Psichoterapeutas Olegas Lapinas:
„Mano svajonių atostogos būtų su šeima aplankyti Viduržemio jūros šalis, po to grįžti namo, patikėti pinigų uždirbimą žmonai, susirgti gripu, ir kokią savaitę tik gerti imbiero arbatą bei skaityti Astridos Lindgren knygas“.

Penkis kartus stipriausias pasaulio žmogus Žydrūnas Savickas atostogautų kiek įmanoma ilgiau, nes dėl didelio užimtumo jis ilgiausiai ilsėjosi savaitę.

„Man poilsio nebūna per daug. Skaityčiau su brangiausiu žmogumi knygas, maudytumėmės, kurčiau ateities planus, nedidelėje privačioje saloje Taityje arba Havajuose“.

Panevėžio meras Vitas Matuzas svajoja bent pusę metų vienumoje praleisti Šaolinio vienuolyne aukštai kalnuose, stiprindamas savo protą ir kūną, ieškodamas sielos ramybės ir darnos su pasauliu bei savimi

"Liūdna, kai žinai, kad žmogus per gyvenimą tepanaudoja vos 10 proc. jam suteiktų protinių ir fizinių galių. Nežinome savo galimybių ribos, o taip norėtųsi padaryti žymiai daugiau, geriau, prasmingiau".

Kunigas Antanas Saulaitis : esama septynių vietų, kuriose numatau atostogauti šiame gyvenime arba vėliau.

Labai norisi aplankyti pirmųjų krikščionių vietas dabartinėje Turkijoje ir Graikijoje. Gudijoje (Baltarusijoje) - lietuviškas vietas: Lydą, Krėvą, Naugarduką. Buvusias Lietuvos jėzuitų vietas - Polocką, Minską, Vitebską. Aliaskoje sutikti Rytų apeigų indėnus, gamtą pajusti. Australijos Uluru (rausvą šventąjį kalną). Antrą kartą Havajų Molokai saloje buvusią raupsuotų koloniją. Lietuvoje apkeliauti dar nematytus 600 (iš 700) piliakalnių. Ir, jeigu teleidžiama išsirinkti vieną vietą, tai septintoji – Ubatuba pietų Brazilijos pajūryje.

„Uba” yra indėniškai luotas – „luotų vieta”. Čia atsilošiu į palmės kamieną, rankoje šviežias kokosas, šalia braziliška kavutė, supjaustyta papaja su saldžiu citrinos padažu, ant lauželio kepa kūjagalvis rykliukas, bangose krykštauja brangūs žmonės iš septynių šalių, medžiai aplipę orchidėjomis, aukštyn žemyn laipioja kandžios skruzdėlės; apykaklės, juosmuo, „tapkės“, sriuba ir patiekalai – viskas su pajūrio gelsvo smėlio grūdelių priemaiša.

Vėžiukai vaikščioja per kojas, kriauklės šonus kutena. Temperatūra - seniems kaulams 40 laipsnių vaistai, debesėliai neša gaivinantį lietų, nuo kurio gelbėjiesi nerdamas į įlanką. Paskui po kiek laiko stiprokų angelų nešamas atsiduri danguje, nepatirdamas didelės permainos nuo ką tik būtos Ubatubos.

Dizaineris Aleksandras Pagrebnojus: „Svajonių atostogas norėčiau praleisti knygose "Alisa stebuklų šalyje", Kurt Vonnegut "Čempionų pusryčiai" arba Erich Maria Remarque "Šešėliai rojuje". Aišku, kuo puikiausiai tiktų ir „knyga“, kurioje šiuo metu esame (atostogaujame), nes ji - irgi yra intriguojančiai įkvepianti, bet iliuzijų pasaulis man dabar kažkodėl mielesnis.

Sunku pasakyti, kiek laiko mano atostogos truktų, nes laikas ten ir čia eina nevienodai. Ir svarbiausias dalykas: neaišku ar iš šių Atostogų būtų prasminga grįžti.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Azijos ir Afrikos studijų centro vedėjas Egdūnas Račius

„Atostogos, kurias bet kam rekomenduočiau, - Sirijoje. Ten esu buvęs tris kartus, bet tai jau nebe svajonė, ar ne?

Dabar svajonių atostogos, matyt, būtų pietrytinėje Arabijos pusiasalio dalyje. Wilfred Thesiger pėdomis per Rub' al-Khalį (vieną sunkiausiai įveikiamų pasaulio dykumų) eiti nedrįsčiau, bet pakrante nuo Maskato (Omano sostinė) per Salalą (Omane), Maaribą (Jemene), Adeną (Jemene) iki Sanos (Jemeno sostinės) tikrai mielai pakeliaučiau.

Kas ten įdomaus? Gamta (kalnai, oazės, dykumos), istorinės, net biblinės vietos Jemene, ir, žinoma, dabartinio Jemeno, ypač Sanos, architektūra bei visuomenė.

Kadangi galiu bendrauti arabiškai, tikrai turėtume galimybę labai artimai pažinti vietinius žmones. Kelionė nebūtų brangi, nes apsistotume paprastuose viešbučiuose, privačiuose namuose, maitintumėmės paprastai, bet, neabejoju, skaniai.

Toliau nuo miestų triukšmo, nuo smogo ir pan. Kadangi šiuo metu gyvenu Niujorke, smogas ir ypač triukšmas bei žmonių spūstys prie begalinių šviesoforų, eilėse, metro ir kitose stotyse labai įkvepia kelionėms į civilizacijos periferijas.

Keliautume automobiliu ir pėsčiomis, su žmona bei dar keliomis artimų draugų poromis, iš viso su ne daugiau kaip 6 asmenų grupe. Kelionė būtų varginanti, bet, kaip angliškai sakoma, rewarding, todėl jokių vaikų ar zirzlių būtybių!

Kiek laiko? Ne mažiau kaip 3 savaites, bet ne daugiau kaip 5. Optimaliausia butu mėnuo.

Viena detalė - Jemenas yra gana nesaugus, dažnai gentys grobia žmones išpirkai. Lietuvos Užsienio reikalų ministerija, berods, nepataria ten važiuoti. Jų reikalas įspėti, bet Jemenas tikrai vertas „grieko“!

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų kardiologijos, reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus vedėjas Pranas Šerpytis savjoja per atostogas daugiau pabuti su šeima, daugiau palepinti juos savo paruoštais patiekalais, žmoną - kava.

„Man labai svarbus geras psichologinis klimatas ir visai nesvarbu, kur tai – Lietuvoje, ar Amerikoje. Labai mėgstu aktyvias atostogas. Tai dviratis, banglentė ir sportiniais bateliai, daug judėjimo, daug gryno oro. Po tokių atostogų grįžti į darbą iš tiesų labai gerai pailsėjęs”.

O apie kokias atostogas svajojate jūs?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją