Atsakingas požiūris į pinigus

Verslininkė Veronika Kastujeva mano, kad investavimas gali būti tiek dvasinis, tiek materialinis. „Japonai sako, kad kaip vaikus išauklėsi iki penkerių metų, tokie jie ir bus“. Svarbu, kad ypač tuo metu vaikas būtų apsuptas jį mylinčių žmonių ir matytų, kad aplinkiniai gražiai ir maloniai bendrauja”, - pasakojo trijų vaikų mama.

V.Kastujeva tikino, kad reikia būti ypatingai budriam ir su vaikams skirtais pinigais elgtis atsakingai. Priešingai, jie gali lengvai priprasti prie materialinės gerovės ir jų tinkamai neįvertinti.

Pašnekovės teigimu, tėvai pirmiausia turėtų stebėti vaikus, o pamatę jų talentus, padėti tuos gabumus atskleisti, tobulinti. Pastebėjusi, kad dešimtmetė dukra Džiuljeta mėgsta rašyti, kurti įvairias pasakas bei eilėraščius, Veronika užrašė mergaitę į literatūros bei žurnalistikos būrelius.

Sūnus Artūras Kastujevų šeimoje auklėjamas sportiška dvasia: „Jis nuo šešerių metų mokosi senovės graikų kovos menų. Aš net negalėjau eiti į varžybas, nes buvo per sunku žiūrėti, kaip vaikas kovoja. Dabar jis pusmetį užsiiminėja ekstremaliąja gimnastika”. Abu Kastujevų vaikai mokosi kalbų.

V.Kastujevos teigimu, vaikams taip pat būtina dirbti. Šeima gyvena dideliame name, todėl vaikai turi savas pareigas, už kurias jie gauna tam tikrą užmokestį. „Artūras, pavyzdžiui, visada pats plauna turimus keturračius motociklus, prižiūri baseiną. Džiuljeta padeda man prižiūrėti mažiausią sūnelį. Ji kartais mane maloniai nustebina, kai grįžusią iš darbo pavaišina savo ką tik iškeptu obuoliu pyragu“, - džiaugėsi moteris.

Nors pašnekovė tikina primygtinai neversianti vaikų pasirinkti vieną ar kitą profesiją, tačiau ji neslepia norinti, kad sūnus perimtų tėvo verslą. Anot V.Kastujevos, Artūras tam turi gabumų. Jeigu sūnus tokio kelio nepasirinks, moteris labai nesisielos.

Vaikus reikia mylėti ir girdėti

Fotografė Audronė Vaupšienė teigia, kad svarbiausia vaikus mylėti ir girdėti, ką jie sako, ko nori.

„Niekada nesupratau tėvų, kurie įtakodami vaikus įgyvendina savo neišsipildžiusias svajones. Jei tėvas buvo advokatu, tai būtinai ir vaikui reikia studijuoti teisę. Man toks mąstymas nepriimtinas“, - aiškino fotografė.

Šiuo metu abi A.Vaupšienės dukros studijuoja Didžiojoje Britanijoje. Luka pasirinko komunikacijos mokslus, o jaunesnioji Marija – ekonomiką. Pasak A.Vaupšienės jos dukros užsienyje studijuoja todėl, kad jų manymu, ten geresnė studijų kokybė.

„Lietuvoje kol kas nėra tvirtos švietimo sistemos, o ten ji seniai susiformavusi. Universitetai orientuoti į kapitalizmą – stengiasi kviesti populiarius dėstytojus iš Niujorko ar Kinijos, savo srities specialistus. Taip studentai gauna tarptautinių žinių“, – sakė A.Vaupšienė.

Moteris nesupranta tėvų, kurie per prievartą išsiunčia vaikus mokytis į svetimą šalį. „Mokytis ir gyventi užsienyje gali tik labai motyvuotas bei tam pasiruošęs žmogus. Tėvams gali atrodyti, kad vaikui užsienyje bus geriau. Žinau atvejų, kai vaikai po tokių studijų grįžta depresuoti ir nepasisėmę jokių žinių“, - kalbėjo A.Vaupšienė.

Fotografė paskaičiavo, kad jei dukros studijuotų Lietuvoje ir mokėtų už mokslą bei gyvenamąją vietą finansiškai tai tikrai nebūtų pigiau. „Kiekvienos dukros studijos užsienyje kainuoja apie 3 tūkstančius svarų per metus. Luka savoms išlaidoms užsidirba pati. Mergina dirba laisvai samdoma pasiuntinuke keliose kompanijose, kur per dieną uždirba apie 50 svarų. Aišku, studijuodama ji dirba tik kelias dienas per savaitę, tačiau vasaros atostogų metu dirbo mėnesį“, - pasakojo fotografė.

Moteris ne kartą iš pasiturinčių žmonių yra išgirdusi, kad dviejų vaikų studijos užsienyje didelė prabanga. „Aš manau, kad tai prioritetų klausimas. Aš nevažinėju į užsienį keletą kartų per metus, neturiu kelių naujų automobilių bei vilos. Turimus pinigus leidžiu kitaip“, - paaiškino A.Vaupšienė.

Svarbus estetikos pojūtis

Dainininkė Asta Pilypaitė šiuo metu augina dvi mergaites – 8-erių metų Saulę ir beveik dviejų metukų Rūtą, apie kurių ateitį planuoja jau dabar.

Pašnekovė teigia taupanti pinigus vaikų mokslui užsienyje: „Ten vaikas kalbą išmoksta, plečia akiratį“, - kalbėjo moteris. Ji mano, kad atžaloms naudinga būtų užsienyje pabaigti paskutinius vidurinės mokyklos metus.

Pinigai, anot A.Pilypaitės, labai svarbūs auginant ir auklėjant vaikus. Jie reikalingi ne tik studijoms, bet ir įvairiems vaiką ugdantiems užsiėmimams.

„Mamos šiais lakais labai užsiėmusios, todėl pamokėlės vaikams labai būtinos, - kalbėjo ji. - Jei jos nedirba ir tik augina vaikus, tokie užsiėmimai labai reikalingi - integracijai, susitikimams su kitais vaikais, bendravimui".

A.Pilypaitė mano, kad vaiką reikia skatinti užsiimti užklasine veikla tik tuomet, kai matai talentą. „Vyresniąją bandėme ir vienur ir kitur vesti, tenisą porą metų lankė, bet pamatėme, kad ji per prievartą žaisdavo. Sunku buvo žiūrėti“, - kalbėjo ji.

Pašnekovė pastebėjo, kad abi mergaitės labai muzikalios, todėl nuvedė į „Yamaha“ muzikos mokyklą. „Saulė šiuo metu dega didžiuliu noru čiuožinėti. Įdomu, kaip su tuo noru bus..“, - šypsojosi dviejų dukrų mama.

Dainininkė mano, kad privačios mokyklos nuo paprastų skiriasi požiūriu į darbą, saugumu, tvarka. Tiesa, A.Pilypaitė su vyru, grupės „Žas“ nariu, Linu Zarecku-Choru dukrą Saulę nusprendė vesti į paprastą mokyklą, nes privati buvo per toli nuo namų.

„Vedame į gerą pradinę mokyklą. Buvo viena arčiau, bet pasirinkome tolesnę. Žiūrėjau į saugumą, kad būtų rakinama ir vaikas negalėtų išeiti ar kas svetimas neateitų, - pasakojo pašnekovė. - Nepritariu tėvams, kuriems mokytojas nepatinka, nesutampa jo biolaukai. Svarbu, kad jis gerai išmokintų“.

Vaikai neturi būti verčiami dirbti

Dainininkė Inga Valinskienė pritaria, kad investuoti į savo vaikus svarbu tiek materialiai, tiek dvasiškai. Moteris negalėjo surasti priežasties, kodėl tėvai neturėtų investuoti daugiau pinigų, jei tai leidžia jų galimybės.

I.Valinskienė mano, kad tokie tėvai neturi teisės kontroliuoti vaikų gyvenimo: „Nemanau, kad būtina specialiai parinkti vaikams draugus ar nurodyti, ką jie turi studijuoti“, - kalbėjo pašnekovė.

„Lazda visada turi du galus. Aš nesuprantu tėvų, kurie gyvena dideliame nepritekliuje, susiveržę diržus, tačiau žūtbūt vaikus leidžia mokytis į užsienio mokyklas, - stebėjosi I.Valinskienė. - O tie, kurie gyvena pasiturimai, verčia savo vaikus pinigus užsidirbti. Aš nematau tokiame poelgyje prasmės“.

Šiuo metu Arūno ir Ingos Valinskų sūnus Arūnas mokosi privačioje mokykloje Didžiojoje Britanijoje. Joje mokslas kainuoja 30 tūkstančių svarų per metus.

Penktoje klasėje besimokantis jaunėlis Šarūnas lanko teniso treniruotes ir bando groti būgnais.

„Mūsų vaikai nėra kreipiami, kuo jie turėtų domėtis“, - paaiškino I.Valinskienė.