Oficialaus rašto negavo

„Puiki dovana gimtadienio proga“, - ironizavo Edita, trečiadienį šventusi savo 28-ąjį gimtadienį. Tarptautinė sportinių šokių federacija (IDSF), atsižvelgusi į Sporto arbitražo teismo Lozanoje sprendimą, nutarė, kad Edita Daniūtė ir Arūnas Bižokas neturi teisės vadintis pasaulio čempionais. Italų spaudoje jau rašyta: titulas atiteko italams Silviai Pitton ir Paolo Bosco.

Arbitražas prieš kelias savaites nusprendė, kad IDSF teisėtai už sibutramino vartojimą trims mėnesiams diskvalifikavo E.Daniūtę. Tačiau Kauno „Sūkurio“ šokėjams tas pats teismas praėjusį lapkritį leido dalyvauti pasaulio čempionate, kuriame Edita ir Arūnas laimėjo aukso medalius.

„Turbūt taip ir bus, bet aš tokio sprendimo dar nežinau, - liūdnokai gūžtelėjusi pečiais pripažįsta Edita, nors oficialaus rašto, kad jų titulas atimamas, Lietuva dar negavo. – Svarbu, kad visi matė, žino, jog mes tapome pasaulio čempionais“.

Vėl kreipsis į teismą

Iš IDSF Edita ir Arūnas gavo tik medalius. Edita pikta: ką jie dar gali prarasti? Medalius? Bus išbrauktos pavardės? Realiai: už pergalę Lietuvos kūno kultūros ir sporto departamento skirtą 15000 litų premiją.

„Neatiduosiu“, - vėl prisiminusi medalį tikina E.Daniūtė, nors ji labiau didžiuojasi Anglijoje vykstančio prestižinio Blekpulio šokių festivalio laimėtojų titulu. Ji vis dar negali atsikvošėti po arbitražo sprendimo ir nuolat kartoja: „Neteisybė, neteisybė.“

Ji ir A.Bižokas įsitikinę, kad vėl kreipsis į teismą: „Tiesa, tai - labai brangu. Mūsų advokatas iš Londono rekomendavo žinomą tokių sporto įvykių advokatą iš Šveicarijos.

Šią savaitę su juo susisieks ir pasakys, kiek kainuos jo darbas.“

Labiausiai šokėja apgailestauja, kad daug tenka iškentėti rugsėjo mėnesį turėsiančiam gimti jos ir Mindaugo vaikeliui.

Į ligoninę kartu su vyru

Net ketindama išeiti į profesionalus ir kitų metų sausio mėnesį besirengianti dalyvauti varžybose E.Daniūtė vis dar nemėgsta žvelgti į priekį.

Antradienį susitiko su JAV gyvenančia ir beveik prieš dvejus metus sūnelį pagimdžiusia drauge Sandra, vis dar treniruoja šokių poras. Paskutinį kartą, slėpdama pūpsantį pilvą, oficialiai šoko birželio 1 dieną Blekpulyje.

„Taip, sukuosi ir su pūpsančiu pilvuku, - nusijuokia, kalbėdama apie 28 savaičių nėštumą. 9 kilogramus priaugusi Edita pripažįsta, kad tai nėra itin malonu, nes kūnas keičiasi neatpažįstamai. – Turiu pasiūlymą rugpjūčio 12 dieną skristi treniruoti porų į Krasnojarską. Teks konsultuotis su gydytoja.“

Sportuodama ji jaučiasi labai gerai: vis dar bėgioja krosą, vaikšto į aerobiką.

„Jis negali uždrausti man sportuoti, - juokiasi, žiūrėdama į savo vyrą – STT Kauno valdybos darbuotoją, 29 metų M.Vasiliauską. Mindaugas žino, kad nesportavusi jaučiu depresiją, guliu lovoje ir viską matau juodomis spalvomis.“

Ji užjaučia neseniai sunkią traumą gavusį vyrą: žaidžiant krepšinį Mindaugui trūko meniskas ir įplyšo raiščiai. Bet šokėja nepiktdžiugiškai juokiasi: „Labai gerai, dabar abu vaikštome į ligoninę ir dažnai būname kartu“.

Susipyko su žuvimi

Galvodama jau ne tik apie save E.Daniūtė stengiasi niekuo nepiktnaudžiauti. Būsimoji mama net sumažino jos mėgstamos kavos, kurią geria ir dėl žemo spaudimo, dozę: per dieną - tik du puodeliai.

„Pirmaisiais nėštumo mėnesiais kažkas buvo pasidarę: nenorėjau normalaus maisto, o valgiau tik picas, batonus ir bulves“, - nusikvatoja.

Jogurtas, vištiena, veršiena, jautiena - šokėja stengiasi paįvairinti maistą, nors pirmaisiais mėnesiais valgydama žuvį jautėsi prastai, ją dažnai pykino.

„Susipykau su savo mėgstama žuvimi“, - juokiasi ir pasidžiaugia, kad dabar labai tinka mūvėti džinsus pažemintu liemeniu.

Jau ne „Editka-banditka“

Nemėgstanti planuoti šokėja prasitaria, kad galbūt dalyvaus World Dance Council (WDC) rengiamame pasaulio mėgėjų čempionate: „Tiesa, tai tik lapkričio mėnesį. Ir tai priklausys nuo vaikučio ir mano sveikatos. O labiausiai noriu pasirengti sausio mėnesį dalyvauti profesionalų varžybose.“

Kresteli ilgais garbanotais plaukais ir dabar tik šypsosi, prisiminusi didelį savo norą nusikirpti plikai ir atrodyti it airių dainininkė Sinid O’Konor: „Jau nenoriu. Tėvai - neleistų, Mindaugas - neleistų: jam nepatinka trumpaplaukės moterys. Bet gal po gimdymo prasidės depresija ir nusiskusiu plikai?“

Edita švelniai užjaučia jos nuotaikų kaitą išgyvenantį vyrą. Ir pasidžiaugia, kad pavyko trumpai pailsėti ir išsimiegoti Kretoje. Tai buvo balandžio 12 dieną susituokusių mylimųjų medaus mėnuo. Edita juokiasi: „Bet koks čia medus, jei aš nėščia?“

E.Daniūtė, pasak draugų, visur eina, viską daro. Tačiau pati šokėja prisipažįsta, kad ji jau nėra „Editka-banditka“, kaip ją vadina draugai: „Tapau ramesnė, santūresnė. Pasikeitė požiūris į amžių.“

Švęsdama 25-ąjį, 26-ąjį, 27-ąjį gimtadienį Edita nuogąstavo, kad tampa „tokia sena“: „Tačiau vaiko gimimas nurašo visus metus. Vis dėlto esu dar labai jauna.“