Be stiprių vaistų Gabrielė neišsiverčia, tačiau jų griebiasi tik būtinybės verčiama – iš pradžių išbando laiko patikrintas liaudiškas priemones.

Gydosi šalčiu

G.Bartkutė sakė, kad patarimų, kaip kovoti su migrena, aplinkiniai jai negaili. Neseniai viena kolegė patarė moteriai prisileisti į vonią labai šalto vandens iki pusės blauzdų ir po jį braidyti kaip gandrui – pastovint tai ant vienos kojos, tai ant kitos. Mat išstovėti ilgai abiem kojomis lediniame vandenyje sunku. „Tuomet šiek tiek paguliu, ir iš tiesų būna geriau. Šaltas vanduo išjudina kraujotaką, todėl skausmas nurimsta, – tikino moteris. – Kartais galvos skausmas užeina netikėtai, kaip priepuolis, bet greitai ir praeina, o kartais migrena trunka kelias dienas. Tuomet keletą kartų per dieną visą galvą ištrinu truputį pašildyta degtine. Darau tai vatos tamponu, tačiau trinu labai stipriai, kad išjudinčiau galvos kraujotaką. Taip pat susižinojau, kur yra masažiniai taškai galvos srityje, smilkiniuose, viršugalvyje. Kai migrena praeina, iškart ją pamirštu. Tačiau kai prasideda – prisimenu visus įmanomus gydymo būdus.“

Anot Gabrielės, migrenos priepuolių dažnumas priklauso nuo įtampos darbe. Kai moteris jaučiasi pervargusi, persitempusi – lauk ligos. O štai per atostogas užklumpa retai.

Nuo migrenos – kokteilis

Pirmuosius galvos skausmus G.Bartkutė pajuto būdama 10–12 metų. Tada medikai viską suvertė brendimo amžiui. Po kurio laiko jie iš tiesų praėjo, tačiau maždaug nuo 22-ejų skausmai atsinaujino. „Tuomet dar nelabai žinojau, kas yra migrena. Net į medikus nesikreipiau. Kadangi paprasti vaistai nuo skausmo neveikė, viena vaistininkė pasiūlė išbandyti kitokias tabletes. Jos man ir padėdavo. Pas gydytoją apsilankiau visai neseniai – norėdama sužinoti, ar nėra kokių nors naujų priemonių nuo galvos skausmo. Tada ir sužinojau, kad man migrena“, – pasakojo laidų vedėja.

Kelis kartus jai teko ir į ligoninę užsukti – kaip pati Gabrielė juokėsi, „migrenščikų“ kokteilio susileisti. Šį terminą moteris išgirdo iš vieno gydytojo. Užsitęsus migrenai, į veną leidžiamas analginas, cerukalis ir kraujagysles plečiantys vaistai.

Patirtis užgrūdino

G.Bartkutė tikino, kad jai ne kartą teko dirbti kenčiant didžiulį galvos skausmą, tačiau pašaliniai to nė nepastebėjo. Dažnai televizoriaus ekrane pasirodanti moteris visada atrodo žvali ir džiugina aplinkinius šilta šypsena.

„Žinoma, galvos skausmas nuotaikos nepakelia, tačiau padeda žinojimas, kad tai laikina. Teko dirbti ir su migrena, ir su 39 laipsnių temperatūra. Ir ne tik dirbti, bet ir važiuoti į darbą iš Klaipėdos į Vilnių bei atgal. Galiu drąsiai sakyti – ilgametė patirtis užgrūdina, – prisipažino pašnekovė ir patikino niekada nebandanti tablete nuo skausmo apsidrausti iš anksto: – Kam be reikalo teršti organizmą vaistais? Piliulę įsimetu tik į rankinę, jei prireiktų.“

Kenčia beveik visi

Anot medikų, galvos skausmus bent retkarčiais kenčia daugiau kaip 90 proc. žmonių. Dažnai jie trunka trumpai. Dėl pagirių atsirandantis galvos skausmas praeina po kelių valandų, o atsiradęs sergant infekcinėmis ligomis – pasveikus nuo šių ligų. Vis dėlto dažnai galvos skausmų priežastys lieka nežinomos.

„Atsiradus tokiam negalavimui pirmiausia būtina peržiūrėti savo režimą: ar pakankamai laiko skiriate poilsiui, ar reguliariai maitinatės, ką valgote. Dažniausiai galvos skausmai kamuoja tuos, kuriems trūksta seratonino – vadinamojo džiaugsmo hormono. Kuo žmogus dažniau nervinasi, skuba, niurna, tuo šio hormono išskiriama mažiau. Todėl pacientams visada sakau – pasižiūrėk į veidrodį ir pasakyk, ar sau patinki. Šiuo atveju moterims paprasčiau. Jos gali išsklaidyti blogą nuotaiką vien pasidažydamos ir apsivilkdamos patinkantį drabužį“, – šmaikštavo Kauno klinikų Neurologijos klinikos gydytojas dr. Antanas Vaitkus.

Priežastys neaiškios

Kas sukelia migreninius galvos skausmus, gydytojai iki šiol ginčijasi. Aišku viena – priepuolio metu kraujagyslės galvoje iš pradžių susitraukia, po to plečiasi sukeldamos galvos smegenų kraujotakos sutrikimą. Tačiau dauguma medikų įsitikinę, kad šiuos kraujagyslių pokyčius neretai sukelia nervų sistemos sutrikimai.

Geriausias būdas suvaldyti migreną – priepuolio metu kelias valandas pamiegoti. Kovoti su migrena beprasmiška – tuomet priepuolis tik užsitęsia. Kai kuriems žmonėms padeda maistas, tačiau kiekvienu atveju skirtingas – pradedant duonos rieke, baigiant gabaliuku šokolado, limonadu ar arbata su citrina.

Visada turėkite vaistų, kad pajutę artėjantį priepuolį iš karto galėtumėte juos išgerti. Kuo anksčiau tai padarysite, tuo efektyvesnis bus jų poveikis. Migrenos priepuolio metu skrandis veikia blogiau.