Vytautas Juozapavičius-Zenka, muzikos agentūros „Aeromuzika“ vadovas, tikino, kad švenčių periodas atlikėjams atneša dideles sumas pinigų.

„Yra grupių, kurios per vakarą sugeba surengti penkis pasirodymus. Tačiau tai nereiškia, jog už kiekvieną koncertą jos gaus tokią pačią sumą pinigų. Oficialūs honorarai yra viršutinė riba, bet dainininkas gali priimti ir mažiau mokamą pasiūlymą, jei mato, kad spės į koncertą. Žodžiu, tai lengvi pinigai“, – užkulisių įdomybes atskleidė agentūros vadovas.

Per Kūčias nedirba

„Mano žiniomis, Bendžių grupės Naujųjų metų naktį sugebėdavo aplakstyti tris vietas skirtinguose miestuose“, – apie žinomą muzikos agentūrą „Cactus”, kuriai priklauso grupė „Mango”, atlikėjas Andrius Rimiškis, sakė V.Juozapavičius ir pridūrė, jog vienintelė diena, kai dainininkai nedirba – Kūčių vakaras.

Anot jo, pasirodymai per Kalėdas šiek tiek pigesni, nes šis vakaras skaičiuojamas prie tarpušvenčio, o Naujuosius visi švenčia tik vieną dieną.

„Kaina visada yra derybų reikalas, tačiau nuo to, ar koncertas vyks 21valandą, ar valandą po Naujųjų, honoraro dydis turbūt nesiskirs, – sakė V.Juozapavičius. – Nuo pernai šventinių honorarų dydis išaugo 20 procentų, tačiau tiek kilo ir degalų, ir duonos kainos, tad nėra ko stebėtis.“

Šventės – nuolatinis darbas

„Toliau nei Kaunas nesame nuvažiavę“, – tikina Gintaras Bendžius, besirūpinantis grupių „Mango“, „Raketa“ bei atlikėjų Andriaus Rimiškio ir Amberlife’o vadyba. Pramogų pasaulio ryklys liūdnai juokavo jau 15 metų nešvenčiantis Naujųjų metų, nes tuo metu dirba.

Šiemet dėl užsakymų labiausiai pasisekė A.Rimiškiui – Naujųjų metų naktį buvusio „keliečio“ laukia trys koncertai. Visi viename mieste – Kaune. „Kai tenka rinktis, kurį užsakymą priimti, pirmenybę teikiame arčiau esančiame mieste. „Mango“ merginoms pasisekė – per Naujuosius jos koncertuos Klaipėdoje“, – planus atskleidė G.Bendžius.

Prodiuseris pridūrė, kad dažnai būna taip, jog „vienais metais atlikėjai koncertuoja Klaipėdoje, o kitais, vos po kelių valandų, – Palangoje ar Nidoje“.

Rimiškis – Kalėdų Senis?

„Muzikantai dirba, o visi kiti švenčia – kodėl jie tą vakarą negali uždirbti daugiau? Juk ir įėjimas į klubus šventinę dieną kainuoja keliskart daugiau“, – įsitikinęs prodiuseris.

Paklaustas, kokio ilgio programos galima tikėtis užsisakius atlikėją šventei, G.Bendžius buvo lakoniškas: „Tokios kaip įprastai.“

Jis prisiminė, kad pernai „Mango“ koncertavo vienose vestuvėse ir merginų pasirodymas truko 2,5 valandos – per tą laiką jos spėjo atlikti beveik visą savo repertuarą, tačiau įprastai pasirodymo trukmė – apie valandą. Ar galime tikėtis, jog Andrius pasipuoš Kalėdų Senelio, o „mangės“ – Snieguolės kostiumais? Už papildomą kainą galbūt, tačiau tai nebūtina.

„Dar prieš prasidedant švenčių maratonui pasirūpiname, jog atlikėjai atrodytų kalėdiški. Be to, nuo lapkričio vidurio į dainų repertuarą įtraukiame kūrinių apie žiemą“, – tikino vienas garsiausių Lietuvos prodiuserių.

Po „Eurovizijos” – didesnė kaina

Antrą vietą dienraščio L.T. paskelbtame kainoraštyje šiemet užima grupė „4Fun“. Kolektyvo vokalistė Julija Ritčik sakė, kad jau dabar gruodžio mėnesiui suplanuoti aštuoni koncertai.

„Negaliu teigti, jog užsakymų po mūsų pasirodymo „Eurovizijoje“ padaugėjo. Jų maždaug tiek pat, tačiau honoraras išaugo pusantro karto. Naujųjų metų naktį koncertuosime tik kartą. Išsiplėtė mūsų šventinių koncertų geografija: pasirodysime Kaliningrade ir Odesoje, anksčiau ten groti neteko“, – sakė ji.

„Pelenai” karštligei nepasiduoda

Ne visos grupės pasiduoda švenčių karštligei. V.Juozapavičius stebėjosi, kad „Pelenai“ – bene vienintelis kolektyvas, nekoncertuojantis per šventes: „Mano žiniomis, prieš ketverius metus šios grupės koncertas Naujųjų metų naktį kainuodavo 15–17 tūkstančių.“

„Pelenų“ lyderis Česlovas Gabalis, išgirdęs, jog jie – kone vieninteliai, nusprendę nepasinaudoti galimybę užsidirbti per šventes, neslėpė nuostabos: „Geras! Mes vieninteliai? – dar kartą perklausė atlikėjas ir gūžtelėjęs pečiais pridūrė: – Juk negali uždirbti viso pasaulio pinigų. Tiesiog noriu pabūti su šeima. Noriu švęsti, o ne dirbti per šventes, tad nei pirmą Kalėdų dieną, nei per Naujuosius nepasirodysime scenoje.“

Dainininkas tikino, kad jų vadybininkas nekoncertuoti nusprendusios grupės perkalbėti nebandė: „Kam plėšytis – juk užsakymų pakanka ir lapkričio, ir gruodžio mėnesiams“, – šypsojosi Č.Gabalis.