Dainininkas iki šiol prisimena pojūtį, kai vieną dieną, užsukęs į parduotuvę, ne juokais sutriko, mat nebegalėjo įžiūrėti prekių kainų.

„Dar vakar viską mačiau, o šiandien jau nebematau“, – tuomet stebėjosi T.Augulis. Apsilankęs pas medikus vyras sužinojo, kad ryškūs prožektoriai per koncertą jam nudegino akies obuolį. Išgydyti pavyko, tačiau daugiau nei dešimt metų medikai kategoriškai draudžia atlikėjui rodytis scenoje be akinių.

Tapo įvaizdžiu

„Dabar akiniai – mano mėgstamiausias aksesuaras. Vieniems patinka diržai, sagės ar šilkiniai šalikėliai, o aš žiemą ir vasarą vaikštau su akiniais. Be jų žmonės manęs neatpažįsta. Todėl norėdamas likti nepastebėtas juos nusiimu ir dar gobtuvą ant galvos užsimaukšlinu. Be akinių ir pats jaučiuosi nejaukiai. Jeigu jų nereikia akims, užsidedu ant galvos“, – pasakoja pašnekovas.

Akiniams dainininkas netaupo – perka juos tik iš garsių ir gerų firmų. „Kai žmonės nusiperka akinius už 10–15 litų gatvėje, net nežinia, iš ko jie padaryti – plastmasės ar dar kokio š... Jiems išleidžiu apie 1500 litų. Stengiuosi, kad ir prie veido tiktų, ir patogūs būtų. Daug kam nepatinka, kad akių nesimato, tačiau su jais jaučiuosi saugiai“, – tikina pašnekovas.

Akinių nekolekcionuoja

Keista, bet akinių kolekcijos dainininkas neturi – tiesiog kas dvejus metus juos keičia. „Paprastai stengiuosi turėti dvejus akinius, tačiau šiuo metu liko vieni. Tuos akinius, kuriuos turiu, prižiūriu, – giriasi dainininkas. – Turiu jiems specialių dėklų, priemonių stik-lams valyti.“

Beje, neseniai T.Auguliui teko įsigyti ir akinius, skirtus žiūrėti į tolį. „Optikos salone pasitikrinau akis ir nustatė nedidelę trumparegystę. Dabar televizorių žiūriu su jais. Gydytojai sakė, kad ir vairuoti su akiniais reikia, tačiau to nedarau. Užsidėjus juos pasikeičia vaizdas, niekaip nepriprantu. Vaikščioti su jais taip pat negaliu“, – atvirauja pašnekovas, įsitikinęs, kad trumparegystė šiais laikais – normalus dalykas.

Kai pavargsta akys

Akių specialistai taip nemano, todėl pataria saugoti akis. Pabuvus ryškioje šviesoje ar ilgiau pasėdėjus prie kompiuterio, ne vienam akyse pradeda mirguliuoti – tarsi skraidytų mažos musytės. Šis akių sutrikimas ypač dažnas žmonėms, kuriems per keturiasdešimt. Anot medikų, tai nėra pavojinga. Reikia stengtis akių neįtempti, dažniau daryti atpalaidavimo pratimus. Jei akyse matosi vaivorykštė, tai gali būti glaukomos požymis.

Jei akys pavargsta itin greitai, patartina namuose įsitaisyti dienos šviesos lempas. Neretai žmonės akių nuovargį bando slopinti kraujagysles sutraukiančiais lašais. Akys atrodo gražiau, tačiau medikai jais piktnaudžiauti nepataria. O štai dirbtinės ašaros nekenkia. Tik reikėtų jas rinktis tokias, kuriose yra kuo mažiau sintetinių konservantų.

Beje, akių ligų specialistai visiems pataria saulėtą dieną nešioti tamsius akinius su UV filtru. Mat nudegti akis galima net ir nuo saulės. Nudegusios jos parausta, paburksta ragena. Nors simptomai išnyksta per 6–12 valandų, ateityje didėja rizika susirgti katarakta. Šios pavojingos ligos požymis gali būti ir pablogėjęs regėjimas saulėtą dieną.