20-metė kaunietė kartu su kitomis 96 gražuolių konkurso dalyvėmis specialiu lėktuvo „Boeing 767" reisu iš Nigerijos sostinės Abudžos sekmadienio rytą buvo parskraidintos į Londoną. Išvykti iš Nigerijos taip ir nesulaukusios konkurso gražuolės buvo priverstos po lapkričio 20 dieną šioje šalyje prasidėjusių neramumų, virtusių žudynėmis.

Spaudimą jaučia ir Anglijoje

Gražuolės įsikūrė Londono oro uosto keturių žvaigždučių viešbutyje „Sheraton Heathrow". Tačiau merginoms ir toliau tenka atlaikyti psichologinį spaudimą.

Londone pasigirsta balsų, jog reikėtų iš viso atsisakyti konkurso. Leiboriste Glenda Jackson pareiškė: „Konkursas turėtų būti atšauktas vien jau pagerbiant žuvusiuosius Nigerijoje. Po šio įvykio „Mis pasaulis" rinkimai nebetenka prasmės".

Kita feministė rašytoja Muriel Gray vakar pareiškė, jog Londono merui Kenui Livingstonui derėtų uždrausti konkursą: „Visiškai pasišlykštėtina, jog Londonas sutiko tapti šitokio farso scena. Man ypač gėda, kad „Mis Anglija" ir „Mis Škotija" vis dar neatsisakė dalyvauti. Maniau, jog jos supratingesnės. Šios merginos demonstruos kruvinus bikinius".

Negalėjo išeiti iš viešbučio

Šiandien visos gražuolės turėtų būti perkeltos į penkių žvaigždučių viešbutį Londono centre. Koks viešbutis priims beveik šimtą gražuolių, iki vakar vakaro dar nebuvo aišku. O.Semenišina vakar sakė esanti patenkinta naujuoju viešbučiu ir prabangesnio jai nereikia. Keliaujant po Nigeriją kartą merginoms teko gyventi be patogumų.

Lietuvos atstovė Londone jaučiasi gerai, bet apgailestauja, kad teko palikti egzotišką Nigeriją. „Tragiškus įvykius Nigerijoje stebėjome per televiziją. Buvo neramu, tačiau mus nuolat ramino, kad joks pavojus negresia, esame saugomos. Tačiau galėjome vaikščioti tik po tą viešbučio aukštą, kuriame gyvenome, ir be leidimo nueiti tik nuo vieno kambario iki kito", - pasakojo O.Semenišina.

Pro viešbučio langus merginos taip pat nieko nematė, nes miestas, kuriame kilo neramumai, buvo už keliasdešimt kilometrų.

Gražuolės jaučiasi kaltos

Konkurso „Mis Anglija" nugalėtoja Daniele Luan taip pat pasakojo, jog visa, ką jos galėjo daryti, - stebėti televizijos transliuojamas riaušes, kurios nenumaldomai artėjo Abudžos link.

„Matėme žūvančius žmones ir žinojome, jog tam tikra prasme jie žudomi dėl mūsų. Be to, buvome visiškai atkirstos nuo pasaulio ir net negalėjome paskambinti namo artimiesiems, nes Nigerijoje neveikė tarptautinis ryšys.

Buvo siaubinga suvokti, jog tavo šeima - daugiau nei už 4800 kilometrų, o žudantys riaušininkai - vos už 160 kilometrų".

„Mis Škotija" Paulą Murphy irgi buvo išgąsdinta: „Visas tas dienas tiesiog sėdėjome viešbutyje ir verkėme. Neįsivaizduojate, kaip mums iškart palengvėjo, kai pagaliau sulipome į lėktuvą. Ačiū Dievui, jog buvo nuspręsta perkelti konkursą".

Įsiuto dėl Mahometo

Prieš konkursą kai kurių šalių atstovės atsisakė dalyvauti rinkimuose - protestavo prieš Nigerijoje veikiantį šariato įstatymą, tomis dienomis myriop pasmerkusį nigerietę Aminą Lawal. Moteris turėjo būti užmušta akmenimis už tai, jog susilaukė nesantuokinio kūdikio, o mirties nuosprendis atidėtas ligi tol, kol pasmerktoji pagimdys.

Konkursas buvo nepriimtinas ir daugeliui musulmoniškų pažiūrų Nigerijos gyventojų. Į Nigeriją atvykusias gražuoles supo sukarinta apsauga, tačiau ir ji galėjo pasirodyti nepakankama po to, kai lapkričio 16 dieną laikraščio „This Day" žurnalistė Isioma Daniel pareiškė, jog jei pranašas Mahometas būtų gyvas, jis pats mielai vestų kurią nors konkursančių.

Daiktams susidėti - valanda

Į Londoną konkursantės atskrido sekmadienį 8 valandą ryto, tačiau viešbutį pasiekė tik apie vidurdienį. Daug laiko užtruko, kol buvo iškrautas milžiniškas gražuolių bagažas.

"Mis Lietuva" į gražiausios pasaulio merginos rinkimus atvažiavo su trimis lagaminais, dar atsivežė kompiuterį, kankles ir dėžių su skrybėlėmis.

Nigerijoje merginos visus daiktus buvo išpakavusios ir sukabinusios į spintas, kai ankstyvą šeštadienio rytą joms buvo duota viena valanda pasiruošti išvykti.