„Kada nors ji pasieks patį muzikos dugną. Ir tas „kada nors“ jau visai čia pat...“ - taip apie savo dukrą kalbėjo Mitchellas Winehouse'as. Pataisykime: „gerutė“ dukrelė Amy jau pasiekė šį dugną. Tačiau matyti, kad dugnas – dvigubas, nes skandalingiausia dešimtmečio britų dainininkė savo veiksmais siekia nusileisti dar giliau. Deja, ne visada linksma populiariosios muzikos istorija parodė, kad ten laukia tik mirtis.

Savižudybė? Amy ne kartą tai jau „išbandė“. Narkotikų perdozavimas? Greičiausiai... Kvaišalai šiai merginai tapo kasdienine duona. Tad kiek ilgai Amy savo balsu kerės, o elgesiu šiurpins gerbėjus?

A. Winehouse gimė Londone, žydų šeimoje. Jos tėvas Mitchellas – taksi vairuotojas, o motina Janis – farmacininkė. Tad vaistinių cheminių medžiagų tvaikas Amy pažįstamas nuo kūdikystės. Mergaitė augo pavojinguose Anglijos sostinės priemiesčiuose, todėl privalėjo išmokti „grubumo abėcėlę“, kad galėtų apsiginti ir atsikirsti. 13-os metų ją tėvai išleido į teatro studiją, tačiau iš jos padauža mergaitė buvo išspirta. „Ji nepritampa prie kolektyvo“, - buvo paaiškinta tėvams. Gal kitus vaikus išgąsdino tai, kad būdama tokio amžiaus ji jau turėjo auskarą nosyje?

Vos sulaukusi dešimties, Amy pajuto nesutramdomą aistrą dainuoti. Ilgai negalvojusi, mergaitė su kiemo draugais įkūrė repo grupę „Sweet 'n' Sour“. 13 metų ji gavo dovanų gitarą ir kibo mokytis ja groti. 16 metų A. Winehouse jau profesionaliai dainavo, pritardama sau gitara, rašė dainas ir iš to sugebėjo net užsidirbti pinigų. Galiausiai jos tuometinis vaikinas Tyleris Jamesas nusiuntė kelis Amy įrašus muzikos kompanijai „A&R“. Tada viskas ir užvirė...

2003 metais pasirodė pirmasis Amy dainų albumas „Frank“, iš karto virtęs muzikine Britanijos sensacija, nominuotas keliems garbingiems apdovanojimams ir tapęs du kartus platininiu. Jaunos atlikėjos balsas pakerėjo visus. Net ir tie, kuriems A. Winehouse muzikos stilius nepatiko, pripažino, kad mergina turi baltaodei nebūdingos „spalvos“ balsą. Kritikų prognozės: pati šviesiausia ateitis, milijonai gerbėjų, apvalios sumos sąskaitoje.

Šlovė, kvaišalai ir vestuvės

Pinigų ir gerbėjų jaunuolė sulaukė iš karto. Tačiau šviesią jos ateitį apgaubė milžiniškas klaustukas, apibarstytas baltais milteliais ir subadytas adatomis. Reikia pažymėti, kad milijonus gerbėjų visame pasaulyje Amy priviliojo ne tik savo balsu, bet ir išvaizda. Nuo mažumės puoselėjusi savo unikalų stilių, dabar ji virto kažkuo tarpiniu tarp Mirtišės iš „Adamsų šeimynėlės“, XX amžiaus pradžios Holivudo kino žvaigždės ir japoniškų animacinių filmų personažo. Tokį postmodernų įvazdį tik sustiprino nuolat apdujęs žvilgsnis, subraižytos ir subadytos rankos...

Tik įpuolusi į šlovės pasaulį, Amy įpuolė ir į narkotikų liūną, iš kurio negali išsikabarnoti jau keleri metai. Britų spaudoje dainininkė gavo Amy Prieglaudos pravardę dėl savo nuolatinių nesėkmingų bandymų atsikratyti potraukio narkotikams ir alkoholiui. Beje, nei vienai pastarojo dešimtmečio muzikos žvaigždei britų spauda neskyrė tiek daug dėmesio, kiek A. Winehouse.

