Koncertai, gastrolės, važinėjimai iš vieno miesto į kitą – žvaigždžių gyvenimo kasdienybė. Sunku būti priklausomam nuo vadybininkų, muzikantų ar bičiulių, todėl žinomi žmonės, kaip ir visi mirtingieji, lanko vairavimo kursus bei laiko egzaminus vairuotojo pažymėjimui gauti.

Išlaikyti nepavyko

Maždaug prieš pusmetį vairuoti nuosavą automobilį „Renault“, kuris jau senokai stovi kieme, nusprendė atlikėjas Hokšila Andradė. Prieš tiek laiko rimtai nusiteikęs vaikinas užsirašė į vairavimo kursus, vartė reikiamą literatūrą. „Jei esi protingas, gali ir namuose pasimokyti. Kelyje juk esu jau seniai, ženklus ir taisykles žinau dar nuo važinėjimo autostopu laikų“, – L.T. sakė dainininkas.

Eksternu išsilaikyti egzaminus ir gauti vairuotojo pažymėjimą nutaręs Hokšila, pasirodo, neįvertino savo galimybių. Po dviejų nesėkmingų bandymų išlaikyti teorijos egzaminą atlikėjas nuleido rankas. „Pats kaltas, neįdėjau jokio darbo“, – dabar jau prisipažįsta H.Andradė.

Šiuo metu dainininką Vilniaus gatvėse nuolat galima pamatyti minantį dviračio pedalus. Pasak vaikino, automobilis jam reikalingas tik tada, kai važiuoja į koncertus – juk reikia kažkur įrangą, gitaras sukrauti. Tokiais atvejais vairuotoja tampa atlikėjo draugė.

Daugybę kilometrų dvirate transporto priemone numynęs H.Andradė vis dėlto nespjauna į šulinį ir nesako, kad dėl vairuotojo pažymėjimo jau sudėjo ginklus. „Anksčiau ar vėliau vis tiek reikės išsilaikyti“, – atsiduso dainininkas.

Radži mėgsta negalvoti

Vairuoti automobilį veržiasi ir šiuo metu tarp Vilniaus ir Panevėžio bei kitų miestų, kuriuose koncertuoja, nuolat migruojantis „Kelio į žvaigždes 2“ dalyvis atlikėjas Radži. Devyniolikmetis vaikinas prieš savaitę Panevėžyje pradėjo lankyti vairavimo kursus. „Užteks taksi važinėti. Visi bendraamžiai vairuoja automobilius, aš vienas toks“, – L.T. pasakojo dainininkas, visai neseniai išleidęs pirmąją savo kompaktinę plokštelę „Ką daryt?“.

Apie nuosavą automobilį svajojantis Radži kol kas nėra tvirtai apsisprendęs, kokios mašinos nori. Patarimo vaikinas klaus krikšto tėvelio. „Nežinau dar, gal norėčiau „Volvo C60“, – svarstė atlikėjas. Vaikinas tikrai žino, kad būsimas jo automobilis turi būti su automatine pavarų dėže. „Teises laikysiu automobiliu su mechanine pavarų dėže, kad mokėčiau, bet arčiau širdies vis dėlto automatinė, todėl pirksiu tokią mašiną. Galvoti mažiau reikia, o aš mėgstu daug negalvoti“, – L.T. pasakojo Radži.

Atlikėjas nemano, kad automobiliai su automatine pavarų dėže labiau tinka moterims. Nuosavai mašinai atlikėjas ketina išleisti ne daugiau kaip 4 tūkstančius eurų (apie 13 800 litų). „Iš pradžių užteks. Baisu, kol nesu gerai išmokęs, pirkti brangesnį automobilį. Juo labiau kad gyvenu Panevėžyje, kvartalas taip pat ne geriausios reputacijos“, – sakė atlikėjas.

Legaliai vairuos jau greitai

Arčiausiai nuosavo automobilio vairo šiuo metu yra atlikėjas Vaidotas Valiukevičius, geriau pažįstamas kaip Milano. „Nėra čia ko girtis, kai tau 26-eri ant nosies, o tu tik dabar mokaisi vairuoti“, – juokėsi Vaidotas. Iki šiol vaikinas važinėdavo taksi, jį pavėžėdavo draugai ar vadybininkas. „Visuomeniniu transportu nustojau važinėti, nes žmonės atsisuka“, – juokėsi sparčiai populiarėjantis dainininkas.

Teorines žinias Milano pasitikrino dar praėjusių metų spalį – egzaminas išlaikytas ir pamirštas. Aukštąjį išsilavinimą turintis atlikėjas teorijos mokėsi savarankiškai. „Nelabai ir mokiausi, nes per tiek metų visus kelio ženklus ir taisykles jau žinojau. Neįmanoma viso to nemokėti“, – mano atlikėjas. Užmetė šį reikalą V.Valiukevičius prasidėjus projektui „Ledo žvaigždės“, po to paniro į naujo albumo įrašus. Tačiau atšilus orams Milano nusprendė, kad teises turėti tikram vyrui privalu ir tai padaryti reikia kuo greičiau.

Vaikinui liko tik viena praktinio vairavimo pamoka ir jau kitą savaitę jis galės registruotis laikyti vairavimo egzaminą. „Vairuoti sekėsi puikiai, suprantu, kas yra mašina ir kokiu principu ji valdoma“, – L.T. pasakojo Milano, nepraktikuojantis nelegalaus vairavimo be vairuotojo pažymėjimo.

Paklaustas, kokį automobilį ketina pirkti, Milano kiek sutriko: „Apie tai dar nemąsčiau. Žiūriu praktiškai – kad būtų ekonomiškas, vadinasi, nebus su galingu varikliu ir didelis. Man reikia mašinos važinėti mieste, kuri nenaudotų daug benzino, – prasitarė atlikėjas. – Pirmas automobilis nebus naujas, kad nebūtų gaila, jei nubrozdinčiau. Nors su automatine pavarų dėže yra lengviau, iš pradžių ketinu pavažinėti su mechanine.“

Nori pasilengvinti gyvenimą

Liepos mėnesį į vairavimo kursus užsirašyti ketina ir dizaineris M.Petruškevičius. „Turėdamas vairuotojo pažymėjimą gerokai pasilengvinčiau gyvenimą. Nereikėtų draugų prašyti, taksi kviesti ir kartais be proto ilgai laukti“, – L.T. pasakojo nuolat visur skubantis Mantas.

Pasak M.Petruškevičiaus, jo gyvenimo tempas ir krūva drabužių tiesiog verčia pasirūpinti nuosavu transportu. „Atsibodo su skudurų maišais lakstyti. Turėsiu kur juos susikrauti ir nereikės gatvėmis bėgioti su krepšiais. Be to, taksi labai brangiai kainuoja“, – motyvus, kodėl nusprendė mokytis vairuoti, atskleidė dizaineris.

Savo automobilio Mantas labai trokšta. „Norėčiau ir be teisių, bet negaliu“, – juokavo vaikinas. Dizaineriui svarbu, kaip atrodys jo mašina, o techninį reikalavimą kol kas M.Petruškevičius turi vieną – automatinė pavarų dėžė, kad nebūtų sudėtinga vairuoti.

„Prastos mašinos nenoriu, geriau jau su taksi pavažinėsiu, – L.T. pasakojo Mantas. – Galbūt ir padėvėtą, bet vis tiek kokią stilingesnę. Daug žmonių vežioti neketinu, todėl noriu sportinio dviviečio nedidelio automobilio. Gal kokią „Toyota“, „Mercedes“ ar „Audi“. Tikiuosi, kad bus juoda arba sidabrinė.“