja jam pokštus, primena juokingus nutikimus iš bendros praeities, rūpinasi, kad palatoje nuolat būtų įvariaspalvių gėlių. Moteris taip pat skaito vyrui eiles, palatoje dažnai skamba rami muzika.

„Dabar man svarbiausia, kad Kolia pasitaisytų. Matau, kad jis suluošintas ne tik fiziškai, bet ir dvasiškai. Stengiuosi sugrąžinti jam norą kovoti dėl savo gyvenimo. Kasdien keičiu šukuoseną, rengiuosi dailiomis suknelėmis, kad suteikčiau bent kruopelę džiaugsmo savo vyrui“, - prisipažino L. Porgina.

Tam, kad aktorius galėtų pradėti normaliai kalbėti, į Sankt Peterburgą iš užsienio buvo atvežta speciali gydymo įranga.

„Mes visi tikime, kad didysis Rusijos artistas vėl pradės normaliai kalbėti ir jo sveikata tik taisysis. Juk Nikolajus Karačencovas – visų rusų dievaitis! Todėl mums, medikams, išgydyti šį žmogų yra daugiau nei pareiga“, - spaudai sakė vienas gydyklai vadovaujančių neurochirurgų.

Prieš komą ir po jos

Vienas populiariausių visų laikų Rusijos kino ir teatro aktorių pirmuosius vaidmenis scenoje sukūrė dar 1963 metais. Netrukus jį išgarsino dabar jau legendomis tapę teatro miuziklai „Choakino Murjetos žvaigždė ir mirtis“ bei „Junona ir Avos“.

Unikalus artisto balsas tapo viso Sovietų Sąjungos kino prekiniu ženklu. Per savo ilgą karjerą N. Karačencovas nusifilmavo tokiose klasikinėse juostose, kaip „Dvylika kėdžių“, „Elektroniko nuotykiai“, „Namas, kurį pastatė Sviftas“, „Žmogus iš Kapucinų bulvaro“ ir daugybėje kitų. Prieš keletą metų ir lietuviai žavėjosi puikiu kriminaliniu serialu „Detektyvo Dubrovskio dosjė“, kuriame pagrindinį vaidmenį sukūrė Nikolajus.

Į baisią avariją aktorius pateko 2005 metų vasario 28 dieną. Nesuvaldęs savo automobilio „Volkswagen“, jis rėžėsi į stulpą Mičiurino prospekte Maskvoje. Po šio įvykio N. Karačencovas daugiau nei mėnesį praleido komoje, o gydytojų prognozės buvo pačios niūriausios. Nikolajus gavo labai sunkią kaukolės ir smegenų traumą, jam taip pat buvo sulaužyti šonkauliai. Medikai atliko kelias itin sudėtingas operacijas.

Tačiau jau po kurio laiko Rusijos spauda pranešė, kad „įvyko stebuklas – Karačencovas atsigavo iš komos“. 2005 metų vasarą artistas ėmė pats vaikščioti. „Karačencovas pats, kiek prilaikomas vaikšto, plečiasi jo bendravimo ratas. Jis pats valgo. Kvėpuoja kol kas per vamzdelį, įstatytą atvėrus trachėją“, - buvo pranešama oficialiame aktoriaus tinklalapyje.

Tada spauda džiaugsmingai rašė, kad Nikolajus atidžiai klausosi eilėraščių, Bulato Okudžavos dainų, žiūri televizijos laidas, kartais – vaidybinius filmus. Atrodė, kad viskas krypsta į gerąją pusę. Tačiau po kurio laiko paaiškėjo, kad aktoriaus sveikata pašlijo visam likusiam gyvenimui.

„Jis niekada nebegalės gyventi be nuolatinės medikų priežiūros. Greitoji pagalba kone kas savaitę budi prie jo namų... Tai labai liūdna, bet atrodo, kad ši trauma amžina“, - sakė vienas artimas aktoriaus draugas.

2007 metais Nikolajus pirmą kartą po avarijos užlipo į sceną. Tada tūkstančiai artisto talento gerbėjų susirinko į geriausių aktoriaus dainų kompaktinės plokštelės pristatymą. Prieš kelis mėnesius N. Karačencovas paliko savo delno atspaudą kino studijos „Mosfilm“ šlovės alėjoje. Po abiejų šių viešų pasirodymų aktoriui prireikė medikų pagalbos.

„Vyras neturi teisės sujungti žodžių „aš“ ir „pavargau“. Jis gali vienintelį kartą gyvenime pasakyti „nebeturiu daugiau jėgų“ ir numirti“, - lyg ką nujausdamas, prieš kraupią avariją interviu sakė legendinis aktorius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo.
Žurnalas „Klubas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją