Lanko garsūs žmonės

Mūsų šalyje sparčiai populiarėja NLP (neurolingvistinio programavimo) ir DEIR (energetinio tobulėjimo) kursai. Juos lanko žinomi Lietuvos verslininkai, politikai, pramogų pasaulio žvaigždės. Į DEIR paskaitas ateina ir popmuzikos žvaigždė A.Chošnau.

„Mane visada domino kas nematoma. Baigiau pirmąją iš penkių pakopų. Ketinu mokslus tęsti. DEIR seminaruose galima pasisemti energijos, dvasinių jėgų, harmonijos. Tuos kursus veda rimti žmonės, jie remiasi mokslo žinojimu. Man labai patiko lektorė iš Kaliningrado, – L.T. dienraščiui teigė A.Chošnau. – Patys turime kurti savo gyvenimą, o ne mums kažkas nurodinėti. Už tai, kas negero atsitinka su mumis, atsakingi tik mes patys. Turime ne kentėti, o džiaugtis gyvenimu.“

Tapo aikštingesnis

Alanas pabrėžė, kad į šiuos kursus užsirašė iš smalsumo, o ne dėl to, jog turėtų psichologinių, bendravimo su kitais žmonėmis problemų. Pastaruoju metu ne vienas A.Chošnau draugas, jo pažįstami pastebėjo, jog dainininkas pasikeitė. Jis tapo nervingesnis, aikštingesnis, agresyvesnis. Pavyzdžiui, per „Eurovizijos” atranką Alaną smarkiai sunervino laidos vedėjos Gabrielės Bartkutės klausimas. Ji klausė, ar tiesa, jog A.Chošnau, kiti garsūs atlikėjai atsisakė dalyvauti šių metų „Eurovizijos” atrankoje dėl to, kad bijo nublankti po grupės „LT United“ pernai užimtos aukštos šeštosios vietos. Alanas įtūžo. Jis piktai pareiškė, jog tai netiesa, ir sakė nemanąs, kad 6 pozicija „Eurovizijoje” yra didelis laimėjimas.

„Į kai kuriuos dalykus reaguoju gana emocingai. Tai užkoduota mano genuose. Juk tėvas yra kurdas. Nemanau, kad mano elgesys pasikeitė, kai pradėjau lankyti DEIR seminarus“, – atkirto atlikėjas.

„Išlieka stipriausi“

Už vadinamosios pirmosios pakopos kursus reikia mokėti 260 litų. Juos sudaro keturi 3–4 valandų trukmės seminarai. „Nemanau, kad tai brangu, palyginti su NLP kursais, kuriuose reikia mokėti kur kas daugiau. Mes mokome žmones išmokti valdyti savo energiją, atsiriboti nuo neigiamos aplinkos įtakos, mokome bendravimo su kitais žmonėmis, daryti įtaką jiems.

Žmonės ir taip pasąmoningai manipuliuoja vieni kitais. Tai normalu. Gyvenime dominuoja protingiausi, stipriausi, gabiausi. Pas mus ateina daug garsių politikų, verslininkų. Aš sukauptas žinias efektyviai pritaikiau versle“, – tvirtino DEIR mokyklos atstovas Lietuvoje Saulius Semėnas.

S.Semėnas įsitikinęs, kad nemažai žmonių yra suklaidinti. „Mūsų nemėgsta dauguma psichologų, nes mes iš jų atimame darbą – mokome žmones problemas išspręsti per trumpą laiką. Žodžiu, duodame meškerę, kad jie patys išmoktų gaudyti žuvį“, – pasakojo S.Semėnas.

„Tai pažeidžia asmenybės vientisumą”

Psichologas, religijotyrininkas Arūnas Peškaitis: „Tokiuose kursuose kaip NLP, DEIR mokoma manipuliuoti kitais žmonėmis. Tai pažeidžia asmenybės vientisumą. Kai manipuliuojama kitais, tada ir manipuliuojama savimi. Žmogus griauna save iš vidaus, jei jaučia, jog daro kažką negero. Jeigu asmuo yra nesąžiningas, neautentiškas, jis dažniausiai gyvena apimtas įtampos. Visa tai yra didelė žala asmenybei.“

Psichologas Raimundas Milašiūnas: „DEIR seminarai man kvepia mistika. Žmogui įteigiama, kad jis gali kurti stebuklus ir valdyti kitus. Tokiuose kursuose neretai dėsto apsišaukėliai, kurie nieko nebaigę ir nieko neišmano apie psichoterapiają.“

Psichoterapeutas Eugenijus Laurinaitis: „Tegul garsūs žmonės lanko tokius seminarus. Sėkmės jiems. Tačiau man kelia įtarimą, kai skelbiama, jog kursai yra trumpi ir kartu efektyvūs. Manau, kad tokiu būdu pirmiausia siekiama ne išmokyti, o tiesiog parduoti prekę.“