Narkotiniu Amy gyvenimo palydovu tapo kvaišalams neabejingas jos vyrelis Blake'as Fielderis-Civilas (25). Poros vestuvės šiemet tapo tikru skandalu, nes dvejus metus su Blake'u draugavusi Amy, prieš pat tuoktuves buvo triukšmingai su juo išsiskyrusi. Netrukus po vestuvių Amy buvo atgabenta į ligoninę ištikta komos, nes padaugino heroino, kokaino, ekstazio, ketamino, degtinės ir viskio „kokteiliuko“. Nors pora interviu nuolat teigia, kad bando kapstytis, tačiau iš reabilitacijos klinikos, į kurią kartu išvažiavo gydytis po to, kai Amy grįžo iš ligoninės, jie pabėgo vos po penkių ten praleistų dienų. Ir tai audringai tai atšventė bare...

Po to sekė visa virtinė skandalų. Dėl „sveikatos“ problemų atšauktas Amy koncertinis turas Europoje, areštas Norvegijoje dėl neteisėto narkotikų laikymo, problemos dėl JAV vizos, sujaukusios dainininkės planus sugroti daugybę koncertų Amerikoje, triukšmingos narkomanų porelės muštynės, o visai neseniai, dainininkės namuose Londone atlikta policijos krata, po kurios buvo suimtas jos vyras Blake’as. Dabar „normaliam“ vedybiniam gyvenimui ėmė grasinti britų teisėsauga. Ji įtaria B. Fielderį-Civilą žmogaus užpuolimu. Kadangi dainininkės vyras bandė trukdyti bešališkai nagrinėti bylą, jį teko uždaryti.

Smerkiama ir apdovanojama

Dainininkės gyvenimo būdas – tikras galvos skausmas jos tėvams. Tačiau rimčiausių priemonių ryžosi imtis jaunuolės ušviai. Jie viešai paragino A. Winehouse gerbėjus nepirkti dainininkės įrašų, neiti į jos koncertus ir apskritai ignoruoti šią merginą. Tai, pasak jų, būtų vienintelis būdas paraginti Amy imtis rimtų priemonių susitvarkyti savo ir vyro gyvenimus. Priešingu atveju, uošviai prognozuoja tragišką šios skandalingos garsenybės gyvenimo baigtį.

Atšaukti planuoti koncertiniai turai, nesuvaidintas epizodinis vaidmuo naujame filme apie Džeimsą Bondą „Bond 22“ ir sugriuvę planai įrašyti šiam filmui dainą – tokia yra nesibaigiančio savęs žudymo kaina.

Liudininkų teigimu, net šių metų MTV Europos apdovanojimų ceremonijoje A. Winehouse dainavo gerokai apsvaigusi. Atsiimdama kolegų muzikantų ir muzikologų teikiamą apdovanojimą „Atlikėjų pasirinkimo“ kategorijoje dainininkė tesugebėjo išlementi „ačiū“ ir atrodė taip, tarsi nesusigaudytų kur esanti ir ką veikianti.

Pati atlikėja teisinosi, kad ji tiesiog pervargo per savo koncertinį turą po Europą. Tačiau britų spauda tvirtina, kad šis „nuovargis“ Amy pasireiškia visai ne dėlto. Prieš kelias dienas garsusis dienraštis „The Sun“ publikavo nuotrauką, kurioje aiškiai matosi, kad nuo A. Winehouse nosies nedingsta baltų miltelių žymės...

Po to, kai spaudoje taip pat pasirodė nuotraukos, kuriose Amy yra be grimo, garsus žurnalas „Maxim“ dainininkę įtraukė į pačių neseksualiausių gyvų moterų penketuką. Jame merginą aplenkė tik „Sekso ir miesto“ žvaigždė Sarah Jessica Parker.

Tačiau nepaisant visų skandalų ir nuopolių, A. Winehouse muzika pasaulyje vis dar vertinama labai gerai. Naujausias atlikėjos albumas „Back to Black“ jau gavo krūvą apdovanojimų, neprapuola iš viso pasaulio perkamiausių albumų sąrašų viršūnių ir krauna narkomanei turtus. Dar daugiau, prieš keletą dienų paaiškėjo, kad britė nominuota net šešiems prestižiniams „Grammy“ apdovanojimams, įskaitant metų įrašo, metų albumo ir metų dainos kategorijas. Šių apdovanojimų ceremonija įvyks kitų metų vasario 10 dieną Los Andžele.

Jau dabar muzikos kritikai neabejoja, kad iš šios ceremonijos Amy išeis iškėlusi pergalės ženklą simbolizuojančius du pirštus. Nebent dainininkė nesugebės pakelti rankos, nes bus per daug apdujusi, kad suvoktų, kur ji yra...

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo.
Žurnalas „Klubas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją